SiolNET. Novice Svet
2,77

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Evropske sankcije proti Turčiji so na mizi

2,77

termometer

Turčija
Foto: Reuters

Francija je sporočila, da EU razmišlja o sankcijah proti Turčiji zaradi ofenzive proti Kurdom na severovzhodu Sirije. Kot je za radio France Inter izjavila ministrica za evropske zadeve Amelie de Montchalin, bodo o tem prihodnji teden razpravljali zunanji ministri EU. Odzval se je tudi obrambni minister ZDA Mark Esper. Turčijo je pozval, naj konča operacijo na severovzhodu Sirije, saj bi to lahko imelo "resne posledice" za Ankaro, je danes sporočil Pentagon. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je sporočil, da bodo kljub grožnjam z vseh strani operacijo nadaljevali.

"Naša obsodba je ostra, vendar ni samo to (...). Nameravamo ukrepati," je dejala Montchalinova. "Lahko si mislite, da ne bomo ostali na svoji strani mize in rekli: 'No, veste, priznamo, da so stvari zapletene'," je dodala.

Francoska ministrica je ukrepanje napovedala, potem ko evropskim državam na četrtkovem izrednem zasedanju Varnostnega sveta ZN ni uspelo prepričati preostalih članic k sprejetju izjave, s katero bi pozvali Turčijo, naj ustavi vojaško operacijo proti kurdski milici YPG v Siriji.

Putin dvomi o vzpostavitvi odnosa

Francija, Nemčija, Velika Britanija, Belgija in Poljska so nato objavile svojo izjavo, v kateri so izrazile globoko zaskrbljenost nad turško ofenzivo in jo pozvale, naj takoj preneha enostransko vojaško posredovanje. ZDA so v ločeni izjavi poudarile, da ne podpirajo turške operacije.

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes opozoril, da zaradi turške operacije na severovzhodu Sirije obstaja nevarnost, da bi tam zaprti skrajneži Islamske države (IS) pobegnili, kar bi povzročilo njihovo okrepitev v regiji in drugod. Dvomi namreč, da bi Turčija med ofenzivo lahko vzpostavila nadzor nad njimi in jim preprečila beg.

Recep Tayyip Erdogan in Vladimir Putin Foto: Reuters

Na zasedanju voditeljev držav Skupnosti neodvisnih držav (SND), ki združuje nekdanje sovjetske republike, je Putin v turkmenistanski prestolnici Aškabad opozoril, da to pomeni resno varnostno grožnjo za države SND.

Po njegovem mnenju namreč ni jasno, prek katerih držav in v katere države bodo šli borci IS. "Ali bodo odšli globlje v Sirijo, na območja, ki jih nihče ne nadzira, in nato prek Irana odšli v druge države v regiji," je vprašal. Zato morajo nekdanje sovjetske republike mobilizirati vse vire obveščevalnih služb, SND pa svoj protiteroristični center, da bi nevtralizirali to novo grožnjo, je poudaril.

Putin je še opozoril, da se skrajneži po porazu v Siriji premikajo v druge regije, med drugim na Balkan, v jugovzhodno Azijo in območja ob južni meji držav SND, kjer poskušajo vzpostaviti svoja oporišča.

Turčija je v sredo ponoči sprožila ofenzivo na sever Sirije. Ankara ima kurdske sile na severu Sirije za izpostavo kurdskih upornikov, proti katerim se bori na svojem ozemlju. Z operacijo Izvir miru želi vzpostaviti 30-kilometrsko tamponsko območje ob turško-sirski meji, kamor bi lahko preselili tudi sirske begunce, ki so se pred državljansko vojno zatekli v Turčijo.

Erdogan je danes v Istanbulu dejal, da operacije ne bodo ustavili. "Grožnje prihajajo z leve in desne, in govorijo nam, naj ustavimo" operacijo, je dejal. Zagotovil je, da jo bodo kljub temu nadaljevali, "dokler ne bodo vsi teroristi 32 kilometrov južno od naše meje."

S severa Sirije ob turški ofenzivi pobegnilo že 100 tisoč ljudi

S severa Sirije je od začetka turške ofenzive na tem območju pobegnilo že okrog 100.000 ljudi, so danes sporočili Združeni narodi. Svet ZN za človekove pravice s sedežem v Ženevi je ob tem opozoril na zaskrbljujoča poročila zaradi napadov turških enot ali z njimi povezanih oboroženih skupin.

Večina ljudi je pobegnila z območij okoli mest Tel Abjad in Ras al Ajn blizu meje s Turčijo, je navedel Svetovni program za prehrano (WFP). Dodal je, da so v ofenzivi na teh območjih poškodovali vodovode, jezove, elektrarne in naftna polja - zaradi tega so med drugim ljudje ponekod ostali brez oskrbe z vodo.

V uradu odposlanca ZN za Sirijo so poudarili, da bi lahko vojaške operacije na severu Sirije močno poslabšale že tako zelo napete humanitarne razmere. V različnih telesih ZN so zato vse odgovorne na terenu in v vladah pozvali, naj zaščitijo civiliste.

Podoben poziv so danes podali Zdravniki brez meja. Vse vpletene v oboroženi konflikt so pozvali, naj zaščitijo civiliste, zdravstveno osebje in bolnike. Zaostritev nasilja bi namreč lahko le še poslabšala travmo, ki jo že leta doživljajo ljudje v državi, razdejani od vojne. Zdravniki brez meja so sporočili tudi, da so v Tal Abjadu zaprli z njihove strani sponzorirano bolnišnico, ker je del zaposlenih skupaj z družinami zapustilo mesto. To je bila edina bolnišnica na območju.

Nato poziva Turčijo k zadržanosti

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je danes v Istanbulu izrazil resno zaskrbljenost zaradi turške ofenzive proti Kurdom na severu Sirije. Ob tem je Ankaro pozval k zadržanosti.

"Delim resno zaskrbljenost zaradi aktualne operacije in tveganja dodatne destabilizacije regije," je za medije izjavil Stoltenberg, ki se je v Istanbulu srečal s turškim zunanjim ministrom Mevlütom Cavusoglujem. "Medtem ko ima Turčija resne varnostne skrbi, pričakujemo od Turčije, da bo ukrepala zadržano," je pozval generalni sekretar Nata.

Cavusoglu mu je odgovoril, da ni dovolj, da zavezniki razumejo legitimne skrbi Turčije. "Želimo si glasno in jasno solidarnost," je poudaril vodja turške diplomacije, ki je operacijo na severu Sirije označil za legitimno.

Stoltenberg je nadaljeval, da zavezništvo podpira Turčijo z vojaško infrastrukturo v vrednosti pet milijard dolarjev. "To dokazuje, da je Nato prisoten v Turčiji. Tu smo, da ščitimo Turčijo in tudi da ščitimo sebe," je dejal.

Poudaril je, da je Turčija pomembna članica zavezništva, pri čemer je opozoril, da operacija v Siriji, ki jo je Turčija sprožila v sredo, ne bi smela spodkopati dosežkov v boju proti skrajni skupini Islamska država. "Teh dosežkov ne smejo ogrožati. Neposredna skrb je, da zajetim pripadnikom IS ne dovolijo pobegniti," je še dejal.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 10
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin