SiolNET. Novice Svet
0,46

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Fico: Slovaki imajo večje probleme od ukvarjanja z Ukrajino

0,46

termometer

Robert Fico | Fico je v današnji izjavi za medije povedal, da je Ukrajina velika tragedija za vse. Pozval je k mirovnim pogajanjem, saj nadaljnje ubijanje ne bo nikomur v pomoč, navaja francoska tiskovna agencija AFP. | Foto: Guliverimage
Fico je v današnji izjavi za medije povedal, da je Ukrajina velika tragedija za vse. Pozval je k mirovnim pogajanjem, saj nadaljnje ubijanje ne bo nikomur v pomoč, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Foto: Guliverimage

Nekdanji slovaški premier Robert Fico, čigar stranka Smer-SSD je zmagala na sobotnih predčasnih parlamentarnih volitvah na Slovaškem, je danes v eni prvih izjav po objavi volilnih izidov dejal, da imajo Slovaška in Slovaki večje probleme, kot je ukvarjanje z Ukrajino. Predsednica Zuzana Čaputova mu bo v ponedeljek dala mandat za sestavo vlade.

Fico je znan po svojih proruskih stališčih in je pred volitvami med drugim napovedoval, da bo njegova država, če bo premier, prenehala pošiljati vojaško pomoč v sosednjo Ukrajino. Po oceni analitikov se bo slovaška zunanja politika, če bo vlado prevzel Fico, korenito spremenila in bi utegnila postati podobna politiki, ki jo vodi madžarski premier Viktor Orban.

Robert Fico Novice Na slovaških volitvah zmagal proruski politik

Fico pozval k mirovnim pogajanjem

Fico je v današnji izjavi za medije povedal, da je Ukrajina velika tragedija za vse. Pozval je k mirovnim pogajanjem, saj nadaljnje ubijanje ne bo nikomur v pomoč, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Fico: Pred podelitvijo mandata za sestavo vlade se nima smisla pogajati o sodelovanju v vladi

Nekdanji premier je ob tem izrazil pričakovanje, da mu bo predsednica države Zuzana Čaputova podelila mandat za sestavo vlade. Pred tem se po njegovih besedah nima smisla pogajati o sodelovanju v vladi, navaja slovaška tiskovna agencija Tasr.

Čaputova je danes nakazala, da lahko pričakuje mandat. "V duhu naše ustavne tradicije bom jutri zaupala sestavo vlade zmagovalcu volitev," je sporočila.

Čaputova je nekdanja članica liberalne stranke Progresivna Slovaška, ki je na sobotnih volitvah po preštetju skoraj vseh glasovnic zbrala 18 odstotkov glasov in tako pristala na drugem mestu. Novinko v parlamentu vodi evropski poslanec Michal Šimečka.

Socialdemokratska stranka Smer-SSD je zmagala z zbranimi 23 odstotki glasov in tako dobila 42 sedežev v 150-članskem parlamentu. Na tretjem mestu je Glas-SD pod vodstvom Petra Pellegrinija, ki je nastala leta 2020, ko je skupina poslancev zapustila Ficovo Smer, in se jo zdaj omenja kot možno koalicijsko partnerico Smer-SSD.

Vladimir Putin in Robert Fico Novice Bo ta evropska država kmalu prestopila na Putinovo stran?

Orban se sodelovanja že veseli

Podpredsednik Glas-SD Erik Tomaš je danes v enem od televizijskih pogovorov povedal, da je njihova stranka pripravljena na koalicijska pogajanja s Ficovo stranko. Pellegrini pa je kmalu zatem dejal, da so odprti za pogovore tudi z drugimi strankami, ki bodo sprejele njihove pogoje, navaja avstrijska tiskovna agencija APA.

Ficu je ob zmagi na volitvah med drugimi čestital madžarski premier Orban. "Vedno je dobro sodelovati s patriotom. Se že veselim," je po navedbah AFP zapisal v čestitki na omrežju X.

Robert Fico in Michal Šimečka Novice Kdo od njiju bo postavil novo vlado?
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin