Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 4. 2020,
6.46

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,06

20

Natisni članek

Koronavirus virus ZDA

Sreda, 8. 4. 2020, 6.46

4 leta

Ker je zmanjkalo prostora v mrtvašnicah, trupla shranjujejo kar na tovornjakih #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,06

20

Število okuženih z novim koronavirusom se je v ZDA v torek zvečer povzpelo na skoraj 400 tisoč. V enem dnevu je umrlo rekordnih 1.858 ljudi, skupno število žrtev pa je že skoraj 13 tisoč. V New Yorku so zaradi množice trupel ponekod začeli ta kar z viličarjem nalagati v hladilne zabojnike na tovornjakih, v katerih so vzpostavili začasne mrtvašnice. 

16:29

EU za pomoč 15,6 mrd evrov

16:26

Italija zapira pristanišča

16:25

Iran napovedal odpravo ukrepov

15:48

Prvi oboleli v domu

15:25

SE za spoštovanje demokracije

14:19

WHO: Ni še čas za rahljanje

14:01

V Avstriji matura le pisna

  • 16:29

    EU za pomoč 15,6 mrd evrov

    Evropska unija bo za pomoč pri soočanju s posledicami izbruha novega koronavirusa partnerskim državam namenila 15,6 milijarde evrov. Največ, 3,25 milijarde evrov, bo namenila Afriki. 2,1 milijarde evrov bodo prejele države Južnega partnerstva, 962 milijonov evrov države Vzhodnega partnerstva ter 800 milijonov evrov Zahodni Balkan in Turčija, piše STA.

  • 16:26

    Italija zapira pristanišča

    Italija zaradi epidemije novega koronavirusa zapira svoja pristanišča za ladje z begunci. Zaradi izrednih zdravstvenih razmer namreč pristanišč ni več mogoče obravnavati kot varnih krajev, pojasnjuje današnji vladni odlok. Ladje nevladnih organizacij, ki so migrante rešile izven italijanskih voda, tako ne bodo mogle pristati v Italiji, STA.

  • 16:25

    Iran napovedal odpravo ukrepov

    Iranski predsednik Hasan Rohani je danes objavil načrt vlade o tristopenjski odpravi ukrepov za boj proti novemu koronavirusu. "Seveda ne želimo več žrtev virusa, ne bomo pa niti dovolili, da bi ljudje umirali zaradi lakote," je dejal na državni televiziji in opozoril, da nekateri ljudje že dva meseca niso prejeli plač, piše STA.

  • 15:48

    Prvi oboleli v domu

    Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah do danes do 14. ure potrdili 61 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, skupno 1343. Potrdili so tudi prve primere okužbe v domu za starejše. Zaradi koronavirusne bolezni 19 so zabeležili še en smrtni primer, skupno 19, so danes sporočile pristojne oblasti, piše STA.

  • 15:25

    SE za spoštovanje demokracije

    Generalna sekretarka Sveta Evrope Marija Pejčinović Burić je izdala smernice glede spoštovanja demokratičnih načel, vladavine prava in človekovih pravic v času krize, povezane z novim koronavirusom. Ob tem je poudarila, da virusu "ne smemo dopustiti, da uniči naše temeljne vrednote in svobodne družbe".

  • 14:19

    WHO: Ni še čas za rahljanje

    Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes opozorila, da v Evropi kljub pozitivnim znakom v nekaterih državah še ni nastopil čas za rahljanje ukrepov, sprejetih za zajezitev širjenja novega koronavirusa.

    "Zdaj ni čas za sproščanje ukrepov, temveč je čas, da še enkrat podvojimo ali potrojimo skupne napore za zatrtje virusa ob podpori celotne družbe," je na novinarski konferenci v Koebenhavnu dejal regionalni direktor WHO za Evropo Hans Kluge.

    Kot je dejal, boljše vedenje o covidu-19 in pozitiven razvoj v posameznih državah še zdaleč ne pomenita, da je novi koronavirus premagan. "Ni pravi čas, da dvignemo vizirje, v tem maratonu je pred nami še dolga pot," je po pisanju STA dejal Kluge.

  • 14:01

    V Avstriji matura le pisna

    Zaradi pandemije novega koronavirusa bo letošnja matura v Avstriji potekala drugače kot običajno. Maturanti bodo opravljali le pisne izpite, v maturitetni oceni pa bo upoštevana tudi ocena dijaka v zadnjem letniku, je danes povedal avstrijski minister za šolstvo Heinz Fassmann. Priprave na maturo v šoli se bodo začele 4. maja, izpiti pa 25. maja, piše STA.

