Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 8. 2019,
7.18

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

2

Natisni članek

Hongkong Kitajska protesti aretacija

Petek, 30. 8. 2019, 7.18

4 leta, 7 mesecev

Hongkonška policija aretirala šest aktivistov za državljanske pravice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

2

Protesti v Hongkongu | Hongkonška policija ni odobrila dovoljenja za sobotni množični protestni shod v mestu. | Foto Reuters

Hongkonška policija ni odobrila dovoljenja za sobotni množični protestni shod v mestu.

Foto: Reuters

Policija v Hongkongu je aretirala več vidnih aktivistov gibanja za več državljanskih pravic v tej nekdanji britanski koloniji. Joshuo Wonga in Agnes Chow je policija aretirala davi, Andy Chan pa je bil aretiran v četrtek zvečer. Danes so nato aretirali še tri aktiviste in dva člana zakonodajnega sveta.

Joshua Wong je generalni sekretar politične stranke Demosisto, ki se zavzema za pravico do samoodločbe Hongkonga, Agnes Chow pa je vidna članica omenjene stranke. Kot so sporočili iz stranke, so ju odpeljali na sedež policije v okrožju Wan Chai, po plačilu varščine pa so ju izpustili na prostost. Oba sta obtožena sodelovanja na nedovoljenem protestu, Wong pa še organiziranja demonstracij.

Policisti pridržali šest vidnih aktivistov za državljanske pravice

Pred tem je policija na hongkonškem letališču aretirala vodjo prepovedane Hongkonške nacionalne stranke Andyja Chana, ki se zavzema za neodvisnost nekdanje britanske kolonije. S policije so sporočili, da je Chan obtožen povzročanja izgredov in napada na policista. Trenutno je v pridržanju.

S sobotnim protestom naj bi v Hongkongu obeležili peto obletnico odločitve Pekinga, da zavrne politične reforme v tej nekdanji britanski koloniji. | Foto: Reuters S sobotnim protestom naj bi v Hongkongu obeležili peto obletnico odločitve Pekinga, da zavrne politične reforme v tej nekdanji britanski koloniji. Foto: Reuters

Danes popoldne po krajevnem času so policisti nato aretirali še člana okrožnega sveta Ricka Huija, poslanca hongkonškega zakonodajnega sveta Čeng Čung Taija in nekdanjo študentsko voditeljico Altheo Suen. Hui in Cheng sta obtožena sodelovanja na protestih, aretacija Suenove pa je povezana z vdorom protestnikov v zakonodajni svet prvega julija.

Pozno zvečer po krajevnem času pa je policija aretirala še dva poslanca zakonodajnega sveta, Aua Nok-hina in Jeremyja Tama. Oba so aretirali zaradi suma oviranja dela policije, Aua pa so obtožili napada na policista.

protesti HongKong
Novice Hongkonška policija iz varnostnih razlogov prepovedala sobotne proteste

Organizatorji odpovedali sobotni protestni shod

Demokratična koalicija, ki organizira množične proteste v Hongkongu, je medtem odpovedala za soboto načrtovan velik protestni shod, ker zanj ni dobila odobritve policije. Predstavnica Državljanske fronte za človekove pravice (CHRF) Bonnie Leung je sporočila, da so jim zavrnili pritožbo na četrtkovo odločitev policije o prepovedi zborovanja.

Kot je poudarila, je največja skrb organizatorjev zaščititi vse udeležence demonstracij in zagotoviti, da nihče zaradi udeležbe na protestu ne bo nosil pravnih posledic.

Hongkong
Novice Hongkong: policisti proti protestnikom prvič uporabili tudi vodne topove

 

 

Ne spreglejte