Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 10. 2023,
12.34

Osveženo pred

6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

Natisni članek

Robert Fico vojna Slovaška Rusija Ukrajina

Četrtek, 26. 10. 2023, 12.34

6 mesecev

610. DAN VOJNE V UKRAJINI

Slovaška ustavlja dobavo orožja Ukrajini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80
Robert Fico in Peter Pellegrini | Novi slovaški premier Robert Fico je izrazil tudi nasprotovanje sankcijam proti Rusiji. | Foto Reuters

Novi slovaški premier Robert Fico je izrazil tudi nasprotovanje sankcijam proti Rusiji.

Foto: Reuters

Novi slovaški premier Robert Fico je napovedal, da vlada ustavlja dobavo vojaške pomoči Ukrajini, bo pa svoji v vojni razdejani sosedi še naprej zagotavljala humanitarno pomoč. Na njegove izjave se je že odzvala Moskva, ki trdi, da odločitev Slovaške ne bo imela večjega vpliva na dogajanje v Ukrajini, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ključni poudarki dneva:
20.15 ZDA naznanile dodatnih 150 milijonov vojaške pomoči Ukrajini
14.15 Zelenski po poškodovanju nuklearke pozval h krepitvi ukrajinske zračne obrambe
12.33 Slovaška bo ustavila dobavo vojaške pomoči Ukrajini

20.15 ZDA naznanile dodatnih 150 milijonov vojaške pomoči Ukrajini

ZDA so danes naznanile nov sveženj vojaške pomoči Ukrajini v vrednosti 150 milijonov dolarjev, ki vključuje topniško in drugo strelivo, kakor tudi orožje za boj proti tankom, poroča francoska tiskovna agencija AFP. ZDA so Ukrajini od začetka ruske invazije februarja lani namenile vojaško pomoč v skupni vrednosti 43,9 milijarde dolarjev.

Prihodnja vojaška pomoč je vse bolj vprašljiva, ker ji številni republikanski kongresniki nasprotujejo in vlada predsednika Joeja Bidna se zato zanaša na predhodno odobreno pomoč.

Najnovejši sveženj prihaja iz pomoči, ki je bila Ukrajini odobrena v prejšnjih proračunskih letih, je sporočil Pentagon.

"Vlada poziva kongres, naj izpolni svojo zavezo do ukrajinskega ljudstva in potrdi dodatna sredstva, s katerimi bo zagotovil, da bo Ukrajina še naprej imela vse, kar potrebuje za obrambo pred brutalno rusko vojno," so še zapisali v izjavi.

Nov paket pomoči vključuje tudi rakete za zračno obrambo, naprave za nočno gledanje in opremo za hladno vreme pred prihajajočo zimo.

14.15 Zelenski po poškodovanju nuklearke pozval h krepitvi ukrajinske zračne obrambe

Ukrajinska zračna obramba je v noči na sredo nad regijo Hmelnicki prestregla ruski brezpilotni letalnik, ki je nato padel in eksplodiral blizu tamkajšnje jedrske elektrarne. V napadu so bili po navedbah Kijeva poškodovani daljnovodi in več upravnih stavb nuklearke.

"Ta napad na jedrsko elektrarno je še en opomin vsem našim partnerjem, kako pomembno je okrepiti ukrajinsko zračno obrambo," je v večernem videonagovoru dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Ob tem je presodil, da je Rusija verjetno načrtno napadla nuklearko ter da namerava prihajajoči "mraz in pomanjkanje energije uporabiti kot orožje proti civilnemu prebivalstvu".

Po njegovih besedah napad kaže tudi na to, kako zlahka se Rusija izogiba sankcijam, saj pri proizvodnji dronov in raket uporablja sestavne dele z Zahoda, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

IAEA je medtem potrdila, da so objekti jedrske elektrarne Hmelnicki v napadu utrpeli škodo, a dodala, da delovanje nuklearke ob tem ni bilo ogroženo, poroča britanski BBC.

"Ta incident ponovno poudarja izjemno negotove razmere na področju jedrske varnosti v Ukrajini, ki se bodo nadaljevale, dokler bo trajala ta tragična vojna," je opozoril generalni direktor IAEA Rafael Grossi.

Jedrske elektrarna Hmelnicki ima sicer dva reaktorja, vendar obratuje zgolj eden od njiju, saj so delovanje drugega avgusta ustavili.

12.33 Slovaška bo ustavila dobavo vojaške pomoči Ukrajini

Novi slovaški premier Robert Fico je danes napovedal, da vlada ustavlja dobavo vojaške pomoči Ukrajini, bo pa svoji v vojni razdejani sosedi še naprej zagotavljala humanitarno pomoč.

"Ne podpiram dobave vojaške pomoči Ukrajini. Takojšnja zaustavitev vojaških operacij je najboljša rešitev, ki jo imamo za Ukrajino," je poudaril Fico in dodal, da bi se EU morala spremeniti iz dobavitelja orožja v mirovnika.

Fico, ki se bo danes udeležil vrha EU v Bruslju, je izrazil tudi nasprotovanje sankcijam proti Rusiji. "Ne bom glasoval za nobene sankcije proti Rusiji, če ne bomo videli analiz njihovega vpliva na Slovaško. Če nam bodo sankcije škodovale, tako kot večina sankcij, ne vidim razloga, da bi jih podprl," je dodal.

Robert Fico
Novice Slovaška dobila novo vlado pod vodstvom Roberta Fica

Na izjave slovaškega premierja se je že odzvala Rusija. "Slovaška ni imela tako velikega deleža dobave orožja, zato bo to komajda vplivalo na celoten proces," je na vprašanje o odločitvi Bratislave novinarjem pojasnil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Fico je sicer že pred volitvami napovedoval, da bo Slovaška v primeru njegovega prevzema položaja na čelu vlade omejila pomoč Ukrajini, ki jo je doslej odločno podpirala. V eni od svojih prvih izjav po objavi volilnih izidov je tudi dejal, da imajo Slovaška in Slovaki večje težave, kot je ukvarjanje z Ukrajino.

Večkrat je sicer poudaril, da je Ukrajina velika tragedija za vse, in pozval k mirovnim pogajanjem, saj "nadaljnje ubijanje ne bo koristilo nikomur".

ruska vojska
Novice Rusija naj bi začela novačiti ženske za vojno v Ukrajini

Njegova socialdemokratska stranka Smer-SSD je slavila na volitvah konec septembra in osvojila 23 odstotkov glasov. Fico je nato koalicijo oblikoval skupaj s socialdemokratsko stranko Glas-SD in prorusko Slovaško nacionalno stranko (SNS). Koalicija ima v 150-članskem parlamentu večino 79 poslancev.

Ne spreglejte