  • 13:48

    Umiritev razmer v Španiji

    Španija, ki je med najhuje prizadetimi državami v pandemiji novega koronavirusa na svetu, bi lahko konec meseca začela opuščati določene ukrepe za zajezitev virusa. Dnevno število smrtnih žrtev novega koronavirusa je sicer naraslo drugi dan zapored. Od torka do danes je umrlo še 757 ljudi. Sicer pa so se razmere umirile.

    Španska finančna ministrica in tiskovna predstavnica vlade Maria Jesus Montero je danes povedala, da bi lahko nekatere ukrepe socialnega distanciranja začeli odpravljati po 26. aprilu, ko se bodo iztekle izredne razmere.

    Po tem datumu se bodo lahko ljudje postopoma vrnili k normalnemu življenju, je še povedala za špansko televizijo Antena 3. Dodala je, da bodo oblasti ob tem izdale jasna navodila o obnašanju na javnih krajih.

    Na novo pa se je v zadnjem dnevu okužilo več kot 6.000 ljudi, kar pomeni povečanje za 4,4 odstotka na 146.690, je sporočilo špansko ministrstvo za zdravje, poroča STA.

  • 10:09

    Vučić z novimi ukrepi

    Srbski predsednik Aleksandar Vučić ocenjuje, da bi izredne razmere, ki so jih v Srbiji uvedli 15. marca zaradi pandemije novega koronavirusa, lahko odpravili v mesecu dni. Ob tem pa je napovedal, da bi policijsko uro v Beogradu in Nišu lahko podaljšali na ves konec tedna. Omenil je tudi možnost uvedbe karantene v Beogradu.

    Vučić je v oddaji Upitnik Radiotelevizije Srbije v torek zvečer kot "povsem gotovo" napovedal uvedbo policijske ure v Nišu in prestolnici, žarišču epidemije, že v petek od 15. ure, ki bi trajala do ponedeljka zjutraj, poroča STA.

  • 09:00

    Maduro: Vsi v bolnišnice

    Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je v torek izdal ukaz, po katerem morajo vsi s koronavirusno boleznijo 19 v bolnišnice. Zagotovil je, da je v bolnišnicah zanje pripravljenih več kot 20 tisoč postelj.

    "To je moj ukaz. Doseči moramo stoodstotno hospitalizacijo primerov. Stoodstotno," je dejal Maduro v televizijskem nagovoru Venezuelcem. Do zdaj so morali okuženi z novim koronavirusom v Venezueli v samoizolacijo, najtežje primere pa so prepeljali v zdravstvene domove in bolnišnice.

    Po navedbah venezuelske podpredsednice Delcy Rodriguez so do zdaj v tej obubožani južnoameriški državi potrdili 166 primerov okužbe z novim koronavirusom, sedem ljudi je umrlo za covid-19.

    "Uspelo nam je zajeziti pandemijo in v trenutnih razmerah lahko v bolnišnicah namestimo vse primere in jih izoliramo," je poudaril Maduro. Kot je dodal, je v venezuelskih bolnišnicah 23.500 postelj, poroča STA.

     

  • 08:57

    Koreja ne dovoljuje tujcev

    Južnokorejski premier Čung Sje Kjun je danes začasno prepovedal vstop v državo za tujce, ki do zdaj za Južno Korejo niso potrebovali vizuma in katerih države so prepovedale vstop Južnim Korejcem, poroča tiskovna agencija Yonhap. Za ta ukrep so se v Seulu odločili, ker danes med novimi okužbami z novim koronavirusom prevladujejo uvoženi iz tujine.

    Po poročanju agencije Yonhap je zaradi pandemije covid-19 vstop južnokorejskim državljanom prepovedalo 148 držav, med njimi 41 evropskih. Južna Koreja do zdaj ni omejevala vstopa v državo zaradi pandemije, je pa od 1. aprila obvezna 14-dnevna karantena za vse tiste, ki pridejo iz tujine, da bi omejili naraščanje števila uvoženih primerov.

    V državi so po podatkih centra za nadzor in preprečevanje bolezni v Seulu danes zabeležili 53 novih okužb z novim koronavirusom, skupno pa do zdaj 10.384. 24 novih primerov okužb oziroma 45 odstotkov jih je bilo domnevno vnesenih iz tujine, piše STA.

