Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 10. 2023,
17.22

Osveženo pred

6 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

Natisni članek

Nato Turčija Recep Tayyip Erdogan

Ponedeljek, 23. 10. 2023, 17.22

6 mesecev, 1 teden

Erdogan v parlament poslal pristopni protokol Švedske k Natu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24
Recep Tayyip Erdogan | Švedska je za vstop v zavezništvo po desetletjih nevtralnosti skupaj s Finsko zaprosila maja lani spričo ruske agresije na Ukrajino. | Foto Guliverimage

Švedska je za vstop v zavezništvo po desetletjih nevtralnosti skupaj s Finsko zaprosila maja lani spričo ruske agresije na Ukrajino.

Foto: Guliverimage

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes v parlament uradno poslal protokol o pristopu Švedske k zvezi Nato. S tem je storil korak k morebitnemu koncu 17-mesečnega zastoja sprejema Švedske v zavezništvo, saj protokola od 31 članic Nata nista ratificirali samo še Turčija in Madžarska.

Iz turškega predsedstva so na omrežju X sporočili, da je Erdogan danes protokol podpisal in ga poslal parlamentu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Stoltenberg pozval k čimprejšnji ratifikaciji protokola

Švedski premier Ulf Kristersson je odločitev Erdogana že pozdravil. Po njegovih besedah je zdaj na parlamentu, da obravnava vprašanje vstopa Švedske v Nato. "Veselimo se, da bomo postali članica Nata," je še zapisal na omrežju X.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je medtem turški parlament pozval k hitremu glasovanju o ratifikaciji protokola. "Pozdravljam dejstvo, da je predsednik Erdogan podpisal pristopni protokol za Švedsko in ga predložil parlamentu. Veselim se hitrega glasovanja o ratifikaciji in skorajšnjega sprejema Švedske kot polnopravne zaveznice Nata," je dejal.

Švedska je za vstop v zavezništvo po desetletjih nevtralnosti skupaj s Finsko zaprosila maja lani spričo ruske agresije na Ukrajino. Članice zavezništva so nato obe državi v Nato uradno povabile na vrhu junija lani v Madridu. Finska se je zavezništvu priključila aprila letos, Švedska pa še čaka na zeleno luč Ankare in Budimpešte.

Turčija zaradi več zahtev, tudi glede izročitve članov v Turčiji prepovedane Kurdske delavske stranke, doslej pristopnega protokola Švedske ni ratificirala. Julija letos je nato Erdogan obljubil ratifikacijo, a poudaril, da bo to odvisno od turškega parlamenta. Ta je po poletnih počitnicah z delom začel 1. oktobra.

Takrat je kot pogoj za ratifikacijo švedskega članstva v Natu postavil nadaljevanje pogajanj o turškem vstopu v Evropsko unijo. Na Stockholm je tudi pritiskal, da ukrepa proti protestnim požigalcem Korana. Konec septembra pa je zahteval še, da ZDA odobrijo prodajo bojnih letal F-16 Turčiji.

Stoltenberg
Novice Nato na Kosovo pošilja več sto dodatnih vojakov
Ne spreglejte