Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 4. 2024,
21.43

Osveženo pred

2 tedna, 4 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,55

Natisni članek

Slovaška Ukrajina Denis Šmihal Robert Fico

Četrtek, 11. 4. 2024, 21.43

2 tedna, 4 dni

Fico za mirno rešitev vojne v Ukrajini in njeno pridružitev EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,55
Robert Fico | Robert Fico je pred volitvami nabiral glasove s promoskovsko retoriko, zdaj pa trdi, da podpira Ukrajino. | Foto Guliverimage

Robert Fico je pred volitvami nabiral glasove s promoskovsko retoriko, zdaj pa trdi, da podpira Ukrajino.

Foto: Guliverimage

Slovaški premier Robert Fico je danes pozval k mirni rešitvi vojne v Ukrajini, ki bo spoštovala ozemeljsko celovitost Ukrajine. Na skupnem zasedanju vlad obeh držav je premier, ki je v preteklem obdobju razburjal Ukrajino s svojimi stališči glede vojne, poudaril, da Slovaška ni država, ki bi hotela Kijevu postavljati ovire na poti v unijo.

Robert Fico je ob pozivu k mirni rešitvi vojne v Ukrajini poudaril, da bi morala biti to "rešitev, ki spoštuje ozemeljsko celovitost in suverenost Ukrajine", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Peter Pellegrini
Novice Slovakinje pravijo, da je Peter Pellegrini najbolj seksi politik, politični nasprotniki pa trdijo, da je prikriti gej

"Uporaba ruske vojaške sile v Ukrajini je bila huda kršitev mednarodnega prava," je dejal Fico po srečanju z ukrajinskim kolegom Denisom Šmihalom, s katerim sta predsedovala skupnemu zasedanju vlad obeh držav v mestu Michalovce blizu slovaško-ukrajinske meje. Kot je dodal Fico, Ukrajina potrebuje pomoč in solidarnost.

Fico je obrnil ploščo

Gre za spremembo tona v Ficovih stališčih glede vojne, ki so po poročanju AFP doslej veljala za kontroverzna. Slovaški premier je namreč januarja dejal, da Ukrajina "ni neodvisna in suverena država", ampak je pod popolnim vplivom in nadzorom ZDA. Šmihal se je Ficu zahvalil za njegovo podporo, današnje srečanje pa označil za zgodovinsko za obe državi.

Je Robert Fico hvalil Putina samo zato, da bi na volitvah dobil glasove proruskih slovaških volivcev? | Foto: Reuters Je Robert Fico hvalil Putina samo zato, da bi na volitvah dobil glasove proruskih slovaških volivcev? Foto: Reuters

Fico je tudi podprl željo Ukrajine po pridružitvi EU. "Slovaška podpora Ukrajini in njenim težnjam, da postane članica EU, ni špekulativna. To je polna podpora," je dejal. Kot je še zatrdil Fico, si Slovaška želi hitrega članstva Ukrajine v EU, saj ni država, ki bi želela Kijevu postavljati ovire na poti v evropsko integracijo.

Dogovor o odpravi omejitev za ukrajinske kmetijske pridelke

Po Ficovih besedah je EU jamstvo za miren razvoj Ukrajine, Slovaška pa želi pomagati z lastnimi izkušnjami iz pridružitvenih postopkov in članstva v povezavi, poroča slovaška tiskovna agencija TASR. Ukrajina se je s Slovaško danes tudi dogovorila o čim hitrejši odpravi enostranskih omejitev za ukrajinske kmetijske proizvode, je po srečanju povedal Šmihal in izrazil upanje, da bodo kmalu dosegli rezultate, kot poroča portal ukrajinske tiskovne agencije Ukrinform.

Praga
Novice Beg možganov iz Slovaške se stopnjuje po vrnitvi Fica na oblast
Viktor Orban
Novice Je to velika Orbanova zarota, s katero je zatresel sosednjo državo?
Robert Fico in Peter Pellegrini
Novice Slovaška ustavlja dobavo orožja Ukrajini
Robert Fico
Novice Fico: Slovaki imajo večje probleme od ukvarjanja z Ukrajino
Vladimir Putin in Robert Fico
Novice Bo ta evropska država kmalu prestopila na Putinovo stran?
Ne spreglejte