SiolNET. Novice Svet
0,15

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Grki bodo jugozahodno od Krete začeli iskati zemeljski plin

0,15

termometer

Plaža Elafonisi, Kreta, Grčija | Turčija je decembra 2019 v sporazumu z Libijo Grčiji odrekla pravico do izključne ekonomske cone južno od Krete in drugih grških otokov, kjer naj bi bila bogata nahajališča plina. | Foto: Getty Images
Turčija je decembra 2019 v sporazumu z Libijo Grčiji odrekla pravico do izključne ekonomske cone južno od Krete in drugih grških otokov, kjer naj bi bila bogata nahajališča plina. Foto: Getty Images

Grčija namerava v prihodnjih dneh jugozahodno od otoka Kreta začeti iskati zemeljski plin, je v ponedeljek zvečer napovedal grški premier Kiriakos Micotakis. V luči energetske krize morebitna najdba plina ne bi bila pomembna le za državo, ampak za celotno EU. Vendar pa bi začetek iskanja lahko dodatno poglobil spor s sosednjo Turčijo.

Turčija je namreč decembra 2019 v sporazumu z Libijo Grčiji odrekla pravico do izključne ekonomske cone južno od Krete in drugih grških otokov, kjer naj bi bila bogata nahajališča plina, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Grčija je sporazum takrat označila za kršitev mednarodnega pomorskega prava in poseganje v grško ozemlje, na enaki podlagi pa ga je obsodila tudi EU. Ko je turško raziskovalno plovilo poleti 2020 začelo raziskovati ob obali Krete, sta bili državi, sicer obe članici Nata, na robu vojaškega spopada.

Voditelji EU so takrat podprli uvedbo sankcij proti Turčiji, Grčija pa je okrepila oboroževanje. Diplomatska kriza se je novembra 2020 končala, ko je Turčija opustila raziskovanje morskega dna okoli Cipra.

Odnosi med Turčijo in Grčijo napeti že dlje časa 

Avgusta letos so nato iz Ankare sporočili, da bodo na morskem dnu v vzhodnem Sredozemlju začeli nove raziskave glede morebitnih nahajališč plina, pri čemer pa niso izdali točne lokacije raziskovalnih del.

Odnosi med Atenami in Ankaro so sicer že dlje časa napeti. Državi nista v sporu le zaradi pravic do raziskovanja in izkoriščanja naravnih bogastev v Egejskem in vzhodnem Sredozemskem morju, temveč se pogosto medsebojno obtožujeta tudi napak pri obvladovanju migrantske krize in odgovornosti za smrt migrantov.

Prav tako sta državi v sporu zaradi morske meje, Turčija pa Grčijo med drugim obtožuje militarizacije egejskih otokov. Ta obtožbe zanika in vedno znova poudarja svojo pravico do samoobrambe.

Janez Kopač Posel danes Janez Kopač: To nespametno investicijo Jankovića bomo Ljubljančani plačali po volitvah #intervju ogrevanje-na-plin-zemeljski-plin Novice Zakaj so stroški za plin zamejeni navzdol? Robert Golob Novice Golob: Državna dokapitalizacija Geoplina morda sploh ne bo potrebna Vladimir Putin Novice To je ukrajinsko bogastvo, po katerem hlepi Putin

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin