Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 7. 2021,
17.18

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,61

1

Natisni članek

Angela Merkel žrtve poplave Nemčija

Ponedeljek, 19. 7. 2021, 17.18

2 leti, 9 mesecev

Grozljive posledice poplav v Nemčiji: število mrtvih naraslo na 165 #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,61

1

Število ljudi, ki so umrli v nedavnih uničujočih poplavah na zahodu Nemčije, je znova naraslo. Samo v okraju Ahrweiler v zvezni deželi Porenje-Pfalška jih je po zadnjih podatkih umrlo 117, najmanj 749 je ranjenih, številne še pogrešajo, je sporočila policija v Koblenzu. Skupno število mrtvih v Nemčiji je tako naraslo na okoli 165.

Na obisku v najbolj prizadeti regiji je danes nemški notranji minister Horst Seehofer, ki je dejal, da bo obnova prizadetih območij stala več milijard evrov. "To je izredna situacija, ki jo bomo premagali samo s trdim delom," je povedal v mestu Bad Neuenahr-Ahrweiler, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ob tem je zavrnil poziv kanclerske kandidatke Zelenih Annalene Baerbock, da bi bilo treba odzivanje na naravne nesreče v Nemčiji bolj centralizirati. Zdaj so namreč za odzivanje pristojne oblasti posameznih 16 zveznih dežel.

Po Seehoferjevih besedah bi bilo "popolnoma nerazumljivo, da bi s takšno katastrofo upravljali centralizirano". Izrazil je prepričanje, da sta civilna zaščita in upravljanje katastrof v Nemčiji dobro urejena. Vendar pa družinam in žrtvam dolgujejo izboljšave, kjer je treba, je še poudaril.

Seehofer, ki je deležen tudi pozivov k odstopu, je obiskal še reševalce pri velikem jezu Steinbach pri kraju Euskirchen v Severnem Porenju-Vestfaliji. Več dni je grozilo, da bo jez zaradi preobilice vode popustil. Medtem so se že pojavile govorice, da naj bi jez popustil, a so lokalni gasilci to zanikali in pojasnili, da so zaenkrat našli le razpoke. So pa preventivno že evakuirali kraja Swisttal in Rheinbach, ki se nahajata tik pod jezom na meji s Porenjem-Pfalško.

Ministrski predsednik Severnega Porenja-Vestfalije Armin Laschet, ki je skupaj z ministrom obiskal jez, je dejal, da jim je uspelo preprečiti, da bi jez popustil. Tako so se razmere v okolici jezu umirile.

Merklova obljubila pomoč pri obnovi prizadetih območij

V nedeljo je prizadeta območja obiskala tudi nemška kanclerka Angela Merkel in obljubila zvezno pomoč pri obnovi.

Angela Merkel, poplave
Novice Merklova: Uničenje je težko opisati z besedami #video

V Severnem Porenju-Vestafliji so sicer poplave po zadnjih podatkih po različnih navedbah terjale 46 ali 47 življenj, na Bavarskem eno, čez mejo v Belgiji pa 30 ali 31.

Je pa po poročanju nemške tiskovne agencije dpa po dolgem času končno boljša vremenska napoved za Nemčijo. Za začetek tedna obeta namreč le redke deževne kaplje v severni polovici države, medtem ko naj bi v južni polovici posamezne nevihte popoldne morda prizadele le območje južno od Donave na Bavarskem.

poplave Nemčija
Novice Poplave tudi v Avstriji, na Bavarskem izredne razmere
Neurje v Nemčiji
Novice Poplave v Nemčiji in Belgiji terjale že več kot 150 življenj #foto
Ne spreglejte