Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 3. 2021,
7.37

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,57

17

Natisni članek

Anthony Fauci cepljenje Koronavirus ZDA

Ponedeljek, 15. 3. 2021, 7.37

3 leta, 1 mesec

Več evropskih držav začasno ustavilo cepljenje z AstraZeneco

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,57

17

Cepljenje covid-19 | Nizozemska in Nemčija sta zadnji v vrsti držav, ki sta začasno ustavili cepljenje s cepivom AstraZenece. | Foto Ana Kovač

Nizozemska in Nemčija sta zadnji v vrsti držav, ki sta začasno ustavili cepljenje s cepivom AstraZenece.

Foto: Ana Kovač

Vse več držav, med njimi Nemčija, Francija, Italija in Španija, se odloča, da bodo začasno prekinile cepljenje s cepivom proti covidu-19 družbe AstraZeneca. Po poročilih o pojavu krvnih strdkov, ki naj bi jih povezovali s cepljenjem, družba zagotavlja, da je teh primerov manj od pričakovanj med splošno populacijo.

17:32

Johnson stopil v bran cepivu

16:14

Proizvodnja cepiva J&J

16:07

NEM ustavila cepljenje z AZ

15:51

Fauci o maskah in razdalji

15:49

Strokovnjaki o cepivu AZ

15:48

Italija zaostruje ukrepe

15:48

Države o cepivu AZ

15:47

Nizozemska ustavila cepljenje

15:18

V BiH umrlo 63 ljudi

15:17

Razmere v Avstriji

15:15

Portugalska sprostila ukrepe

15:14

Indonezija zadržala cepljenje

  • 17:32

    Johnson stopil v bran cepivu

    Britanski premier Boris Johnson je zavrnil možnost, da bi Velika Britanija začasno prekinila cepljenje s cepivom proti covidu-19 družbe AstraZeneca, ki je bil razvit skupaj z oxfordsko univerzo. Zagotovil je, da je britanski regulator zdravil eden najstrožjih, in zato ne vidi razloga za prekinitev cepljenja.

    Johnson je pojasnil, da britanski regulator verjame, da so na Otoku odobrena cepiva zelo učinkovita in pomagajo pri zmanjševanju števila hospitalizacij zaradi covida-19, hudem poteku bolezni in smrtnosti. "Ostajamo zelo samozavestni glede programa in super je videti, kako hitro ga izvajajo po celi Veliki Britaniji," je dodal o programu cepljenja.

    Več evropskih držav, med njimi Irska, Nemčija in Nizozemska, so začasno ustavile cepljenje s cepivom AstraZenece, ko so se pojavile skrbi glede morebitnega nastanka krvnih strdkov kot posledici cepljenja. Svetovna zdravstvena organizacija zagotavlja, da med cepivom in povečanim tveganjem za razvoj krvnih strdkov ni povezave.

    AstraZeneca je navedla, da je bilo med okoli 17 milijoni cepljenih v EU in Veliki Britaniji zaznanih 15 primerov venske tromboze in 22 primerov pljučne embolije, kar da je manj od pričakovanj med splošno populacijo, piše STA.

     

  • 16:14

    Proizvodnja cepiva J&J

    Nemško biofarmacevtsko podjetje IDT Biologika je z ameriško multinacionalno korporacijo Johnson & Johnson sklenilo dogovor o pomoči pri proizvodnji njenega cepiva proti covidu-19. Nemški minister za gospodarstvo Peter Altmaier je danes ocenil, da ta dogovor pomeni večjo zanesljivost pri dobavi cepiv proti covidu-19.

    Dogovor med IDT Biologiko in podjetjem Janssen, ki je nemška hčerinska družba korporacije Johnson & Johnson, predvideva, da bodo v Nemčiji stekleničili in pakirali nazadnje v EU odobreno cepivo proti covidu-19, za katero je za razliko od drugih cepiv potreben zgolj en odmerek.

    "Proizvodnja cepiv v Evropi in Nemčiji povečuje zanesljivost dobave in je zelo pomemben signal v sedanji fazi pandemije," je v izjavi ob sklenitvi dogovora dejal nemški minister Altmaier. Iz podjetja Janssen so sporočili, da bo ta dogovor omogočil, da bodo lahko cepivo proti covidu-19 Johnson & Johnson dobavljali po vsem svetu.

