Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
19. 6. 2011,
13.56

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
vlada Grčija

Natisni članek

Nedelja, 19. 6. 2011, 13.56

8 let, 3 mesece

Grški premier išče podporo za novo vlado

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Grški premier George Papandreu je politične stranke v parlamentu danes pozval, naj podprejo njegovo vlado na glasovanju o zaupnici, da bi premostili hudo gospodarsko krizo v državi.

Premier je ob začetku tridnevne razprave v parlamentu poudaril, da si prizadeva za "narodno soglasje" v reševanju dolžniške krize, v kateri se je znašla Grčija.

"Grčija se je znašla na razpotju" Grčija se je znašla na razpotju, je opozoril Papandreu, in pozval parlament, naj ponovno izkaže zaupanje njegovi vladi v tem ključnem času za državo.

Problem grškega dolga še ni končan, država pa se mora sedaj osredotočiti na to, da bo skupaj s partnerji v Evropski uniji preprečila bankrot države. To pa je mogoče le ob soglasju vseh političnih sil in socialnih partnerjev v državi, je še dejal Papandreu.

Parlament, v katerem imajo vladajoči socialisti šibko večino 155 od skupno 300 glasov, bo po napovedih o zaupnici novi vladi glasoval v noči s torka na sredo.

Premier je v petek pod pritiskom kritik iz vrst lastne stranke in množičnih demonstracij preoblikoval vlado. Med drugim je zamenjal dosedanjega finančnega ministra Georgea Papakonstantinuja in na njegovo mesto imenoval Evangelosa Venizelosa.

Sprejeti morajo nadaljnji sveženj varčevalnih ukrepov Grčija mora do konca junija sprejeti nadaljnji sveženj varčevalnih ukrepov v višini 28,4 milijona evrov, če želi Evropsko unijo in Mednarodni denarni sklad (IMF) prepričati, da ji odobrita nov, peti obrok posojil v sklopu lani dogovorjene pomoči v višini 110 milijard evrov. O pomoči Grčiji bodo sicer danes v Luksemburgu razpravljali finančni ministri območja evra.

Skoraj polovica Grkov sicer nasprotuje načrtovanim varčevalnim ukrepom, je pokazala raziskava, ki jo je danes objavil grški tednik To Vima. 47,5 odstotka vprašanih je proti varčevalnim ukrepom, ki med drugim obsegajo znižanje plač javnim uslužbencem in povečanje davkov. Več kot 70 odstotkov Grkov si tudi želi široko vladno koalicijo, ki bi državo popeljala iz krize.

Ne spreglejte