Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
20. 8. 2023,
13.41

Osveženo pred

8 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

Natisni članek

požar Tenerife

Nedelja, 20. 8. 2023, 13.41

8 mesecev, 2 tedna

Gasilci na otoku Tenerife dosegli nov uspeh v boju z obsežnim gozdnim požarom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36
Tenerife, požar | Požar je na goratem severovzhodu otoka izbruhnil v torek in hitro prerasel v enega najhujših na Kanarskih otokih v zadnjih 40 letih. | Foto Reuters

Požar je na goratem severovzhodu otoka izbruhnil v torek in hitro prerasel v enega najhujših na Kanarskih otokih v zadnjih 40 letih.

Foto: Reuters

Gasilci na otoku Tenerife so danes preprečili, da bi plameni obsežnega gozdnega požara, ki že več dni divja na goratem severovzhodu otoka, zajeli domove, so sporočile tamkajšnje oblasti. Zaradi požara je moralo svoje domove zapustiti dobrih 12 tisoč ljudi in ne 26 tisoč, kot so sprva poročali. Plameni so doslej uničili že 8.400 hektarjev površin.

Po besedah premierja Kanarskih otokov Fernanda Clavija so pričakovali težko noč, vendar so se zadeve nato odvijale bolje od pričakovanj, saj je gasilcem uspelo preprečiti, da bi plameni zajeli domove na največjem izmed Kanarskih otokov. Pred tem so o napredku poročali v petek, ko se je požar zaradi ugodnih vremenskih razmer širil nekoliko počasneje.

Požar je na goratem severovzhodu otoka izbruhnil v torek in hitro prerasel v enega najhujših na Kanarskih otokih v zadnjih 40 letih. Do zdaj je uničil okoli 8.400 hektarjev oziroma nekaj več kot štiri odstotke celotne površine otoka, poročajo tuje tiskovne agencije.

Tenerife
Novice Na Tenerifu množične evakuacije

Evakuirali že 12.279 ljudi

Doslej so evakuirali 12.279 ljudi, požar pa je prizadel skupno enajst krajev. Oblasti opozarjajo na učinke, ki jih ima dim na kakovost zraka na območju. Več kot 300 gasilcem, ki jim delo otežujejo veter, težko dostopen teren in visoke temperature, naj bi danes na pomoč priskočilo še 20 letalskih in dve koordinacijski enoti.

Tenerife | Foto: Reuters Foto: Reuters

Za ponedeljek je obisk na otoku napovedal španski premier Pedro Sanchez. Turistična potovanja na Tenerife za zdaj niso bila motena, saj se večina turistov zadržuje na jugu otoka. Vzrok požara medtem še vedno ni znan, preiskava pa poteka.

Letos so v Španiji doslej zabeležili 340 gozdnih požarov, ki so skupno uničili skoraj 76 tisoč hektarjev površin, kažejo podatki Evropskega informacijskega sistema za gozdne požare (EFFIS).

Tenerife
Novice Tenerife: španski gasilci dosegli napredek v boju proti požaru
Ne spreglejte