    Johnson & Johnson svoje cepivo sicer že proizvaja tudi v Evropi, a odmerke pošiljajo v ZDA za postopek polnjenja ter dokončno pakiranje. Trenutno zakonodaja v ZDA namreč nalaga, da imajo Američani prednost pri doma izdelanih cepivih, kar dejansko močno omejuje izvoz cepiv, izdelanih v ZDA.

    Nemški minister za zdravje Jens Spahn je v petek posvaril, da bi Nemčija lahko na odmerke cepiva Johnson & Johnson čakala do sredine ali konec meseca aprila. Evropska agencija za zdravila je minuli teden kot doslej četrto in zadnjo odobrila cepivo proti covidu-19 prav cepivo podjetja Johnson & Johnson.

    Po navedbah AFP naj bi dogovor z nemškim IDT Biologika predvideval, da bo Johnson & Johnson začasno prevzemal zmogljivosti, ki jih je japonska multinacionalna farmacevtska in biofarmacevtska družba Takeda rezervirala za proizvodnjo svojega cepiva proti mrzlici denga. Kapacitete tovarne v Dessauu na severovzhodu Nemčije naj bi po treh mesecih vrnili Takedi. Zaenkrat še ni znano, koliko odmerkov cepiva Johnson & Johnson bodo stekleničili in zapakirali v Dessauu v prihodnjih treh mesecih.

    "Zelo sem hvaležen Takedi za njihovo prožnost. Zadnji meseci so jasno pokazali, da lahko izzive pandemije premagamo samo s sodelovanjem in delovanjem," je sporočil izvršni direktor IDT Biologika Jürgen Betzing, poroča STA.

  • 16:07

    NEM ustavila cepljenje z AZ

    Nemčija se je pridružila več državam, ki so začasno ustavile cepljenje s cepivom proti covidu-19 družbe AstraZeneca. Nemško ministrstvo za zdravje je danes sporočilo, da so se za to odločili preventivno

    Ministrstvo je v svoji odločitvi opozorilo na priporočilo inštituta za cepiva Paula Ehrlicha, da so potrebne dodatne raziskave cepiva AstraZenece. Dodali so, da bo Evropska agencija za zdravila (Ema) nato odločila, ali in kako bodo nove ugotovitve vplivale na odobritev cepiva.

    Več evropskih držav, med njimi Irska in Nizozemska, so začasno ustavile cepljenje s cepivom AstraZenece, ko so se pojavile skrbi glede morebitnega nastanka krvnih strdkov kot posledici cepljenja.

    Svetovna zdravstvena organizacija zagotavlja, da med cepivom in povečanim tveganjem za razvoj krvnih strdkov ni povezave. Tudi Ema, ki izvaja pregled posameznih pojavov krvnih strdkov, pravi, da koristi cepiva še naprej pretehtajo tveganja.

    Tudi AstraZeneca je sporočila, da ni dokazov o povečanem tveganju za razvoj krvnih strdkov po cepljenju z njihovim cepivom. Po vsej EU in Združenem kraljestvu je bilo med cepljenimi zaznanih 15 primerov venske tromboze in 22 primerov pljučne embolije, cepljenih je bilo več kot 17 milijonov ljudi, poroča STA.

  • 15:51

    Fauci o maskah in razdalji

    Zdravstveni svetovalec ameriškega predsednika Joeja Bidna Anthony Fauci je v nedeljo napovedal, da bodo priporočeno varnostno razdaljo med ljudmi za preprečevanje širjenja novega koronavirusa verjetno kmalu zmanjšali z 1,8 metra na vsega 90 centimetrov. Ena od študij je namreč po njegovih besedah pokazala, da ni nobene razlike med 1,8 metra in 90 centimetri socialne distance, če ljudje pravilno nosijo zaščitne maske.

