Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 9. 2023,
8.05

Osveženo pred

7 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,30

Natisni članek

fentanil Hrvaška droga

Četrtek, 28. 9. 2023, 8.05

7 mesecev, 1 teden

Grozljiva vest iz Hrvaške: pojavila se je droga, močnejša od heroina, in zahtevala dve življenji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,30
Fentanil | Zasvojenost s fentanilom je od 50- do 100-krat močnejša od zasvojenosti s heroinom in poveča verjetnost številnih zapletov.  | Foto Reuters

Zasvojenost s fentanilom je od 50- do 100-krat močnejša od zasvojenosti s heroinom in poveča verjetnost številnih zapletov.

Foto: Reuters

Iz Hrvaške poročajo o smrti dveh moških, starih 40 let, nekdanjih odvisnikov, ki sta se zdravila na psihiatrični kliniki Vrapče v Zagrebu. Umrla sta zaradi predoziranja z drogo fentanil, ki je nedavno prispela na Hrvaško, je močnejša od heroina, smrt pa povzroči že mikro odmerek. 

Fentanil, sintetična droga, je prispel na Hrvaško in zahteval dve življenji. Kot piše Jutarnji list, lahko zasvojenost in smrt povzročijo že mikro odmerki – od dva do tri miligrame. 

"Bali smo se informacij iz Severne Amerike" 

Hrvaški RTL poroča, da sta zaradi omenjene droge pri njih življenje izgubili že dve osebi, in sicer moška, stara okoli 40 let, nekdanja odvisnika, ki sta se zdravila v psihiatrični bolnišnici v Vrapču. Njuno stanje je spremljal psihiater Ivan Ćelić.

Povedal je, da gre za dolgoletne odvisnike od opiatov. "Jemala sta heroin in bila na nadomestni terapiji. Bali smo se informacij, ki prihajajo iz Severne Amerike, in žal, čeprav še nimamo uradnih toksikoloških ugotovitev, so po besedah ​​družine v bližini našli zavitke fentanila. Obstaja torej sum, da sta se predozirala s fentanilom. Kolikor vem, so to prvi primeri na Hrvaškem, povezani s predoziranjem fentanila," je pojasnil Ćelić. 

Preprodajalci ga lahko zamešajo med kokain 

Povedal je tudi, da so novi drogi izpostavljeni prav vsi. "Najbolj so izpostavljeni tisti, ki droge kupujejo na ulici. Poseben problem je, da nameravajo kupiti kokain, ki pa mu je morda dodan fentanil – preprodajalci ga primešajo, da bi imel večji potencial zasvojenosti," je še pojasnil strokovnjak. 

Zasvojenost s fentanilom je od 50- do 100-krat močnejša od zasvojenosti s heroinom in poveča verjetnost številnih zapletov. Največji zaplet je depresija dihanja, ki v večini primerov vodi v smrt, je še poudaril Čelić.

V ZDA zaradi fentanila letno umre več deset tisoč ljudi

Grozljivi prizori, ki jih povzroči jemanje fentanila, sicer prihajajo iz Amerike, kjer so pred dnevi poročali tudi o smrti enoletnega dečka, ki je umrl zaradi fentanila, skritega pod podlogo za spanje. Zaradi te droge v ZDA vsako leto umre več deset tisoč ljudi. 

Da se mora na porast sintetične droge pripraviti tudi Evropska unija, je pred dnevi opozorila Ylva Johansson, evropska komisarka za notranje zadeve, potem ko je ameriški državni sekretar Antony Blinken opozoril, da Evropa še ni odkrila te težave, vendar jo bo kmalu. 

Otrok fentanil
Novice Droga, skrita pod spalno podlogo v vrtcu, usodna za enoletnika
Fentanil
Novice Smrtonosna snov, ki bi lahko pomorila vse Američane

Ne spreglejte