Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
29. 9. 2018,
18.59

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,37

4

Natisni članek

Recep Tayyip Erdogan mošeja Turčija Nemčija Köln

Sobota, 29. 9. 2018, 18.59

5 let, 6 mesecev

Erdogan v Kölnu odprl eno od največjih mošej, ki sprejme več tisoč vernikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,37

4

Erdogan mošeja | Z minareti, visokimi 55 metrov, in kupolo, visoko 36 metrov, je betonsko-steklena zgradba ena od največjih v Evropi. Njena površina meri 4500 kvadratnih metrov, sprejme pa lahko več tisoč vernikov. | Foto Reuters

Z minareti, visokimi 55 metrov, in kupolo, visoko 36 metrov, je betonsko-steklena zgradba ena od največjih v Evropi. Njena površina meri 4500 kvadratnih metrov, sprejme pa lahko več tisoč vernikov.

Foto: Reuters

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes popoldne v Kölnu odprl eno od največjih mošej v Evropi in s tem sklenil tridnevni obisk v Nemčiji, ki je po njegovih besedah prispeval k izboljšanju odnosov med državama. Mošeja je "vir ponosa milijonov Turkov", je dejal zbrani množici. Po njegovih besedah se je ob odprtju mošeje zbralo 10 tisoč ljudi.

V govoru na odprtju je dejal, da gre "za zelo uspešen obisk v zelo kritičnem obdobju" kljub razlikam med državama. Z obiskom so se prijateljski odnosi med državama poglobili, je poudaril.

"Razlike v mnenju je treba dati na stran in se osredotočiti na skupna vprašanja," je poudaril. Pri tem je omenil sirski konflikt in boj proti prepovedani Kurdski delavski stranki (PKK).

V Kölnu, kamor je turški predsednik popoldne prispel iz Berlina, ga je pričakalo nekaj tisoč protestnikov, ki so nasprotovali njegovi politiki. V mestu so sicer vzpostavili stroge varnostne ukrepe, za varnost je skrbelo več tisoč policistov. Več ulic v okolici mošeje so zaprli.

Recep Tayyip Erdogan z ženo Emine na berlinskem letališču
Novice Erdogan prispel na uradni obisk v Nemčijo

"Razlike v stališčih je treba dati na stran in se osredotočiti na skupna vprašanja," je poudaril Erdogan. | Foto: Reuters "Razlike v stališčih je treba dati na stran in se osredotočiti na skupna vprašanja," je poudaril Erdogan. Foto: Reuters

Površina mošeje meri 4500 kvadratnih metrov

Prvi verniki so v mošeji lahko molili že lani, vendar pa so jo uradno odprli danes. Z minareti, visokimi 55 metrov in kupolo, visoko 36 metrov, je betonsko-steklena zgradba ena največjih v Evropi. Njena površina meri 4500 kvadratnih metrov, sprejme pa lahko več tisoč vernikov.

Gradnja mošeje se je začela leta 2009, financirala pa jo je Unija za turško-islamske odnose, ki je tesno povezana s turškimi oblastmi. Gradnjo so spremljale številne polemike, med drugim obtožbe, da je unija podaljšana roka Erdoganovega režima, ki v Nemčiji postavlja imame iz Turčije.

Z Merklovo se je Erdogan sestal že pred odhodom v Köln

Pred slovesnostjo je Erdogana kar na kölnskem letališču sprejel predsednik zvezne dežele Severno Porenje-Vestfalija Armin Laschet (CDU). Kot je Laschet povedal po pogovoru, se je zavzel za vladavino prava v Turčiji. Turškemu predsedniku je dal jasno vedeti, da je to tudi pogoj za razvoj odnosov med državama, vključno s poglobitvijo gospodarskega sodelovanja.

Angela Merkel in Recep Tayyip Erdogan
Novice Merklova na srečanju z Erdoganom napovedala srečanje o Siriji #video

Spregovorila sta tudi o nemških državljanih, ki so zaradi obtožb terorizma v priporu v Turčiji. Laschet je ob tem izrazil pričakovanje, da bo v teh primerih upoštevana svoboda izražanja mnenj.

Turški predsednik je ob tem znova izpostavil neodvisnost turškega sodstva.

Pred odhodom v Köln se je Erdogan že drugič v dveh dneh sestal z nemško kanclerko Angelo Merkel, ki ga je gostila na zajtrku. Oba sta se zavzela za zbližanje v odnosih med državama. Je pa Merklova ponovila, da na področjih človekovih pravic in pri nekaterih drugih vprašanjih ostajajo globoke razlike med Nemčijo in Turčijo.

Ne spreglejte