    Z novim koronavirusom se je v ZDA do nedelje zvečer po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa okužilo 29,44 milijona ljudi, umrlo pa jih je skoraj 535 tisoč. Samo v nedeljo so našteli nekaj več kot 53 tisoč okužb in več kot 1.700 smrtnih primerov, piše STA. Medtem ko se število okužb in smrti v državi zmanjšuje, število cepljenj zelo narašča.

    Čez lužo vsak dan cepijo več kot 2,5 milijona ljudi, najmanj en odmerek cepiva pa je do zdaj dobil že vsak peti odrasel prebivalec ZDA. Z ameriškega centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) so sporočili, da so z dvema odmerkoma cepiva Pfizerja ali Moderne ter z enim odmerkom cepiva podjetja Johnson & Johnson do zdaj cepili že vsakega devetega odraslega Američana.

    Fauci medtem opozarja, da se je treba varnostnih navodil, kot sta nošenje maske in ohranjanje varnostne razdalje, še vedno držati. Na televiziji CNN je Fauci pokazal na Evropo, predvsem na Italijo, kjer so pohiteli z odpravljanjem ukrepov, nato pa so jih morali uvesti nazaj. V ZDA je namreč nekaj zveznih držav na čelu s Teksasom že razglasilo konec pandemije.

    Zaradi odpiranja šol pa naj bi se CDC pripravljal na spremembo priporočila o varnostni razdalji. Študija zdravstvenega centra Beth Deaconess iz Massachusettsa je preverila 251 šolskih okrožij v ZDA in ugotovila, da ni nobene bistvene razlike med številom okužb pri učiteljih in šolarjih, če je priporočena varnostna razdalja 1,8 metra ali 90 centimetrov, če vsi nosijo zaščitne maske. Fauci je dejal, da preverjajo možnost, da bi skrajšali varnostno razdaljo, saj bi jim ta med drugim omogočila lažje ponovno odpiranje šol.

    Ob tem je Fauci je izrazil začudenje nad tem, da se velik del prebivalcev ZDA noče cepiti proti novemu koronavirusu. "Ne vem, v čem je problem. Gre za cepivo, ki bo rešilo milijone življenj. Ne morem razumeti," je Fauci dejal na televiziji MSNBC in dodal, da bi zelo pomagalo, če bi nekdanji ameriški predsednik Donald Trump svoje podpornike pozval, naj se cepijo, navaja STA.

     

  • 15:49

    Strokovnjaki o cepivu AZ

    Po začasni zaustavitvi cepljenja s cepivom proti covidu-19 britansko-švedskega podjetja Astrazenca v nekaterih italijanskih deželah je direktor italijanske agencije za zdravila (Aifa) Giorgio Palu danes ocenil, da je to cepivo varno. Cepivu še naprej zaupajo tudi na italijanskem ministrstvu za zdravje.

    Na Siciliji je Aifa minuli teden zaustavila cepljenje s serijo cepiva Astrazenece, potem ko je dan po cepljenju umrl vojak. V italijanski deželi Piemont so ob koncu tedna za nekaj ur zaustavili cepljenje s cepivom iz serije, iz katere so cepili učitelja, ki je dan po cepljenju umrl. Palu je pojasnil, da je Siciliji namenjenih 500.000 odmerkov cepiva, od tega jih je 250.000 že prispelo v Italijo, pri 170.000 odmerkih pa ni bilo nobenih neželenih stranskih učinkov, piše STA.

  • 15:48

    Italija zaostruje ukrepe

    Zaradi naraščajočega števila okužb z novim koronavirusom se danes v Italiji zaostrujejo ukrepi za preprečevanje njegovega širjenja. Za kar tri četrtine države po novem veljajo najostrejši ukrepi, skladni z rdečo obarvanostjo območja. Na rdečih območjih so zaprti vsi lokali in restavracije, mogoč je le prevzem hrane in pijače za s sabo, zaprte so vse nenujne trgovine, pouk pa poteka na daljavo. Ljudje se lahko gibljejo le znotraj svojih dežel.

