Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 9. 2018,
6.33

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

3

Natisni članek

Angela Merkel Recep Tayyip Erdogan Nemčija Turčija mošeja

Petek, 28. 9. 2018, 6.33

5 let, 6 mesecev

Merklova na srečanju z Erdoganom napovedala srečanje o Siriji #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

3

Nemška kanclerka Angela Merkel je na skupni novinarski konferenci s turškim predsednikom Erdoganom napovedala štiristransko srečanje Nemčije, Turčije, Francije in Rusije o razmerah v Siriji. Erdogan je Nemčijo medtem pozval, naj Turčiji izroči 69 ljudi, ki jih sumijo s terorizmom povezanih dejanj.

Nemška kanclerka Angela Merkel se bo oktobra skupaj s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom in ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom sestala na konferenci, na kateri bo v ospredju iskanje rešitve o nemirni sirski provinci Idlib.

Erdogan je sicer poleti že govoril o štiristranskem vrhu o Siriji, ki ga je želel gostiti v začetku septembra v Istanbulu, a se omenjeno srečanje nikoli ni zgodilo. Sirska vojska je ob podpori ruske vojske v zadnjem obdobju okrepila napade na Idlib, ki ostaja še zadnja utrdba sirskih upornikov v nemirni državi. Čeprav sta se Turčija in Rusija dogovorili o vzpostavitvi demilitariziranega območja, da bi preprečili veliko sirsko ofenzivo na Idlib, bojazni za civiliste še ni konec.

Recep Tayyip Erdogan z ženo Emine na berlinskem letališču
Novice Erdogan prispel na uradni obisk v Nemčijo

Nemška kanclerka kritizirala razmere v Turčiji

Merklova je sicer danes kritizirala razmere v Turčiji in poudarila, da še vedno obstajajo temeljne razlike med Ankaro in Berlinom. Med drugim je pozvala k hitri razrešitvi primerov pridržanih nemških državljanov v Turčiji.

"Vztrajala sem pri tem, da tudi te primere čim hitreje rešimo," je povedala nemška kanclerka in dodala, da državi drugače razumeta pojma svobode medijev in pravne države. Po podatkih nemškega zunanjega ministrstva je v Turčiji iz političnih razlogov še vedno pridržanih pet nemških državljanov, medtem ko so jih okoli 30 že izpustili na svobodo.

Erdogan je izrazil željo po okrepitvi ekonomskega sodelovanja z Nemčijo, kanclerka Merklova pa je Turčijo pozvala k hitri razrešitvi primerov pridržanih nemških državljanov. | Foto: Reuters Erdogan je izrazil željo po okrepitvi ekonomskega sodelovanja z Nemčijo, kanclerka Merklova pa je Turčijo pozvala k hitri razrešitvi primerov pridržanih nemških državljanov. Foto: Reuters

Kanclerka je sicer nekoliko omilila ton, ko je dejala, da imata državi tudi veliko skupnega, med drugim zavezništvo v zvezi Nato, reševanje področja migracij in boj proti terorizmu. "Nemčija zagovarja gospodarsko stabilno Turčijo," je v luči krize, s katero se sooča Turčija, še poudarila Merklova.

Angela Merkel
Novice Kdaj se bo morala posloviti Angela Merkel? #video

Erdogan izrazil željo po okrepitvi gospodarskega sodelovanja z Nemčijo

Tudi Erdogan se je dotaknil gospodarstva in izrazil željo po okrepitvi ekonomskega sodelovanja z Nemčijo. "Naša država je pripravljena in ima moč, da se izogne morebitnim grožnjam s področja gospodarstva," je poudaril turški predsednik. Erdogan je pričakovano govoril tudi o prepovedani Kurdski delavski stranki (PKK) in njenih aktivnostih v Nemčiji.

V državi namreč po njegovih besedah živi več tisoč članov teroristične organizacije PKK in več sto podpornikov gulenističnega gibanja, ki ga Ankara krivi za spodleteli državni udar pred dvema letoma. Erdogan, ki je v Berlin prispel že v četrtek, je Nemčijo pozval k bolj odločnemu boju proti terorizmu, a hkrati tudi pohvalil sodelovanje med državama na tem področju.

Turčija od Nemčije zahteva izročitev 69 domnevnih terorističnih osumljencev

Hkrati je Erdogan Nemčijo pozval k izročitvi novinarja Cana Dündarja, kritičnega  do Ankare, in še 68 drugih ljudi, ki jih v Turčiji sumijo dejanj, povezanih s terorizmom. Turška vlada je nemškim oblastem namreč posredovala "seznam teroristov", na katerem je 69 oseb, ki bi jih morala Nemčija izročiti Turčiji.

Seznam vključuje tudi naslove in fotografije osumljencev, ki zapuščajo svoje domove v Nemčiji. Nemška stran se na pozive ni odzvala, čeprav je danes Erdogan eksplicitno pozval k izročitvi Dündarja, ki so ga v Turčiji zaradi izdaje državnih skrivnosti obsodili na več kot pet let zapora. "To je naša naravna pravica," je poudaril Erdogan.

Turškega predsednika je zjutraj z vojaškimi častmi sprejel tudi nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier. Drevi bo Erdoganu v čast tudi slavnostna večerja, ki pa jo bodo številni opozicijski politiki bojkotirali. Z Merklovo se bo Erdogan znova srečal v soboto, potem pa bo v Kölnu odprl največjo mošejo v Evropi.

Ne spreglejte