Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 12. 2020,
15.54

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,43

35

Natisni članek

migranti policija 37.a člen nadzor državne meje Aleš Hojs

Petek, 4. 12. 2020, 15.54

3 leta, 4 mesece

Hojs z novimi rešitvami za nadzor južne meje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,43

35

Aleš Hojs | Foto STA

Foto: STA

Notranji minister Aleš Hojs je županom obmejnih občin predstavil zamisli, kako brez aktivacije 37.a člena zakona o obrambi zagotoviti dodatne sile na južni meji. Ena možnost je sprememba zakona o nadzoru državne meje, s katero bi na mejo poslali druge državne organe. Obenem se nadaljujejo pogovori z Italijo in Madžarsko o napotitvi policijskih patrulj.

Minister Aleš Hojs se je po poročanju STA v Ilirski Bistrici danes sestal z župani občin ob slovensko-hrvaški meji, ki so v začetku leta dali pobudo na ministrstvo, naj zagotovi pomoč pri odpravljanju posledic ilegalnih prehodov meje.

Slovenska vojska
Novice Slovenska vojska brez dodatnih pooblastil za varovanje državne meje #video

Kot je Hojs pojasnil v izjavi za medije, je županom predstavil tudi svoje zamisli o tem, kako tudi brez aktivacije 37. a člena zakona o obrambi, ki bi omogočil napotitev Slovenske vojske na mejo, tam zagotoviti dodatne sile. "To bomo peljali skozi dva postopka," je napovedal minister. Kot prvo možnost je navedel spremembo zakona o nadzoru državne meje, s katero bi lahko na mejo napotili druge državne organe, kot so finančna uprava in razne inšpekcije.

Nadaljujejo se pogovori o napotitvi italijanskih in madžarskih policijskih sil

Poleg tega se po Hojsovih besedah intenzivno pogovarjajo z Italijo in Madžarsko, ali bi nam bili pripravljeni pomagati in tja napotiti svoje policijske sile, če bodo številke glede ilegalnih migracij ostale na ravni zadnjih dveh let. Za zdaj Hojs ne razmišlja o Frontexu, ki pa bi moral po njegovem mnenju priti na Hrvaško, saj južna soseda "razmeroma slabo varuje svojo zunanjo mejo". Dokaz za to je po njegovih besedah prav visoko število migrantov, ki jih zajamejo na slovensko-hrvaški meji.

Aleš Hojs
Novice Hojs znova izrazil nezadovoljstvo nad hrvaškim varovanjem meje

Minister je spomnil, da je vlada obmejnim občinam zagotovila tudi določena sredstva za odpravo posledic ilegalnih prehodov, natančneje za urejanje poti in razsvetljave okoli meje. "Danes smo z veseljem ugotovili, da so občine ta sredstva zelo koristno, pametno in pa predvsem pravočasno porabile," je menil Hojs. Kot je dejal, bo naredil vse, da bi tovrstno sofinanciranje zagotovili tudi v prihodnjih letih, vsaj dokler bodo imele občine opravka s tako visokim številom migrantov.

Rojc zadovoljen z načrti

Bistriški župan Emil Rojc je izrazil zadovoljstvo nad Hojsovimi načrti za okrepitev enot, ki varujejo državno mejo. "To nam vliva upanje, da se bo stvar dodatno izboljšala," je menil župan. Kot pozitivno je navedel dejstvo, da se država zanima za njihove težave in da niso ostali sami.

Emil Rojc
Novice Župana bi vrgli iz SD, v bran ga je vzel njegov sin, občinski svetnik

"Za nas je pomembno, da je ohranjena varnost naših občanov. Na kakšen način bo to ministrstvo zagotovilo, pa je za nas manj pomembno," je o načrtih za nadzor meje povedal Rojc. Po njegovih besedah je na Bistriškem vlomov v objekte občanov v zadnjem času bistveno manj oziroma skoraj nič, migrantski tokovi pa so se premaknili v snežniške gozdove.

Hojs začuden nad napovedjo stavke policistov

Hojs je danes izrazil začudenje nad napovedjo Policijskega sindikata Slovenije (PSS) o tem, da so izpolnjeni pogoji za stavko. Neodvisna analiza je po njegovih besedah pokazala, da ne drži, da bi bila določena mesta znotraj policije podvrednotena. Ob tem je sicer napovedal nadaljnja pogajanja s sindikatom.

Svet PSS je na sredini korespondenčni seji namreč soglasno ugotovil, da vlada neposredno krši del sporazuma o razreševanju stavkovnih zahtev, s čimer so izpolnjeni pogoji za napoved stavke zaposlenih na notranjem ministrstvu, policiji in inšpektoratu za notranje zadeve.

Ne spreglejte