SiolNET. Novice Svet
0,65

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ekumenski patriarh uradno razglasil samostojnost ukrajinske pravoslavne cerkve

0,65

termometer

Ekumenski patriarh Bartolomej I. Ukrajina pravosavna cerkev
Dokument o samostojnosti cerkve so danes slovesno podpisali v Istanbulu. Foto: Reuters

Ekumenski patriarh Bartolomej I. je v Istanbulu tudi formalno razglasil samostojnost ukrajinske pravoslavne cerkve, ki jo je sicer zadnjih 332 let nadzorovala ruska pravoslavna cerkev.

Dokument o samostojnosti cerkve so v Istanbulu slovesno podpisali Bartolomej I., vodja ukrajinske cerkve metropolit Epifanij in ukrajinski predsednik Petro Porošenko.

"To je zgodovinski dogodek in velik dan," je Porošenko zapisal na Twitterju. Neodvisnost ukrajinske pravoslavne cerkve po njegovem odpira "novo obdobje pravoslavne zgodovine".

Dokument o samostojnosti cerkve so v Istanbulu slovesno podpisali Bartolomej I., vodja ukrajinske cerkve metropolit Epifanij in ukrajinski predsednik Petro Porošenko. Dokument o samostojnosti cerkve so v Istanbulu slovesno podpisali Bartolomej I., vodja ukrajinske cerkve metropolit Epifanij in ukrajinski predsednik Petro Porošenko. Foto: Reuters

Istanbul Novice Patriarhat priznal neodvisnost ukrajinske pravoslavne cerkve

Odločitev o priznanju samostojnosti ukrajinske pravoslavne cerkve je razjezila rusko

Zahtevo Ukrajine po samostojnosti ukrajinske pravoslavne cerkve je ekumenski patriarh Bartolomej I., duhovni vodja približno 300 milijonov pravoslavnih Kristjanov po svetu, sicer priznal že oktobra lani. Odločitev je razjezila rusko pravoslavno cerkev, ki je zadnjih 332 let nadzorovala ukrajinsko vejo pravoslavne cerkve. Moskovski patriarhat je zato prekinil vse stike z ekumenskim patriarhatom v Istanbulu.

Ukrajina je sredi decembra izbrala 39-letnega metropolita Epifanija za vodenje samostojne ukrajinske pravoslavne cerkve. Na sinodi v Kijevu so ustanovitev samostojne cerkve podprli škofje, duhovniki in laiki iz dveh cerkva, zvestih ukrajinskim oblastem.

Pivo Novice Rusija prepovedala uvoz piva, čokolade in pšenice iz Ukrajine Ukrajina, Rusija, meja Novice Na vzhodu Ukrajine začela veljati prekinitev ognja Petro Porošenko Novice Porošenko odpravil vojno stanje v Ukrajini

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin