Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
31. 5. 2013,
19.23

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Haag sodišče

Petek, 31. 5. 2013, 19.23

7 let, 12 mesecev

Haaško sodišče: Libija mora izročiti Gadafijevega sina

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Sodniki na Mednarodnem kazenskem sodišču (ICC) so odločili, da jim mora Libija izročiti sina nekdanjega libijskega diktatorja Moamerja Gadafija, Saifa al Islama Gadafija.

Saif al Islam Gadafi je obtožen vojnih zločinov med revolucijo, ki je s predsedniškega položaja odnesla njegovega očeta Moamerja Gadafija. ICC je tako zavrnil libijsko zahtevo o tem, da bi sami sodili Gadafiju. Libija je sodišču sporočila, da je že začela preiskavo njegovih domnevnih zločinov proti človečnosti, za katere mu namerava tudi soditi. ICC pa lahko posreduje le takrat, ko lokalna sodišča niso zmožna opraviti svojega dela, piše Reuters.

Ni jasno, ali Libija preiskuje isti primer kot ICC Vendar pa so haaški sodniki pojasnili, da se ne zdi, da Libija preiskuje isti primer kot ICC, zato so se odločili, da jim mora Libija predati Gadafija. Libija se na odločitev sodišča lahko pritoži, ob tem pa so za Reuters spregovorili različni analitiki, ki so prepričani, da bo Libija upoštevala razsodbo sodišča in mu izročilo Gadafija, ta je že od leta 2011 zaprt v gorskem mestu Zintan.

Gadafi ni v državnem priporu, to pa je le ena izmed ovir, zaradi katerih je ICC prepričan, da mu Libija ni zmožna soditi. Sodniki so sicer prepoznali "libijska prizadevanja k ponovni vzpostavitvi institucij in pravne države", vendar pa se država spopada z neprestanimi težavami, ki ji onemogočajo izvajanje sodne moči na državnem ozemlju, je sporočil odbor sodnikov.

Libija zahtevala, da ICC opusti primer proti Gadafiju ICC, ki ima mandat Varnostnega sveta ZN za preiskavo libijskega konflikta, je junija 2011 izdal nalog za aretacijo zdaj 40-letnega Seifa, njegovega zdaj že pokojnega očeta ter zloglasnega šefa libijske obveščevalne službe Abdulaha al Senusija. Libija je maja lani na ICC naslovila uradno zahtevo, naj razveljavi nalog za aretacijo Seifa in opusti primer proti njemu. Libija se je v zahtevi med drugim sklicevala na pristojnost ICC, ki dopolnjuje nacionalna sodišča in lahko deluje le v primeru, ko države podpisnice Rimskega statuta ne želijo ali ne morejo izvesti postopka.

Ne spreglejte