Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 9. 2018,
15.32

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,89

2

Natisni članek

Turčija Nemčija Recep Tayyip Erdogan Angela Merkel

Četrtek, 27. 9. 2018, 15.32

5 let, 6 mesecev

Erdogan prispel na uradni obisk v Nemčijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,89

2

Recep Tayyip Erdogan z ženo Emine na berlinskem letališču | Foto Reuters

Foto: Reuters

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je prispel na tridnevni obisk v Nemčijo v upanju, da bodo lahko obnovili odnose med državama. Po pristanku na berlinskem letališču Tegel se bo Erdogan danes sestal s predstavniki turških organizacij, uradni obisk pa se bo pričel v petek s sprejemom pri gostitelju, predsedniku Frank-Walter Steinmeierju.

"Zavezani smo, da nadaljujemo naše odnose na osnovi obojestranskega interesa in stran od neracionalnih skrbi," je zapisal Erdogan v gostujočem prispevku za današnji nemški časnik Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Erdogan je že pred obiskom pozival h končanju napetosti med državama in k novemu začetku. Izboljšanje že več kot dve leti zaostrenih odnosov je namreč v prid Turčiji, saj je ta zaradi spora z ZDA in uvedbe sankcij padla v valutno krizo. Tudi nemška kanclerka Angela Merkel se zavzema za otoplitev odnosov, ko je pred kratkim dejala, da je uspešna Turčija v interesu Nemčije.

Spremljali ga bodo protesti

Ne glede na dobre namere obiska, se bo moral Erdogan vse do sobote, ko sklene obisk, soočiti s številnimi protestniki, ki nasprotujejo njegovi politiki. Že ob prihodu na letališče ga je pričakala skupina protestnikov iz nevladne organizacije Novinarji brez meja. Več tisoč ljudi pa se bo udeležilo protestov v petek in soboto, ki jih bodo organizirali tako v prestolnici kot po drugih nemških mestih.

Turčija zastava
Novice Nemčija odpravila sankcije poti Turčiji

V nemški prestolnici tako že velja poostrena varnost, po vladni četrti se sprehajajo oboroženi policisti, namestili so tudi ostrostrelce. Za varnost bo med obiskom sicer skrbelo več kot 4000 policistov.

V soboto se bo udeležil odprtja največje mošeje v Evropi

Turški predsednik ima danes predvidena srečanja s predstavniki turških organizacij. Kot so pred dnevi pojasnili pri turškemu veleposlaništvu v Berlinu, tokrat ni načrtovanega nobenega nagovora sodržavljanov, se bo pa v Kölnu v soboto vseeno udeležil odprtja največje mošeje v Evropi.

Erdogan
Novice Erdogan: Turčija se ne bo zlomila pod grožnjami

Uradni del obiska bo pričel v petek pri Steinmeierju, ki ga bo sprejel z vojaškimi častmi. Napovedano ima še delovno kosilo z Merklovo, s katero se bo med obiskom srečal najmanj dvakrat, ter slavnostno večerjo v predsedniški palači Bellevue.

Glede na pričakovanja bo Erdogan med obiskom spomnil na aktivnosti prepovedane Kurdske delavske stranke (PKK) v Nemčiji in številne domnevne odgovorne za državni udar v Turčiji, ki živijo v Nemčiji. O PKK in drugih terorističnih skupinah je namreč pisal tudi v gostujočem prispevku, kjer je med drugim še posvaril pred desnimi skrajneži, ki predstavljajo grožnjo Evropi.

Trump
Novice Turčija zaradi trgovskega spora vložila tožbo proti ZDA
Ne spreglejte