Novice Med več kot 10 tisoč umrlimi v ZDA tudi en dan stara deklica. V Franciji najbolj črnih 24 ur. #video

Predsednik Donald Trump je doma izpostavljen kritikam, da izbruha koronavirusa v začetku leta ni jemal resno. Tudi ko je deloma prepovedal letalski promet s Kitajsko, je še vedno zatrjeval, da koronavirus v ZDA ne bo težava. ZDA imajo trenutno največ okuženih na svetu, kmalu pa bodo imele tudi največ mrtvih, piše STA.

Najbolj prizadeta New York in Louisiana

Najbolj je prizadeta zvezna država New York, ki je imela do torka zvečer 140 tisoč okuženih in skoraj 5.500 mrtvih, od tega mesto New York skoraj 77 tisoč okuženih in več kot 4.000 mrtvih. Sledijo država New Jersey s 44.416 okužbami in 1.232 mrtvimi, Michigan z 18.970 okužbami in 845 mrtvimi ter Kalifornija s 17.568 okuženimi in 450 mrtvimi.

ZDA | Foto: Reuters Foto: Reuters

Louisiana je naslednja s 16.284 okuženimi in 582 mrtvimi, nato Massachusetts s 15.202 okuženima in 356 mrtvimi, Pensilvanija s skoraj 15 tisoč okuženimi in 250 mrtvimi ter Florida s 14.747 okuženimi in 296 mrtvimi. Zvezna država Washington, kjer naj bi se vse skupaj začelo, je zdrsnila po lestvici navzdol, saj ima 8.696 okuženih in 408 mrtvih.

Na novinarski konferenci delovne skupine proti koronavirusu je Trump poskušal odgovornost za težave ZDA naprtiti WHO. Do zdaj je krivil predhodnika Baracka Obamo in Kitajsko. Zdaj je na vrsti WHO, za katero je dejal, da je zamudila vlak in da je preveč "kitajskocentrična".

Zaradi tega ji bo odvzel ameriška sredstva

Ob novinarskem vprašanju, ali se mu zdi to pameten ukrep v času zdravstvene krize svetovnih razsežnosti, se je Trump malce povlekel nazaj in dejal, da o ukinitvi sredstev le razmišlja. Trump se je pritožil, da je vodstvo WHO hvalilo Kitajsko zaradi ukrepov proti koronavirusu, kar ni posebej velik greh, saj je generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus podobno hvalil tudi Trumpa za dober odziv na krizo.

Položaj generalnega direktorja WHO, ki je agencija ZN, je pač posledica političnih dogovarjanj med velesilami in regionalnimi skupinami tako kot vsi drugi. Antonio Guterres je moral na poti do generalnega sekretarja ZN marsikaj obljubiti stalnim članicam Varnostnega sveta ZN in položaj direktorja WHO je del te igre, poroča STA.

Donald Trump | Foto: Reuters Foto: Reuters

Republikanski senator Lindsey Graham iz Južne Karoline je v torek napovedal blokado prihodnjega financiranja WHO v senatu, dokler se ne bo zamenjalo vodstva. V bran vodstvu WHO pa se je postavil Guterres prek tiskovnega predstavnika Stephana Dujarrica, ki je dejal, da je WHO pod zdajšnjim vodstvom opravila izjemno delo proti koronavirusu, pomagala državam z opremo in urjenjem ter globalnimi navodili.

Virus najbolj prizadene temnopolte Američane

Trump je na novinarski konferenci še ugotovil, da je koronavirus najbolj prizadel temnopolte Američane. Direktor nacionalnega inštituta za zdravje Anthony Fauci je pojasnil, da je med temnopoltimi višji delež bolnikov s sladkorno boleznijo, visokim pritiskom, preveliko telesno težo in astmo, koronavirus pa bolj prizadeva bolnike s temi težavami kot ljudi brez njih. Tako pač je in tu se zdaj v kratkem času ne da nič storiti kot le ponuditi najboljšo mogočo nego.

ZDA | Foto: Reuters Foto: Reuters

Gvatemala je že v ponedeljek prepovedala polete iz ZDA za čas trajanja velikonočnih praznikov, potem ko so koronavirus odkrili že pri tretjem Gvatemalcu, ki so ga ZDA izgnale nazaj v domovino. Vsi trije so bili na letalu 26. marca skupaj z okrog 40 izgnanimi rojaki, med njimi desetimi otroki. Gvatemala prosi ZDA, da po odpravi prepovedi poletov ne gnete več po sto ljudi na majhna letala, ampak pusti dovolj prostora med njimi, še navaja STA.

Donald Trump
Sportal Trump je optimist. Navijači v ZDA kmalu v dvoranah?
Ne spreglejte