    Glede na novo ureditev bodo vse dežele ob incidenci 250 primerov okužbe na 100.000 prebivalcev v tednu dni samodejno označene kot rdeča območja. Takih je trenutno 11 od 20 dežel. Vse ostale z izjemno Sardinije, ki je bela z blagimi ukrepi, so oranžne. Na oranžnih območjih so trgovine odprte, lokali in restavracije pa ostajajo zaprte. V skladu s petkovim odlokom vlade bo celotna država od 3. do 5. aprila, med velikonočnimi prazniki, označena kot rdeče območje, piše STA.

  • 15:48

    Države o cepivu AZ

    Na podlagi poročil o pojavu krvnih strdkov na Norveškem je podobno odločitev v nedeljo sprejela tudi Irska, v predhodnih dneh so poleg Norveške to storile tudi Danska, Bolgarija, Islandija in Tajska. Da iz "izjemne previdnosti" začasno ustavlja cepljenje s cepivom AstraZenece, je v nedeljo sicer sporočila tudi italijanska dežela Piemont, ki je želela ugotoviti morebitno povezano cepiva s smrtjo učitelja v mestu Biella. Le nekaj ur pozneje so cepljenje obnovili, a z drugo serijo cepiva.

    Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) medtem zagotavlja, da med cepivom in povečanim tveganjem za razvoj krvnih strdkov ni povezave. Tudi Evropska agencija za zdravila (Ema), ki izvaja pregled posameznih pojavov krvnih strdkov, pravi, da koristi cepiva še naprej pretehtajo tveganja. Tudi AstraZeneca je sporočila, da ne obstajajo nobeni dokazi o povečanem tveganju za razvoj krvnih strdkov po cepljenju z njihovim cepivom.

    Po vsej EU in Združenem kraljestvu je bilo med cepljenimi zaznanih 15 primerov venske tromboze in 22 primerov pljučne embolije. "V EU in Združenem kraljestvu je doslej prejelo naše cepivo okoli 17 milijonov ljudi, število primerov krvnih strdkov v tej skupini pa je nižje od stotine primerov, ki bi jih bilo pričakovati med splošno populacijo," je v nedeljo sporočila predstavnica podjetja Ann Taylor.

    "Narava pandemije vodi v povečano pozornost pri posameznih primerih in pri nadzoru varnosti odobrenih zdravil gremo pri prijavljanju s cepivom povezanih dogodkov prek standardnih praks, da bi zagotovili javno varnost," je dodala Taylorjeva, poroča STA.

  • 15:47

    Nizozemska ustavila cepljenje

    Nizozemska je zadnja v vrsti evropskih držav začasno ustavila cepljenje s cepivom proti novemu koronavirusu farmacevtskega podjetja AstraZeneca. Gre za previdnostni ukrep, ki bo trajal do 29. marca, so v nedeljo sporočile pristojne nizozemske oblasti. Nazadnje se je v nedeljo v luči poročil o krvnih strdkih po cepljenju za enak korak odločila Irska, pred tem pa tudi več drugih držav.

    Kot je sporočil nizozemski zdravstveni minister Hugo de Jonge, so se za ta ukrep odločili po poročilih iz Danske in Norveške o morebitnih resnih stranskih učinkih. "Ne moremo si dovoliti nobenih dvomov o cepivu. Moramo poskrbeti, da bo vse prav, zato je pametno zdaj narediti premor," je dejal de Jonge. Odločitev bo povzročila zamude v programu cepljenja Nizozemske, ki je po pisanju STA naročila 12 milijonov odmerkov cepiva AstraZenece, v naslednjih dveh tednih pa naj bi jih prejela nekaj manj kot 300 tisoč, poroča STA.

  • 15:18

    V BiH umrlo 63 ljudi

    V Bosni in Hercegovini je v zadnjem dnevu umrlo 63 covidnih bolnikov, potrdili pa so še 582 novih okužb, kažejo podatki pristojnih oblasti v tej državi. V sarajevskem kliničnem centru so medtem zaradi porasta bolnikov z boleznijo covid-19 razglasili izredno stanje.

    Od 63 smrtnih žrtev bolezni covid-19 jih je 43 umrlo v Federaciji BiH, 19 v Republiki srbski, eden pa v okrožju Brčko. V vsej državi so v minulem dnevu ob 2.485 testiranjih potrdili 582 okužb z novim koronavirusom, od tega 447 v Federaciji BiH, poroča srbski časnik Danas.

