Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 8. 2015,
11.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Grčija pomoč

Sreda, 19. 8. 2015, 11.14

8 let

Finančni ministri potrdili program pomoči Grčiji in izplačilo prve tranše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Finančni ministri območja evra so v vlogi sveta guvernerjev stalnega mehanizma za stabilnost evra (ESM) na telekonferenci potrdili novi program pomoči Grčiji, vreden do 86 milijard evrov.

Ministri so potrdili tudi izplačilo prve tranše, ki je težka 26 milijard evrov, so sporočili iz ESM. Svet guvernerjev ESM, ki ga sestavljajo finančni ministri evrskih držav, je glasoval o sprejemu sporazuma o instrumentu finančne pomoči in memoranduma o soglasju, s potrditvijo obeh pa so tudi formalno omogočili novo pomoč Grčiji.

Območje evra ne bo pokrilo celotne vsote Glede na to, da so glasovali po nujnem postopku, je bila za sporazumno sprejetje odločitve sveta guvernerjev potrebna kvalificirana večina 85 odstotkov oddanih glasov. Vlada je v torek sporočila, da bo finančni minister Dušan Mramor pomoč podprl.

Grčija bo lahko v prihodnjih treh letih iz ESM črpala do 86 milijard evrov pomoči, vendar je prvi mož ESM Klaus Regling po zasedanju evroskupine v petek ocenil, da območje evra vendarle ne bo pokrilo celotne vsote.

Še vedno namreč ostaja odprto sodelovanje Mednarodnega denarnega sklada v programu, del potreb naj bi pokrili tudi s prihodki od privatizacije, prav tako pa bi Grčija v tem času vsaj delno lahko obnovila dostop do finančnih trgov.

Kako bodo porabili 26 milijard V prvi tranši bo Grčija dobila 26 milijard evrov. Deset milijard evrov bo šlo na poseben račun pri ESM, ki bo namenjen ukrepom za stabilizacijo bank, 13 milijard evrov bodo Atene dobile takoj, preostale tri milijarde evrov pa na podlagi pregleda izvajanja javnofinančnih in reformnih ukrepov predvidoma v dveh delih septembra in oktobra, so pojasnili po petkovem zasedanju evroskupine.

V teh dneh so novi program pomoči tej prezadolženi južnoevropski državi, že tretji v zadnjih petih letih, potrdili tudi nekateri evropski parlamenti, medtem ko v Sloveniji te potrebe ni bilo.

Že v četrtek mora Grčija poravnati za 3,4 milijarde evrov obveznosti do Evropske centralne banke.

Ne spreglejte