Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
23. 6. 2018,
16.54

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,25

9

Natisni članek

Muharrem Ince Recep Tayyip Erdogan volitve Turčija

Sobota, 23. 6. 2018, 16.54

5 let, 10 mesecev

Erdogan v škripcih, opozicija na volitvah stavi na Inceja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,25

9

Volitve v Turčiji | Foto Reuters

Foto: Reuters

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan in njegov glavni tekmec na nedeljskih predčasnih predsedniških volitvah Muharrem Ince sta v Istanbulu pripravila zadnji volilni zborovanji pred volitvami. Hkrati s predsedniškimi volitvami bodo v državi v nedeljo tudi predčasne parlamentarne volitve, na katerih bi Erdoganova stranka AKP lahko izgubila absolutno večino.

V Turčiji bodo v nedeljo predčasno volili novega predsednika države in poslance. Na parlamentarnih volitvah bi predsednikova stranka AKP zaradi širokega opozicijskega zavezništva lahko izgubila absolutno večino v parlamentu, Recep Tayyip Erdogan pa bi zaradi karizmatičnega kandidata opozicije Muharrema Inceja lahko izgubila zmago v prvem krogu.

Turčija zastava
Novice V Turčiji pred volitvami aretirali več domnevnih teroristov

Ince: Če bom zmagal, bo zmagala Turčija

Ince, ki je kandidat Republikanske ljudske stranke (CHP), je po množičnih volilnih zborovanjih v Izmirju in Ankari danes na zadnjem zborovanju na azijski strani Istanbula nagovoril več sto tisoč privržencev. Ince sicer trdi, da se je na zborovanju zbralo pet milijonov ljudi.

Kandidat opozicije je pred privrženci zarisal temačno sliko Turčije v primeru Erdoganove zmage. Opozoril je, da bo domača valuta šibka, cene visoke, vprašanje 3,5 milijona sirskih beguncev pa bo ostalo nerešeno.

"Če pa bo zmagal Ince, bo zmagalo 80 milijonov ljudi! Zmagala bo Turčija!" je dejal Ince, ki je v zadnjih 50 dneh kampanje po lastnih navedbah pripravil 107 zborovanj.

Kandidat Republikanske ljudske stranke (CHP) Muharrem Ince z materjo Zekiye Ince na volilnem zborovanju v Istanbulu. | Foto: Reuters Kandidat Republikanske ljudske stranke (CHP) Muharrem Ince z materjo Zekiye Ince na volilnem zborovanju v Istanbulu. Foto: Reuters

Turški predsednik
Novice Erdogan namerava po volitvah poslati sirske begunce v domovino

Erdogan opozoril na dosežke vladajoče stranke AKP

Erdogan, ki bo danes do 18. ure po lokalnem času, ko se bo začel volilni molk, v več delih Istanbula pripravil pet manjših zborovanj, je na treh že nagovoril zbrane.

"Če bo božja volja, bomo jutri zvečer to srečo znova okusili," je dejal na enem od zborovanj v evropskem delu mesta ter zbrane vprašal, ali so pripravljeni na zmago.

Opozoril je na dosežke svoje vladajoče stranke AKP, kritiziral pa je Inceja, ki je napovedal, da bo v nedeljo obiskal sedež volilne komisije, da bi s tem zagotovil pošteno štetje glasov. Erdogan je dejal, da prebivalci Turčije živijo v pravni državi in da so pristojni sprejeli vse potrebne ukrepe za varen potek volitev.

Erdogan
Novice Erdogan za odpravo izrednih razmer po volitvah

Poostreni varnostni ukrepi in prepovedana prodaja alkohola

Opozicijski kandidati so se večkrat pritoževali, da v provladnih medijih niso dobili dovolj prostora. Državna televizija TRT Haber tako ni predvajala niti enega Incejevega govora v živo, samo dele pa je predvajala zasebna televizija CNN-Türk.

Na dan volitev bodo v državi, kjer po poskusu državnega udara julija 2016 še vedno veljajo izredne razmere, izvajali poostrene varnostne ukrepe. Samo v Istanbulu naj bi bilo nameščenih 38.480 policistov, na dan volitev pa bo tako kot v preteklosti prepovedana prodaja alkohola.

Spomnimo, da je turška policija v petek v Ankari aretirala 14 domnevnih članov Islamske države zaradi domnevnega načrtovanja napada na dan volitev. Zaradi načrtovanja provokacij so danes v Ankari prijeli še enajst članov prepovedane Kurdske delavske stranke.

Ne spreglejte