Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 12. 2013,
18.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Francija plačilo prostitutka

Sreda, 4. 12. 2013, 18.58

8 let

Francoski parlament podprl prepoved plačevanja spolnih odnosov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Francoski poslanci so podprli zakon, po katerem bi lahko stranke prostitutk kaznovali z denarno kaznijo najmanj 1500 evrov.

Zakonski osnutek je v spodnjem domu parlamenta podprlo 268 poslancev, proti jih je glasovalo 138. Zakon naj bi po pričakovanjih podprl tudi senat, v veljavo pa bi lahko stopil do konca leta. Navdih za ta zakonski osnutek je bila sicer podobna zakonodaja na Švedskem, kjer kliente prodajalk ljubezni kaznujejo, da bi tako izkoreninili najstarejšo obrt na svetu.

Kritiki trdijo, da bo ta prepoved prostitucijo naredila samo bolj nevidno Glavna pobudnica zanj je bila francoska ministrica za pravice žensk Najat Vallaud-Belkacem, ki je današnje glasovanje označila za preboj. A kritiki trdijo, da bo ta prepoved prostitucijo naredila samo bolj nevidno, veliko žensk, ki si s tem služijo kruh, pa bo izpostavljenih večjemu tveganju za zlorabe.

Plačevanje ali prejemanje plačila za seks trenutno v Franciji ni kaznivo dejanje, je pa prepovedano nagovarjanje k prostituciji, zvodništvo, vodenje bordelov in prostitucija mladoletnikov. Nova zakonodaja sicer dekriminalizira nagovarjanje, pozornost policije pa usmerja na stranke prostitutk.

Vlada trdi, da želi z novo zakonodajo preprečevati nasilje nad ženskami in zaščititi veliko večino prostitutk, ki so žrtve tolp, ki trgujejo z belim blagom. Glede na zakon bo vsak, ki je plačal za spolni odnos s prostitutko, ob prvi kršitvi kaznovan s kaznijo 1500 evrov, ponovitev kršitve pa bo stala 3750 evrov.

Plačniki na tečaj za krepitev osveščenosti o tveganjih, povezanih s prostitucijo Sicer pa bodo lahko oblasti tiste, ki plačajo za spolne usluge, poslale tudi na tečaj za krepitev osveščenosti o tveganjih, povezanih s prostitucijo. Zakonodaja omogoča tudi pomoč za prostitutke, ki si želijo opustiti to dejavnost. Za te namene bo namenjen proračun 20 milijonov evrov.

Po ocenah naj bi v Franciji delovalo okoli 20.000 spolnih delavcev, od tega naj bi jih 80 odstotkov izviralo iz tujine, večinoma iz vzhodne Evrope, Afrike, Kitajske in Južne Amerike.

Na Švedskem so sicer leta 1999 sprejeli zakon, ki strankam prostitutk grozi tudi z zaporno kaznijo do šestih mesecev. A predvsem s pomočjo denarnih kazni, ki so odmerjene glede na dohodek, naj bi ulično prostitucijo prepolovili. A za zdaj ni jasno, koliko prostitucije se je enostavno preselilo na internet. V podobne vode sta zašli tudi Norveška in Finska, Nemčija pa trenutno premleva, ali bi odpravila legalizacijo bordelov.

Ne spreglejte