Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 2. 2019,
17.57

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

Nicolas Maduro Venezuela Juan Guaido

Četrtek, 21. 2. 2019, 17.57

5 let, 2 meseca

Guaido se je odpravil po pomoč na kolumbijsko mejo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06
Juan Guaido | Foto Reuters

Foto: Reuters

Venezuelski opozicijski voditelj Juan Guaido se je danes odpravil na mejo s sosednjo Kolumbijo, od koder namerava osebno prinesti hrano in zdravila za obubožano prebivalstvo. Venezuelska vojska za zdaj blokira dostavo humanitarne pomoči, ki se zbira v okoliških državah.

35-letni predsednik parlamenta Juan Guaido, ki se je pred mesecem dni razglasil za začasnega predsednika države, se je na približno 900 kilometrov dolgo pot iz Caracasa do venezuelsko-kolumbijske meje odpravil v konvoju vozil. Na kolumbijski strani meje v mestu Cucuta je shranjenih okoli 200 ton hrane, zdravil in higienskih pripomočkov, ki so jih v glavnem prispevale ZDA.

V soboto se izteče rok za dostavo pomoči, ki ga je postavila opozicija. Za zdaj sicer ni jasno, kako bodo tovornjake s pomočjo spravili mimo vojakov, ki jih je na mejo poslal predsednik Nicolas Maduro.

Guaido, ki ga je za začasnega predsednika priznalo več kot 50 držav, opozarja, da so zaradi pomanjkanja hrane in zdravil ogrožena življenja več sto tisoč Venezuelcev, če ne bodo hitro dobili pomoči. Maduro, ki se oklepa oblasti, trdi, da je vse skupaj krinka za ameriško invazijo.

Medtem je iz Portorika izplula ladja z 250 tonami pomoči za Venezuelo, vendar za zdaj ni znano, kam je namenjena. Pomoč se poleg v Cucuti zbira tudi na otoku Curacao, še en center pa bodo odprli v brazilski zvezni državi Roraima.

Maduro zaprl tudi mejo z Brazilijo

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro se je po srečanju z visokimi vojaškimi poveljniki odločil zapreti mejo z Brazilijo. Že pred tem je zaprl mejo s Kolumbijo, v torek pa tudi s karibskimi otoki Curacao, Aruba in Bonaire, da ne bi v državo prišla humanitarna pomoč, ki jo ima za trojanskega konja.

Madžarska vlada sprejela 300 beguncev iz Venezuele

Madžarska konservativna vlada premierja Viktorja Orbana pa je sprejela 300 beguncev iz Venezuele, je poročal portal Index.hu. Begunce so na državne stroške prepeljali v državo, kjer bodo najmanj eno leto brezplačno bivali in se udeleževali programov za integracijo.

Opozicija je že kritizirala to dejanje vlade, ki je bilo izvedeno v tajnosti in očitno že lani in očitno tudi ni bila organizirana iz Bruslja, kot je to trdil Orban, ampak iz Budimpešte. Zahtevajo pojasnilo te akcije, ki so jo financirali z davkoplačevalskim denarjem.

Vodja kabineta predsednika vlade Gergely Gulyas je vse očitke zavrnil. Pri osebah iz Venezuele namreč ne gre za migrante, ker da imajo vsi madžarske predsednike. Vlada pa javnosti ni obvestila o akciji, ker si želijo iz Venezuele na Madžarsko prepeljati še več družin. Tako naj bi v Venezueli na "vrnitev v domovino" čakalo še 30 družin, je pojasnil Gulyas.

Evropski poslanec iz vrst madžarske opozicijske Demokratske koalicije Csaba Molnar je Gulyasove izjave označil za laži. Sprejeti Venezuelci namreč niso bili nikoli na Madžarskem, ne govorijo madžarsko in ne poznajo madžarske kulture, je poudaril in zahteval, naj se vladna stranka Fidesz v skladu z novo madžarsko zakonodajo registrira kot organizacija, ki podpira priseljevanje. Tovrstne organizacije morajo namreč na Madžarskem plačevati dodatne davke, ki jih je uvedla prav Orbanova vlada.

 

Ne spreglejte