    V sarajevskem kliničnem centru so medtem zaradi porasta bolnikov s koronavirusno boleznijo razglasili izredno stanje, je sporočila direktorica Sebija Izetbegović. Trenutno se tam zdravi 519 ljudi. "Glede na trenutne razmere je krizni štab kliničnega centra razglasil izredno stanje in soglasno sprejel odločitev o vpoklicu vseh zaposlenih z letnega dopusta," so navedli v bolnišnici. Danes bo zaradi poslabšanja razmer zasedala tudi skupščina sarajevskega kantona, poroča STA.

  • 15:17

    Razmere v Avstriji

    V Avstriji so zaradi zapletov pri naročanju dodatnih odmerkov cepiva proti novemu koronavirusu odslovili dosedanjega koordinatorja za cepljenje na avstrijskem ministrstvu za zdravje Clemensa Martina Auerja. Njegov odhod z mesta koordinatorja je danes sporočil avstrijski minister za zdravje Rudolf Anschober.

    Anschober je pojasnil, da Auer v določenem trenutku vlade ni seznanil z možnostjo nabave dodatnih odmerkov cepiva proti novemu koronavirusu proizvajalca Pfizer/Biontech. Dodal je, da je njegov odhod zahtevala vladajoča ljudska stranka (ÖVP) kanclerja Sebastiana Kurza. Ta je odhod Auerja že pozdravila.

    Po poročanju avstrijskega časnika Krone Zeitung bi lahko Avstrija za drugo četrtletje naročila dodatnih 100 tisoč odmerkov cepiva proti novemu koronavirusu. Za drugo četrtletje je sicer Avstrija po navedbah Krone Zeitung pri podjetjih Biontech/Pfizer in Moderna skupno naročila 4,6 milijona odmerkov, pri AstraZeneci pa 1,2 milijona, kar je skupno 5,8 milijona odmerkov.

    Skupno pa je Avstrija doslej naročila 30,5 milijona odmerkov, od tega 5,9 milijona odmerkov AstraZenece, 2,5 milijona odmerkov cepiva družbe Johnson & Johnson, 11,1 milijona odmerkov cepiva Biontech/Pfizer, tri milijone odmerkov CureVaca, 4,7 milijona odmerkov Moderne, 1,9 milijona Novavaxa ter 1,2 milijona Valneve ter 200 tisoč odmerkov cepiva Sanofija. Za to je namenila 388,3 milijona evrov.

    Anschober je danes poudaril, da je Avstrija s skoraj 31 milijoni naročenih odmerkov dobro preskrbljena za cepljenje proti covidu-19. Po podatkih Evropskega centra za nadzor bolezni (ECDC) je Avstrija doslej prejela 1,37 milijona odmerkov cepiv proti covidu-19, in sicer 875.745 od Biontech/Pfizerja, 369.600 od AstraZenece in 122.400 od Moderne. Za cepljenje so doslej porabili 981.000 odmerkov, kar predstavlja približno 72 odstotkov dobavljenih odmerkov.

    Razprava o cepljenju proti novemu koronavirusu, ki tako kot v drugih evropskih državah, prevladuje v javnosti, po navedbah agencije APA pomeni dodatno obremenitev za vzdušje v avstrijski koalicijski vladi, ki jo sestavljajo ÖVP in Zeleni. Vzdušje je že tako obremenjeno zaradi stroge migracijske politike ÖVP ter vprašanj financiranja največje vladne stranke, še navaja APA.

    Kurz je sicer v petek določene države članice EU obtožil, da sklepajo tajne ločene pogodbe s farmacevtskimi podjetji. Zaradi teh ločenih pogodb cepiva proti novemu koronavirusu med državami članicami niso razdeljena glede na število prebivalcev, je zatrdil. Kurz je nato še s petimi premierji članic EU, tudi slovenskim premierjem Janezom Janšo, na institucije EU naslovil pismo, v katerem zahtevajo čimprejšnji sklic vrha EU na to temo.

    V Avstriji so v zadnjih 24 urah zabeležili nekoliko manj novih okužb z virusom sars-cov-2 kot v preteklih dneh, in sicer 1.896, kar je sicer približno toliko kot pred tednom dni, ko so jih potrdili 1.910. Od nedelje je v Avstriji umrlo še 19 covidnih bolnikov.

    Na Tirolskem sicer v tednu dni niso zabeležili nobene nove smrti, še poroča Krone. Avstrijska vlada s strokovnjaki sicer danes nadaljuje razpravo o nadaljnjih ukrepih proti novemu koronavirusu v državi, navaja STA.

  • 15:15

    Portugalska sprostila ukrepe

    Na Portugalskem so danes sprostili del ukrepov za zajezitev novega koronavirusa, ki so bili v veljavi od sredine januarja. Znova so odprti vrtci, osnovne šole, frizerji in knjigarne. Vlada sicer vztraja pri postopnem odpiranju, saj želijo preprečiti vnovično hitro širjenje novega koronavirusa.

    "Danes začenjamo prvo fazo sproščanja ukrepov, vendar mora biti zelo previdno in postopno," je tvitnil premier Antonio Costa. Dodal je, da v okviru previdnega ravnanja pričakuje, da ljudje ne bodo kar šli ven in počeli vsega, kot da država ni v primežu pandemije. "Ne moremo si privoščiti tveganja in izgubiti vsega," je še zapisal.

    Po decembrskih praznikih se je Portugalska spopadala s prenapolnjenostjo bolnišnic, saj je število covidnih bolnikov poskočilo. Vlada je zato uvedla drugo splošno zaprtje države, v okviru katerega so zaprli tudi šole. Po skoraj dveh mesecih strogih ukrepov za zajezitev novega koronavirusa pa so se danes med drugim v šolske klopi znova vrnili otroci, stari devet let in manj.

    Vlada ob postopnem sproščanju ukrepov krepi tudi množično testiranje v šolah, učitelji in drugi zaposleni v izobraževalnih ustanovah pa so se uvrstili na prednostni seznam cepljenja. Minister za zdravje Tago Brandao Rodrigues je za radio Antena 1 dejal, da se bo cepljenje učiteljev začelo predvidoma ta konec tedna.

    Kljub sproščanju ukrepov oblasti naprošajo državljane, da ne hodijo ven do velikonočnega konca tedna, ko bo sledilo novo sproščanje s poukom v učilnicah za starejše učence in odpiranjem muzejev. Glede na vladne načrte bi v sredini aprila odprli tudi univerze, gledališča in koncertne dvorane, v začetku maja pa bi sledile še restavracije in športne ustanove.

    Portugalska je doživela vrhunec s po okoli 13 tisoč novimi okužbami dnevno konec januarja. Število okužb na 100 tisoč prebivalcev v zadnjih sedmih dneh je bilo v nedeljo pod 600, kar je prvič od sredine septembra. Padlo je tudi število hospitalizacij, prvič od sredine oktobra se v bolnišnicah zdravi manj kot tisoč covidnih bolnikov, navaja STA.

  • 15:14

    Indonezija zadržala cepljenje

    Indonezija se je odločila začasno zadržati začetek cepljenja s cepivom proti novemu koronavirusu podjetja AstraZeneca. Tamkajšnje oblasti želijo namreč počakati na ugotovitve revizije, ki jo je zaradi ugibanj o morebitnem nastanku krvnih strdkov kot posledici cepljenja s tem cepivom sprožila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).

    Kot je v parlamentu sporočil indonezijski minister za zdravje Budi Gunadi Sadikin, želijo glede tega ubrati konservativnejšo pot in počakati na potrditev WHO, da je cepivo AstraZenece varno.

    Že kar nekaj držav, predvsem evropskih, je zaradi poročil o primerih strjevanja krvi po cepljenju v zadnjih dneh začasno ustavilo uporabo cepiva AstraZenece. Kot zadnji sta se za to odločili Nizozemska in Irska. Tako pri podjetju kot tudi pri WHO sicer poudarjajo, da je cepivo varno in da nevarnosti ni.

