SiolNET. Novice Svet
0,16

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Hongkonška voditeljica obsodila ekstremno nasilje med protesti

0,16

termometer

Hong Kong protesti
Foto: Reuters

Hongkonška voditeljica Carrie Lam je danes obsodila "ekstremno uporabo nasilja" med ponedeljkovimi protesti, med katerimi so protestniki vdrli v hongkonški parlament in ga razdejali.

Hong Kong protesti Novice Protestniki v Hongkongu vdrli v parlament #foto

Lamova je na novinarski konferenci zgodaj zjutraj dejala, da gre za zares žalostno dogajanje, ki je pretreslo številne ljudi. Dejanja tistih, ki so vdrli v zakonodajni svet, so po njenih besedah "nekaj, kar bi morali resno obsoditi, saj v Hongkongu ni nič pomembnejšega kot vladavina prava". Zagotovila je, da bodo odgovorni za nasilje kaznovani.

Obljubila je tudi, da se sporni predlog zakona o izročanju osumljencev Kitajski ne bo vrnil v obravnavo. Kot je dejala, bo predlog potekel s koncema mandata vlade. "To je zelo pozitiven odgovor na zahteve, ki smo jih slišali," je dodala.

Protesti spodkopavajo hongkonški družbeni red 

Razdejanje hongkonškega parlamenta je obsodila tudi vlada v Pekingu, ki je podprla tamkajšnje oblasti pri preiskavi "kazenske odgovornosti nasilnih kršiteljev". "Ta resna nezakonita dejanja teptajo vladavino prava v Hongkongu, spodkopavajo hongkonški družbeni red in škodujejo temeljnim interesom Hongkonga," so sporočili iz urada kitajske vlade za zadeve Hongkonga in Macaa.

Več sto pripadnikov protiizgredniške policije je danes zgodaj zjutraj po tamkajšnjem času sprožilo operacijo, da bi pregnali protestnike iz zakonodajnega sveta, kot se imenuje tamkajšnji parlament. Množico ljudi, ki so bili pred zgradbo, so razgnali s solzivcem in gumijevkami.

Preden so policisti prišli do parlamenta, so izgredniki, ki so nekaj ur pred tem vdrli vanj, že zapustili poslopje. Policija je tako brez odpora vstopila v plenarno dvorano in prevzela nadzor nad parlamentom.

1 / 14
2 / 14
3 / 14
4 / 14
5 / 14
6 / 14
7 / 14
8 / 14
9 / 14
10 / 14
11 / 14
12 / 14
13 / 14
14 / 14

Zasedli parlament

Protestniki so pred tem v parlamentu s sten potrgali fotografije voditeljev mesta. Zasedli so plenarno dvorano in tam razvili hongkonško zastavo iz obdobja, ko je bil Hongkong britanska kolonija.

Oblasti so sporočile, da so morali do ponedeljka zvečer v bolnišnico odpeljati 43 udeležencev protestov in policistov. Med drugimi jih je 13, ki so jih protestniki polili z neznano tekočino.

Na mirnem shodu se je sicer v ponedeljek po tamkajšnjem času v znak nasprotovanja zakonu, ki bi omogočil izročanje osumljencev hudih kaznivih dejanj Kitajski, znova zbralo več sto tisoč ljudi. Zahtevali so odstop voditeljice Carrie Lam. Po podatkih organizatorjev jih je prišlo 550 tisoč.

V Hongkongu so sicer v ponedeljek praznovali 22. obletnico vrnitve Kitajski.

Protest na Ptuju Novice Ptujčani s protestom za čimprejšnjo izgradnjo obvoznice #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin