SiolNET. Novice Svet
1,59

termometer

  • Messenger
  • Messenger

EU opozarja Caracas pred aretacijo Guaidoja

1,59

termometer

Juan Guaido
"Katerikoli ukrepi, ki bi lahko ogrozili svobodo, varnost ali osebno integriteto Guaidoja, bi pomenili veliko naraščanje napetosti in bi naleteli na odločno obsodbo mednarodne skupnosti," je v imenu držav članic Evropske unije v izjavi izpostavila visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini. Foto: Reuters

Evropska unija je v soboto opozorila Caracas pred aretacijo samooklicanega začasnega predsednika Venezuele Juana Guaidoja, ki kljub nevarnosti aretacije napoveduje, da se bo vrnil v domovino.

Venezuelsko vrhovno sodišče je januarja Guaidoju prepovedalo potovanje v tujino, ker proti njemu poteka preiskava zaradi domnevnega kršenja ustavnega reda.

Predsednik parlamenta in vodja opozicije je kljub temu 22. februarja uspel priti v sosednjo Kolumbijo, kjer je skušal voditi akcijo dostave humanitarne pomoči Venezueli. Nato se je v Bogoti udeležil srečanja držav skupine iz Lime ter obiskal več držav v iskanju podpore. Med drugim je obiskal Brazilijo, Argentino, Paragvaj in Ekvador. V soboto je tako v Ekvadorju znova napovedal vrnitev v domovino. Predvidoma naj bi se vrnil do ponedeljka.

Venezuela Novice Zasedanje varnostnega sveta potrdilo razdeljenost mednarodne skupnosti glede Venezuele

"Ustavno zagotovljeno imuniteto članov parlamentza je treba v celoti spoštovati"

"Katerikoli ukrepi, ki bi lahko ogrozili svobodo, varnost ali osebno integriteto Guaidoja, bi pomenili veliko naraščanje napetosti in bi naleteli na odločno obsodbo mednarodne skupnosti," je v imenu držav članic Evropske unije v izjavi izpostavila visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini.

Juan Guaido Novice Se bo Guaidoju po vrhu v Bogoti uspelo vrniti v Venezuelo?

Spomnila je, da imajo člani venezuelskega parlamenta ustavno zagotovljeno imuniteto, ki jo je treba v celoti spoštovati. "Poslanci bi morali uresničevati svoj mandat brez njihovega zastraševanja ali zastraševanja članov njihovih družin," je dodala v pisni izjavi.

S tem se je odzvala na izjave venezuelskega predsednika Nicolasa Madura, da bi lahko Guaidoja ob vrnitvi v domovino aretirali. "Ne more kar prihajati in odhajati. Moral se bo soočiti z roko pravice in pravosodje mu je prepovedalo, da zapusti državo," je v torek dejal Maduro.

Večina držav članic EU je sicer priznala Guaidoja za začasnega predsednika s ciljem, da bi v državi pripravili nove predsedniške volitve po lanski sporni vnovični izvolitvi Madura za predsednika. EU si želi mirne in demokratične rešitve za krizo, je v izjavi znova poudarila Mogherinijeva.

Nicolas Maduro Novice Venezuelska kriza: se bodo vmešale tudi ZDA? Nicolas Maduro Novice Guaido in Pence bosta stopnjevala pritisk na Madura Recep Tayyip Erdogan Turčija predsednik Novice Erdogan EU obtožil poskusa strmoglavljenja Madura Nicolas Maduro Novice V Venezueli novo nasilje. Maduro prekinil diplomatske stike s Kolumbijo. Juan Guaido Novice Guaido se je odpravil po pomoč na kolumbijsko mejo Juan Guaido Novice Venezuelski veleposlanik: Slovensko prepoznanje Guaidoja je napaka Juan Guaido Novice Guaido pozdravil priznanje slovenske vlade

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 129
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin