Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 11. 2022,
10.51

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Turčija Grčija zemeljski plin Kreta

Torek, 8. 11. 2022, 10.51

1 leto, 5 mesecev

Grki bodo jugozahodno od Krete začeli iskati zemeljski plin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Plaža Elafonisi, Kreta, Grčija | Turčija je decembra 2019 v sporazumu z Libijo Grčiji odrekla pravico do izključne ekonomske cone južno od Krete in drugih grških otokov, kjer naj bi bila bogata nahajališča plina. | Foto Getty Images

Turčija je decembra 2019 v sporazumu z Libijo Grčiji odrekla pravico do izključne ekonomske cone južno od Krete in drugih grških otokov, kjer naj bi bila bogata nahajališča plina.

Foto: Getty Images

Grčija namerava v prihodnjih dneh jugozahodno od otoka Kreta začeti iskati zemeljski plin, je v ponedeljek zvečer napovedal grški premier Kiriakos Micotakis. V luči energetske krize morebitna najdba plina ne bi bila pomembna le za državo, ampak za celotno EU. Vendar pa bi začetek iskanja lahko dodatno poglobil spor s sosednjo Turčijo.

Turčija je namreč decembra 2019 v sporazumu z Libijo Grčiji odrekla pravico do izključne ekonomske cone južno od Krete in drugih grških otokov, kjer naj bi bila bogata nahajališča plina, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Grčija je sporazum takrat označila za kršitev mednarodnega pomorskega prava in poseganje v grško ozemlje, na enaki podlagi pa ga je obsodila tudi EU. Ko je turško raziskovalno plovilo poleti 2020 začelo raziskovati ob obali Krete, sta bili državi, sicer obe članici Nata, na robu vojaškega spopada.

Voditelji EU so takrat podprli uvedbo sankcij proti Turčiji, Grčija pa je okrepila oboroževanje. Diplomatska kriza se je novembra 2020 končala, ko je Turčija opustila raziskovanje morskega dna okoli Cipra.

Odnosi med Turčijo in Grčijo napeti že dlje časa 

Avgusta letos so nato iz Ankare sporočili, da bodo na morskem dnu v vzhodnem Sredozemlju začeli nove raziskave glede morebitnih nahajališč plina, pri čemer pa niso izdali točne lokacije raziskovalnih del.

Odnosi med Atenami in Ankaro so sicer že dlje časa napeti. Državi nista v sporu le zaradi pravic do raziskovanja in izkoriščanja naravnih bogastev v Egejskem in vzhodnem Sredozemskem morju, temveč se pogosto medsebojno obtožujeta tudi napak pri obvladovanju migrantske krize in odgovornosti za smrt migrantov.

Prav tako sta državi v sporu zaradi morske meje, Turčija pa Grčijo med drugim obtožuje militarizacije egejskih otokov. Ta obtožbe zanika in vedno znova poudarja svojo pravico do samoobrambe.

Janez Kopač
Novice Janez Kopač: To nespametno investicijo Jankovića bomo Ljubljančani plačali po volitvah #intervju
ogrevanje-na-plin-zemeljski-plin
Novice Zakaj so stroški za plin zamejeni navzdol?
Robert Golob
Novice Golob: Državna dokapitalizacija Geoplina morda sploh ne bo potrebna
Vladimir Putin
Novice To je ukrajinsko bogastvo, po katerem hlepi Putin
Ne spreglejte