Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 4. 2013,
14.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Karl Erjavec

Petek, 26. 4. 2013, 14.09

8 let

Erjavec in Martonyi tudi o vprašanju madžarske ustave

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenija pričakuje, da se bo Madžarska glede priporočil Evropske komisije o amandmaju madžarske ustave uskladila s komisijo, je dejal zunanji minister Karel Erjavec.

To je dejal po pogovoru z madžarskim kolegom Janosom Martonyijem v Ljubljani.

"Pričakujemo, da bodo to zadevo uskladili z (Evropsko) komisijo, komisija je dala neka priporočila. In kot sem razumel ministra, bodo upoštevali ta priporočila," je odgovoril Erjavec na novinarsko vprašanje po pogovorih z Martonyijem, ki je na delovnem obisku v Sloveniji.

Kot je dodal, sta z ministrom tudi o tem danes govorila na štiri oči. Madžarski minister je na drugi strani poudaril, da Madžarska v celoti sprejema in spoštuje evropske vrednote in je zavezana izpolnitvi vseh obveznosti ter "ne dovoli nikomur, da bi se v zvezi s tem zastavilo kakršnokoli vprašanje".

Poudaril je, da ima redne stike z Evropsko komisijo in če bi šlo za kakršnekoli morebitne kršitve pravic, se zavezuje, da bodo za to našli rešitev. Izpostavil pa je, da je bilo glede teh vprašanj veliko nesporazumov, tudi neupravičenih kritik. Naša naloga je, da vse te pomanjkljivosti odpravimo, težje pa se spopadamo z ideološkimi ali drugimi zlonamernimi navedbami in obtoževanji, je dodal.

Evropska komisija trenutno podrobno preučuje elemente najnovejšega, spornega četrtega ustavnega amandmaja. Ta omejuje pristojnosti ustavnega sodišča in ponovno uvaja nekatere ukrepe, ki so že bili deležni kritik in jih je ustavno sodišče v minulih mesecih razveljavilo. Evropska komisija je sicer že lani proti Madžarski sprožila dva postopka zaradi kršitve evropske zakonodaje in čaka, da Madžarska izpolni odločitev Sodišča EU v zvezi s tem.

Ministra sta sicer v izjavah po pogovoru izpostavila zelo dobre in razvejane odnose med državama na vseh ravneh in to, da državi nimata odprtih vprašanj. Erjavec je pri tem izpostavil tudi "močno izboljšano" stanje slovenske manjšine na Madžarskem. Ministra sta ob tem napovedala, da bo cesta Gornji Senik - Verica, ki bo pomembno povezala Slovence v Porabju, predvidoma zgrajena novembra. Napovedala sta, da se bosta odprtja udeležila predsednika obeh vlad, Martonyi pa je na otvoritev povabil tudi Erjavca.

Martonyi je dodal, da redno nadzirajo potek gradnje ceste in da bo končana v roku. "Tako se bo to vprašanje, ki se vleče že nekaj čas, končno zaključilo," je dejal madžarski minister.

Erjavec je še izpostavil, da sta imeli državi predlani 1,5 milijona evrov blagovne menjave, pričakuje pa še dodatno izboljšanje gospodarskega sodelovanja.

Državi imata podobne poglede kar zadeva razmere na Zahodnem Balkanu, severu Afrike, v Siriji. Madžarska letos predseduje Srednjeevropski pobudi in Višegrajski skupini, pri katerih je Slovenija zainteresirana za aktivno sodelovanje, je dodal Erjavec.

Ministra sta izpostavila tudi intenzivne politične stike med državama, med drugim je bil premier Viktor Orban novembra lani na obisku v Sloveniji. Napovedala pa sta, da bo 21. maja na obisku v Sloveniji madžarski predsednik Janos Ader.

Madžarski gost, ki ga bo med današnjim povratnim obiskom sprejela tudi premierka Alenka Bratušek, je še izrazil priznanje, da sta Slovenija in Hrvaška rešili sporna vprašanja in da je slovenski parlament ratificiral hrvaško pristopno pogodbo z EU. Ocenil je, da članstvo Hrvaške v EU pomeni tudi nove možnosti za gospodarsko sodelovanje tako v regiji kot tudi širše, tudi Slovenije, Hrvaške in Madžarske.

Ne spreglejte