Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 7. 2011,
12.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

staranje raziskave

Sobota, 16. 7. 2011, 12.56

8 let

EU za skupne strateške raziskave o staranju prebivalstva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Evropska komisija je v petek pozvala članice EU k sodelovanju pri skupnem načrtovanju raziskav o staranju prebivalstva.

Odgovorili naj bi na vprašanja, kako pomagati starejšim, da čim dlje ostanejo aktivni in zdravi ter imajo boljšo kakovost življenja, ter kako zagotoviti vzdržnost zdravstvenih in pokojninskih sistemov v prihodnosti.

Več let, boljša življenja - možnosti in izzivi demografskih sprememb

K sodelovanju v pobudi je Evropska komisija pozvala v okviru v petek sprejetega priporočila "Več let, boljša življenja - možnosti in izzivi demografskih sprememb", so sporočili iz Bruslja.

Ob tem je opozorila, da bo leta 2025 več kot 30 odstotkov Evropejcev starih 65 let ali več, število starejših od 80 let pa se bo v tem času skoraj podvojilo.

Razvili bodo skupni strateški program

Gre za skupno načrtovanje raziskav, ki povezuje najuglednejše strokovnjake s področij gospodarstva, družbenih ved, zdravstva in tehnologije s predstavniki industrije, organi političnega odločanja in uporabniškimi organizacijami z namenom izboljšati razumevanje učinkov staranja prebivalstva.

V okviru pobude bodo razvili skupni strateški program za raziskave na področju staranja prebivalstva. Ta program se bo nato izvajal prek skupnih ukrepov in projektov, pri katerih sta potrebna precejšnja zavezanost za financiranje in sodelovanje vključenih držav. Za usklajevanje pobude pa bo zagotovila finančno podporo Evropska komisija.

Pobudnik je nemško ministrstvo za raziskave in izobraževanje

Pobuda naj bi po letu 2012 dala prve konkretne rezultate, kot so strokovno utemeljena priporočila za prilagoditev pokojninskih sistemov, ki v nasprotju s trenutnim stanjem ne temeljijo le na starosti, temveč na sposobnosti za delo.

Pobudo vodi nemško ministrstvo za raziskave in izobraževanje, k sodelovanju v njej pa se je doslej zavezalo 12 članic, medtem ko imajo tri status opazovalk.

Ne spreglejte