Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 8. 2019,
8.32

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

Natisni članek

nasilje policija protest Hongkong

Četrtek, 29. 8. 2019, 8.32

4 leta, 7 mesecev

Hongkonška policija iz varnostnih razlogov prepovedala sobotne proteste

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11
protesti HongKong | Policija je prepovedala za soboto načrtovane množične proteste. | Foto Reuters

Policija je prepovedala za soboto načrtovane množične proteste.

Foto: Reuters

Hongkonška policija je v skrbi za javno varnost prepovedala za soboto načrtovane množične proteste, so danes sporočili organizatorji demonstracij v nekdanji britanski koloniji. Pretekli konec tedna je med protesti, ki v mestu potekajo že tri mesece, izbruhnilo najhujše nasilje do zdaj.

Policija je v pismu Državljanski fronti za človekove pravice (CHRF), ki organizira proteste, zapisala, da se bojijo, da bodo nekateri udeleženci demonstracij izvedli nasilna in destruktivna dejanja.

Hongkong
Novice Hongkong: policisti proti protestnikom prvič uporabili tudi vodne topove

Policisti za ubranitev pred protestniki izstrelili opozorilni strel

Protestniki po navedbah policije pretekli konec tedna niso izvajali samo požigov in obsežnih cestnih blokad, temveč so uporabili tudi molotovke, jeklene krogle, opeke, sulice, kovinske palice in tudi drugo doma izdelano orožje, s katerim so uničevali javno lastnino ter kršili javni red in mir. Spopadli so se tudi s policisti, ki so v nedeljo pripravili vodni top, za ubranitev pred nasilnimi protestniki pa izstrelili opozorilni strel.

Protestniki so se pretekli konec tedna spopadli tudi s policisti, ki so v nedeljo pripravili vodni top, za ubranitev pred nasilnimi protestniki pa so izstrelili tudi opozorilni strel. | Foto: Reuters Protestniki so se pretekli konec tedna spopadli tudi s policisti, ki so v nedeljo pripravili vodni top, za ubranitev pred nasilnimi protestniki pa so izstrelili tudi opozorilni strel. Foto: Reuters

S sobotnim protestom naj bi demonstranti zaznamovali peto obletnico odločitve Pekinga, da zavrne politične reforme v Hongkongu. Ta odločitev je sprožila tako imenovano gibanje dežnikov, ki je takrat trajalo 79 dni.

protesti HongKong
Novice V Hongkongu znova protivladni protesti in spopadi s policijo #video

Organizatorji protestov se bodo na odločitev policije pritožili

CHRF, ki je organiziral največje proteste v Hongkongu v zadnjih desetletjih, je sporočil, da se bo na odločitev policije pritožil. Protestnike so pozvali, naj se zberejo v središču mesta, nato pa naj se podajo proti uradu za zveze, ki zastopa kitajsko vlado v Hongkongu, vendar je policija tudi to prepovedala.

Kitajska vojska je medtem sporočila, da so v Hongkong v okviru redne rotacije prispele nove enote kitajske vojske. Državni mediji so objavili video, na katerem oklepna vozila in tovornjaki prečkajo kitajsko-hongkonško mejo. Hongkonška garnizija kitajske ljudske osvobodilne armade je namreč po poročanju kitajskih medijev danes zjutraj končala 22. rotacijo, odkar je leta 1997 začela opravljati naloge v Hongkongu.

Ne spreglejte