    Po svetu se sicer uporablja že kar nekaj cepiv proti novemu koronavirusu, cepivo AstraZenece pa je med najcenejšimi na trgu in je kot tako še posebej pomembno za zagotavljanje množičnega cepljenja v revnejših državah, piše AFP.

    V skoraj 270-milijonski Indoneziji, po številu prebivalstva četrti največji državi na svetu, so ta mesec prejeli prvih 1,1 milijona odmerkov cepiva AstraZenece, še deset milijonov jih pričakujejo do konca aprila. Doslej so se zanašali predvsem na cepivo kitajskega podjetja Sinovac. Oblasti želijo v letu dni cepiti več kot 180 milijonov ljudi.

    Pandemija novega koronavirusa je Indonezijo močno prizadela, še poroča AFP. Doslej so potrdili več kot 1,4 milijona okužb in skoraj 39 tisoč smrti, a dejanske številke so verjetno še veliko višje, piše STA.

Angela Merkel
Novice Na nemških deželnih volitvah velike izgube CDU kanclerke Merklove

Nemško ministrstvo je v svoji odločitvi opozorilo na priporočilo inštituta za cepiva Paula Ehrlicha, da so potrebne dodatne raziskave cepiva AstraZenece. Dodali so, da bo Evropska agencija za zdravila (Ema) nato odločila, ali in kako bodo nove ugotovitve vplivale na odobritev cepiva, navaja STA.

Cepljenje s tem cepivom je ustavila tudi Francija

Francoski predsednik Emmanuel Macron je danes sporočil, da je Francija začasno prekinila cepljenje s cepivom AstraZeneca do Emine odločitve. "Odločitev je bila sprejeta (....) o prekinitvi uporabe cepiva AstraZeneca kot previdnostni ukrep," je na novinarski konferenci dejal francoski predsednik in hkrati izrazil upanje, da se bo cepljenje lahko hitro nadaljevalo po objavi Emine odločitve. Ob tem je Macron napovedal, da je Emino odločitev pričakovati v torek popoldan, poroča STA.

Cepljenje prekinili tudi v Italiji

Tudi italijanska agencija za zdravila (Aifa) je danes kot preventivni ukrep prekinila cepljenje s cepivom AstraZenece za vso državo. Ob tem so tudi v Rimu sporočili, da bodo skupaj še z nekaterimi drugimi državami počakali na Emino odločitev, ali je cepivo AstraZenece proti covidu-19 varno za cepljenje. Pri Aifi so ob tem poudarili, da zaenkrat niso potrdili vzorčne povezave med "hudimi neželenimi dogodki" in cepljenjem proti covidu-19. V Italiji so po cepljenju proti covidu-19 doslej zabeležili šest smrtnih primerov.

Tudi Španija začasno ustavila cepljenje

Tudi Španija je zadnja v vrsti držav, ki so začasno ustavile cepljenje s cepivom proti covidu-19 družbe AstraZeneca. Španska ministrica za zdravje Carolina Darias je sporočila, da bodo cepljenje prekinili za najmanj 14 dni.

Testiranje zaposlenih v osnovnih šolah
Novice V soboto potrdili 520 novih okužb

V Piemontu, kjer so že v nedeljo po smrti učitelja klarineta prekinili cepljene s cepivom proti covidu-19 AstraZenece, so medtem pristojni organi zasegli odmerke cepiva iz serije, s katerim so cepili tudi omenjenega učitelja. Tožilstvo v kraju Biella pa je zaradi učiteljeve smrti sprožilo preiskavo, še piše STA.

Doslej je več držav prekinilo cepljenje s cepivom AtraZeneca ali določeno serijo tega cepiva zaradi domnev, da povzroča krvne strdke in druge stranske učinke. Nemčija, Tajska, Norveška, Islandija, Bolgarija, Luksemburg, Estonija, Latvija in Litva so prekinili cepljenje. V Avstriji pa so doslej prekinili cepljenje z določeno serijo cepiva AstraZenece.

