Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 5. 2024,
16.14

Osveženo pred

3 tedne, 2 dneva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,71

Natisni članek

Baltsko morje meja Estonija Rusija

Četrtek, 23. 5. 2024, 16.14

3 tedne, 2 dneva

Estonija obtožila Rusijo za incident na meji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,71
Kaja Kallas, estonska premierka | Estonska mejna straža je danes sporočila, da je Rusija letos napovedala, da se ne bo strinjala s položajem skoraj polovice boj, danes ob 3. uri zjutraj pa so opazili, da jih je ruska mejna straža začela odstranjevati. Estonska premierka Kaja Kallas opozarja, da nov incident kaže na širši vzorec delovanja Rusije. | Foto STA

Estonska mejna straža je danes sporočila, da je Rusija letos napovedala, da se ne bo strinjala s položajem skoraj polovice boj, danes ob 3. uri zjutraj pa so opazili, da jih je ruska mejna straža začela odstranjevati. Estonska premierka Kaja Kallas opozarja, da nov incident kaže na širši vzorec delovanja Rusije.

Foto: STA

V času, ko imajo zaradi ruske invazije na Ukrajino baltske države napete odnose z Rusijo, je Estonija obtožila Moskvo, da je na mejni reki Narva odstranila boje, ki so ločevale sosednji državi. Estonska premierka Kaja Kallas je to obsodila kot incident na meji in dejala, da so za pojasnila v stikih z Moskvo.

Tallinn trdi, da je Moskva šele po začetku invazije na Ukrajino februarja 2022 začela nasprotovati položaju boj na mejni reki, s katerimi preprečujejo, da bi ladje nenamerno zašle v vode sosednje države, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rusija začela odstranjevati boje

Estonska mejna straža je danes sporočila, da je Rusija letos napovedala, da se ne bo strinjala s položajem skoraj polovice boj, danes ob 3. uri zjutraj pa so opazili, da jih je ruska mejna straža začela odstranjevati.

vojaška vaja na Baltskem morju
Novice Litva zaradi načrtov Rusije o širitvi morske meje zahteva pojasnila

Estonska premierka Kaja Kallas je danes v odzivu poudarila, da gre za incident na meji, za dodatne informacije so vzpostavili stike z Moskvo in natančne okoliščine še razjasnjujejo. Rusijo je obtožila, da v povezavi z mejo "ustvarja strah in tesnobo, da bi sejala negotovost v naših družbah". "To se kaže kot širši vzorec," je dejala novinarjem.

Litva poročala o širitvi meje v njene vode

O ruskih spornih težnjah na meji je že v sredo poročala druga baltska država, Litva, ki je zaradi načrtov Moskve za razširitev morske meje v litovske in finske vode v Baltskem morju na pogovor poklicala ruskega veleposlanika v državi in od njega zahtevala pojasnila. Vilna je ob tem Moskvo obtožila izvajanja taktike hibridnega vojskovanja.

SU-34- drsne bombe
Novice Rusi z grozljivim orožjem nad Ukrajince: "Ko prideš, vidiš ljudi, ki ležijo raztrgani"

Rusko obrambno ministrstvo je namreč v torek objavilo dokument, ki kaže, da Moskva z januarjem 2025 načrtuje razširitev svojih teritorialnih voda s spremembo svoje morske meje v Baltskem morju z Litvo in Finsko tako, da bi njune teritorialne vode razglasila za ruske.

vaje s taktičnim jedrskim orožjem v Rusiji
Novice Rusija v bližini Ukrajine začela taktične vaje z jedrskim orožjem. "To je prva faza." #video
Ne spreglejte