Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Četrtek,
19. 5. 2016,
11.10

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,23

5

Natisni članek

Tesla Tesla Motors Elon Musk

Četrtek, 19. 5. 2016, 11.10

6 let, 6 mesecev

Elon Musk vrača žogico novinarjem: Ste spregledali kakšno števko?

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,23

5

Fenomen Tesla Motors | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nemško podjetje Eisenmann, ki za Tesla Motors gradi lakirnico v kalifornijskem mestu Fremont, je v pismu podjetju Tesla Motors krivdo za domnevno plačno diskriminacijo prevalilo na slovenskega podizvajalca ISM Vuzem. "Zdaj bi se vsi radi oprali kakršnekoli odgovornosti," dogajanje komentira direktor završkega podjetja Ivan Vuzem.

Očitki o plačni diskriminaciji

Pred dnevi smo poročali, da so ameriški mediji objavili zgodbo o domnevnih kršitvah pravic delavcev na gradbišču tovarne avtomobilskega proizvajalca Tesla Motors v kalifornijskem mestu Fremont.

Velenjčan Gregor Lešnik je po padcu in poškodbi na gradbišču proti podjetju ISM Vuzem, ki ga je najelo, ter tudi proti podjetjema Eisenmann in Tesla Motors vložil tožbo. V tej jim očita plačno diskriminacijo – medtem ko naj bi bili delavci v tovarni plačani 55 dolarjev na uro, naj bi Lešnik dobival 5 dolarjev na uro – in neurejene delovne pogoje. Več tukaj.

Nemci krivdo valijo na ISM Vuzem

Takoj po objavi se je na navedbe medijev odzval prvi mož Tesla Motors Elon Musk, ki je napovedal preiskavo. Zdaj je na družbenem omrežju Twitter objavil pismo predsednika uprave Eisenmanna Marka Westa in pripisal: "V zgodbi portala Mercury News je očitno izpadla ena števka. Tesla je plačala 55 dolarjev na uro."

 

West je v pismu pojasnil, da v Eisenmannu preiskujejo očitke, ki po njihovem tolmačenju letijo na slovensko podjetje ISM Vuzem, enega od njihovih podizvajalcev. "Očitki se nanašajo na domnevni plačni damping in kršitve ameriškega vizumskega sistema. Od vseh podizvajalcev zahtevamo, da delujejo skladno z zakonodajo ciljne države," je zapisal v pismu vodstvu Tesla Motors. 

V nadaljevanju je pojasnil, da je ISM Vuzem njihov dolgoletni partner. V pogodbi z završkim podjetjem pa so se, kot je navedel West, dogovorili za 55 dolarjev na uro za – kot so jih opredelili v pogodbi – dodatne storitve. "Ta postavka je podjetju ISM Vuzem omogočila, da primerno plača delavce," je zapisal.

"Vize niso bile del pogodbe"

West se je odzval tudi na očitke glede vize. Lešnik naj bi v ZDA delal z vizo B1/B2, ki je namenjena za poslovne in turistične namene. V vizi naj bi ISM Vuzem navedel, da bo Lešnik nadzornik v Južni Karolini, nato pa je opravljal gradbena dela v Kaliforniji.

West pojasnjuje, da sta pogodbo za dela na gradbišču Tesla Motors sklenili ameriški podružnici Eisenmanna in ISM Vuzem, tako da je šlo za dogovor med "domačima" podjetjema in vize niso bile del pogodbe. "Gospod Lešnik je vizo pridobil na podlagi dokumentacije, ki se je nanašala na drug, že končan projekt Eisenmanna," je še pojasnil in zanikal, da bi Eisenmann kakorkoli sodeloval v postopku pridobivanja vize.

Vuzem: V tej zgodbi je veliko laži

Za komentar Eisenmannovega odgovora smo prosili prvega moža podjetja ISM Vuzem Ivana Vuzma. "Zdaj bi se vsi radi oprali kakršnekoli odgovornosti," pravi Vuzem, ki vse očitke ostro zanika in dodaja, da je v zgodbi veliko laži.

A podrobnosti pogodbenih razmerij za zdaj ne želi razkriti. Kot pravi, pravkar pripravljajo pojasnila za svoje poslovne partnerje, pozneje pa bodo svoje stališče pojasnili tudi javnosti.

Dela na gradbišču v Kaliforniji medtem potekajo nemoteno, pravi.

Ne spreglejte