Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
27. 10. 2018,
8.30

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,00

2

Natisni članek

Donald Trump Jamal Khashoggi Džamal Hašokdži

Sobota, 27. 10. 2018, 8.30

5 let, 6 mesecev

Hašokdžijeva zaročenka: Trump ni iskren

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,00

2

Džamal Hašodži | Foto Reuters

Foto: Reuters

Zaročenka ubitega savdskega novinarja Džamala Hašokdžija je zavrnila povabilo ameriškega predsednika Donalda Trumpa v Belo hišo. Prepričana je, da Trump ni iskren.

V pogovoru za turško televizijo je hašokdžijeva zaročenka Hatice Cengiz izrazila mnenje, da povabilo Donalda Trumpa ni bilo iskreno in je z njim želel zgolj vplivati na javno mnenje Američanov.

Trump verjame možnosti, da bin Salman ni vedel za umor

Trump je sicer nazadnje izrazil nezadovoljstvo nad uradno razlago Savdske Arabije glede umora novinarja in kolumnista ameriškega medija The Washington Post. A hkrati verjame, da je "možno", da kronski princ Mohamed bin Salman ni vedel za umor.

Džamal Hašodži
Novice DNS za posebno preiskavo umora savdskega novinarja Hašokdžija

Kot je znano, je bil Hašokdži pogrešan od 2. oktobra, ko je vstopil na savdski konzulat v Istanbulu, od koder se ni vrnil. Turške oblasti so že ves čas zatrjevale, da imajo dokaze o umoru, ki se je zgodil na konzulatu. To naj bi pokazala tudi njihova policijska preiskava.

V Riadu so medtem najprej zanikali umor, nato zatrjevali, da o njem ne vedo nič, pozneje, da je do umora prišlo po pomoti. Turški viri, ki jih navajajo tuji mediji, medtem trdijo, da je bil umor skrbno načrtovan, akcijo naj bi izvedla skupina 15 moških, ki je prav s tem razlogom prišla v Istanbul. Nekateri od osumljencev naj bi bili tudi testno povezani s kronskim princem.

Donald Trump
Novice Prve sankcije ZDA proti Savdski Arabiji zaradi umora novinarja

Zahtevala kaznovanje vseh vpletenih

Zaročenka ubitega novinarja je v intervjuju za turško televizijo še povedala, da zaročencu nikoli ne bi dovolila vstopiti na konzulat, če bi sumila, da bi ga savdske oblasti lahko imele na muhi. Ob tem je zahtevala, da se vse vpletene privede na sodišče in kaznuje.

Kot je povedala, s strani Savdske Arabije ni še nihče stopil v stik z njo, so pa to naredili ameriški državni sekretar Mike Pompeo in tudi turške oblasti. Izrazila je še, da je malo verjetno, da bi šla na pogreb v Savdsko Arabijo, če bodo našli truplo pokojnega zaročenca.

Tega namreč še vedno niso našli, turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je sicer Riad pozval, naj prizna, kdo je odredil umor in kje je truplo.

Hašodžija
Novice Sky News: Našli dele Hašokdžijevega trupla #video

Savdska Arabija bo osumljencem sodila doma

Savdski zunanji minister Adel al Džubeir je medtem danes zavrnil zahtevo Turčije po izročitvi 18 Savdijcev, osumljenih umora novinarja. Kot tuje tiskovne agencije povzema STA, bo Savdska Arabija osumljencem sodila sama.

Ob tem je savdski zunanji minister izrazil tudi zaupanje v trdnost odnosov med Riadom in Washingtonom kljub "medijski histeriji" v zvezi z umorom Hašokdžija.

Džamal Hašodži
Novice Savdska Arabija: Smrt novinarja je bila grozna napaka #video

Merklova in Macron za usklajen evropski odziv na umor Hašodžija

Nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Emmanuel Macron sta se danes zavzela za usklajen odziv Evrope na umor savdskega novinarja Džamala Hašodžija, so sporočili iz francoske vlade. Merklova in Macron sta o Hašodžiju razpravljala ob robu vrha na temo Sirije v Istanbulu, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Merklova in Macron sta se v pogovorih zavzela za uskladitev sankcij v zvezi s prodajo orožja Savdski Arabiji po umoru Hašodžija na savdskem konzulatu v Istanbulu na evropski ravni.

Nemška kanclerka je v preteklih dneh poudarjala, da Nemčija Savdski Arabiji ne bo dostavila orožja, dokler ne bo razjasnjeno ozadje umora. Macron pa je v petek dejal, da so pozivi k ustavitvi prodaje orožja "čista demagogija" in da bi v primeru sankcij te morale obsegati vse sektorje, denimo tudi izvoz avtomobilov, kjer prednjači prav Nemčija.

Voditelja sta imela po navedbah francoske vlade "mirno izmenjavo mnenj" na to temo. Strinjala sta se, da nadalje noben od njiju ne bo sporočal stališč brez posvetovanja na evropski ravni.

Ne spreglejte