Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 4. 2014,
8.08

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ukrajina Rusija John Kerry Sergej Lavrov

Četrtek, 10. 4. 2014, 8.08

7 let, 12 mesecev

Gorbačov: Meni soditi za razpad SZ? Popolna neumnost.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Prvi in zadnji predsednik Sovjetske zveze Mihail Gorbačov ostro zavrača pozive nekaterih poslancev ruske dume, da bi mu sodili za razpad nekdanjega imperija.

V luči rusko-ukrajinske krize, katere genezo nekateri povezujejo z razpadom Sovjetske zveze, so štirje odposlanci dume Evgenij Fedorov, Anton Romanov, Ivan Nikitčuk in Oleg Denisenko na generalnega tožilca Ruske federacije naslovili zahtevo, da opravi uradno preiskavo o dogodkih, ki so privedli do razpada Sovjetske zveze, in v zvezi s tem odgovornost zadnjega predsednika Sovjetske zveze.

Nekateri so Gorbačova že razglasili za mrtvega "Njim je všeč, da se o njih govori, gre za njihov lastni piar, njihova zahteva je nedomišljena in iz zgodovinskega vidika neutemeljena. Gre za popolno neumnost," je bil ogorčen Mihail Sergejevič Gorbačov v izjavi za rusko spletno stran BBC.

Da gre očitno nekomu zelo na živce, govori že to, da so ga v zadnjih dvajsetih dneh že nekajkrat razglasili za mrtvega in da ti ljudje nimajo nobene vesti, je še pristavil Mihail Gorbačov.

Reševanje krize v Ukrajini kot splet diplomacije in ultimatov Ameriški državni sekretar John Kerry in ruski zunanji minister Sergej Lavrov sta včeraj imela še drugi telefonski pogovor v enem dnevu o reševanju krize v Ukrajini.

Oba sta poudarila, da je treba razmere v mestih v vzhodnem delu Ukrajine, kjer je prišlo do protestov in spopadov, rešiti po mirni poti, brez uporabe sile.

V prvem včerajšnjem pogovoru med šefoma diplomacij obeh držav pa je Kerry zavrnil namigovanja o tem, da ameriška zaščitna varnostna služba Greystone sodeluje z oblastmi v Kijevu pri vzpostavitvi reda na vzhodu Ukrajine.

Pred časom je v intervjuju za BBC tudi potožil, da mu ruski predsednik Vladimir Putin poskuša "skrajšati jezik", ker mu niso všeč njegove ocene položaja v Rusiji.

Štiristranski pogovori prihodnji teden na Dunaju Sicer pa je že znan datum štiristranskih pogovorov šefov diplomacij ZDA, EU, Rusije in Ukrajine, na katerem bodo iskali celovito rešitev za umiritev razmer v Ukrajini. Pogovori bodo prihodnji četrtek, 17. aprila, na Dunaju.

Ultimat Kijeva proruskim aktivistom Ukrajinski notranji minister Arsen Avakov je včeraj proruskim aktivistom, ki so na vzhodu države zavzeli vladna poslopja, dal 48-urni ultimat, da se odločijo, ali začnejo pogovore za politično rešitev razmer ali pa bodo proti njim nastopili s silo.

Na območjih mest Luhansk, Doncek in Harkov, kjer so proruski aktivisti v zadnjih dneh zasedli vladna poslopja in ponekod celo razglasili neodvisnost, se sicer po njegovih besedah nadaljuje "protiteroristična operacija".

Na krizna območja je Kijev napotil dodatne varnostne sile, ki jim je uspelo ponovno prevzeti nadzor nad vladnim poslopjem v Harkovu. Protestniki medtem ostajajo zabarikadirani v stavbi lokalnih oblasti v Donecku in na sedežu ukrajinske tajne službe SBU v Luhansku, kjer naj bi zasedbo še okrepili.

Ne spreglejte