Strokovnjaki WHO bodo v torek razpravljali o varnosti cepiva AstraZenece

Strokovnjaki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) s področja cepiv bodo v torek razpravljali o varnosti cepiva proti covidu-19 družbe AstraZeneca, je danes sporočil generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Sestanek na to temo bo potekal tudi na Evropski agenciji za zdravila (Ema). "Posvetovalni odbor WHO o varnosti cepiv preučuje razpoložljive podatke, je v tesnem stiku z Evropsko agencijo za zdravila in se bo sestal jutri," je povedal šef WHO. (STA)

Evropska komisija v odzivu na kritike medtem ne priznava napak pri nabavi cepiv proti novemu koronavirusu, le težave s proizvodnimi zmogljivostmi, ki pa se jih trudijo odpraviti. Sicer pa so v Bruslju znova izpostavili, da so se o razdelitvi odmerkov pogajale članice in da se te same dogovarjajo s podjetji o konkretni dobavi.

Voditelji šestih članic unije − slovenski premier Janez Janša in premierji Avstrije, Češke, Hrvaške, Bolgarije in Latvije − so minuli petek v pismu pozvali k zagotovitvi enakega dostopa do cepiv vsem članicam, majhnim in velikim. Izpostavljajo, da v nasprotju z dogovorom, da je treba cepiva članicam razdeliti ob enakem času in po načelu pro rata, torej sorazmerno glede na prebivalstvo, v minulih dneh ugotavljajo, da farmacevtska podjetja cepiv posameznim članicam ne dobavljajo na podlagi enakega pristopa in načela pro rata, poroča STA.

Michela pozvali k čimprejšnji razpravi

To je po mnenju voditeljev v nasprotju z duhom evropske solidarnosti in lahko ustvari ogromne razlike med članicami pri spoprijemanju s pandemijo, zato so predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela pozvali k čimprejšnji razpravi o razdeljevanju cepiv. Janša je pred dnevi tudi dejal, da je Evropska komisija podpisala pogodbe z dobavitelji, ki niso najbolj natančne, da so bile storjene napake, ki jih sedaj s pogovori rešujejo. Dodal je še, da bi od celotnega pravnega aparata evropske birokracije pričakovali, da vendarle ve, kaj podpisuje in svetuje.

Poleg tega je minuli konec tedna odmevala izjava izvršnega podpredsednika komisije Fransa Timmermansa, sicer pristojnega za zeleni dogovor, da je EU naredila napake v strategiji cepljenja proti novemu koronavirusu, tudi pri naročanju cepiva v Bruslju. V Evropski komisiji so se na te kritike danes odzvali z besedami, da ne priznavajo nikakršnih napak, ko gre za nabavo cepiv, ki je po njihovi oceni velik uspeh, priznavajo pa težave pri proizvodnji, s čimer se tudi zelo dejavno ukvarjajo in jih poskušajo odpraviti.

Podatki, koliko cepiva dobi posamezna članica, pripadajo članicam

Ob tem so znova izpostavili, da predstavlja izhodišče za razdeljevanje cepiv med članicami načelo pro rata na podlagi števila prebivalcev, a da se članice lahko dogovorijo drugače, tako da lahko nekatere dobijo manj, druge več. O tem, kako si bodo razdelile cepivo, se pogajajo članice same. Prebivalci Slovenije sicer predstavljajo približno pol odstotka prebivalstva v EU. So pa podatki o količini odmerkov, ki naj bi jih podjetje dobavilo uniji v določenem časovnem obdobju, tajni. Tudi v primeru objavljenih pogodb so ti deli počrnjeni.

Podatki o tem, koliko cepiva dobi posamezna članica, pripadajo članicam, ne komisiji, je danes poudaril glavni govorec komisije Eric Mamer. Komisija po njegovih besedah o tem nikoli doslej ni in tudi ne bo komunicirala. Komisija se s farmacevtskimi podjetji izpogaja o pogodbi, članice pa se odločijo, ali bodo sodelovale ali ne. Tudi ključ za razdelitev cepiv dorečejo članice. Te se nato prav tako same dogovarjajo s podjetji o konkretni dobavi, zato komisija že od samega začetka o tem ne komunicira, piše STA.

 

Ne spreglejte