SiolNET. Novice Svet
0,05

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nova italijanska vlada bo dovolila vplutje ladjam z migranti

0,05

termometer

migranti Italija
Foto: Reuters

Nova italijanska vlada namerava razrahljati strogo stališče Rima do migracij, ki je vladalo v času notranjega ministra Mattea Salvinija. Premier Giuseppe Conte načrtuje nov sistem prerazporeditve migrantov, še preden bodo ti prispeli v Italijo. Ladje nevladnih organizacij z rešenimi migranti bodo ponovno smele v italijanska pristanišča.

Conte načrtuje, da mu bo v Bruslju uspelo uveljaviti nov sistem za prerazporeditev migrantov po državah članicah Evropske unije še pred njihovim prihodom v Italijo, je danes poročal italijanski časnik Corriere della Sera.

Reševalne ladje bodo v prihodnje ponovno lahko vplule v italijanska pristanišča, a ravno zato bo Italija vztrajala pri reformi dublinske uredbe in okrepitvi razvojnih sredstev za Afriko, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Zaenkrat ni jasno, kaj se bo zgodilo s varnostnimi paketi, ki jih je v preteklih mesecih vodji Lige Salviniju s podporo glasov Gibanja pet zvezd uspelo spraviti čez parlament. Demokratska stranka (PD), ki je del nove vlade, namreč vztraja pri odpravi t. i. Salvinijevih odlokov, ki med drugim predvidevajo kazni za ladje nevladnih organizacij, ki brez dovoljenja Rima dosežejo Italijo.

Conte napovedal proevropsko vlado

Italijanski premier je pred glasovanjem o zaupnici poslancev dejal, da bi morala Italija zasledovati bolj konstruktiven pristop do Evropske unije. Med prioritetami nove vlade je naštel socialno enakopravnost, krepitev gospodarske rasti in družinsko politiko.

Conte je prepričan, da bi morala Italija svoje interese "zasledovati v okviru in ne zunaj Evropske unije".

Glede migracij je obljubil strog in odgovoren pristop, vso sporno zakonodajo s tega področja pa bodo ponovno preučili, je dodal. Ob tem je evropske partnerje pozval k več solidarnosti ter se zavzel za evropske humanitarne koridorje, preko katerih bi evakuirali begunce z nevarnih območij.

Prioritete vlade so načrt za prihodnost Italije in odgovor na nujne potrebe italijanskega naroda, je še ocenil Conte.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin