Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 10. 2018,
21.40

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Moskva Ukrajina ruska pravoslavna cerkev Istanbul

Četrtek, 11. 10. 2018, 21.40

5 let, 6 mesecev

Patriarhat priznal neodvisnost ukrajinske pravoslavne cerkve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Istanbul | Ruska pravoslavna cerkev je odločitev carigrajskega patriarhata označila za katastrofo. | Foto Getty Images

Ruska pravoslavna cerkev je odločitev carigrajskega patriarhata označila za katastrofo.

Foto: Getty Images

Ekumenski patriarhat s sedežem v Istanbulu je danes priznal neodvisnost ukrajinske pravoslavne cerkve, kar si je Kijev želel že dlje časa, a bo to le še okrepilo napetosti z Moskvo.

Rusija je namreč svarila pred takšno potezo in patriarh ruske pravoslavne cerkve Kiril je letos celo odpotoval v Istanbul, da bi preprečil priznanje.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je priznanje že pozdravil. "To je zmaga dobrega nad zlim, svetlobe nad temo," je dejal v televizijskem prenosu. Dodal je, da je Ukrajina čakala na ta zgodovinski trenutek več kot 300 let.

Ruska pravoslavna cerkev odločitev označila za katastrofo

Ruska pravoslavna cerkev je odločitev carigrajskega patriarhata označila za katastrofo. "Danes je carigrajski patriarhat sprejel katastrofalne odločitve - predvsem zase in globalno pravoslavno cerkev. Carigrajski patriarhat je prestopil rdečo črto," je sporočil tiskovni predstavnik patriarha ruske pravoslavne cerkve Aleksander Volkov.

V Istanbulu so na sinodi, ki jo je vodil ekumenski patriarh Bartolomej, sprejeli odlok, s katerim priznavajo avtokefalnost ukrajinske pravoslavne cerkve, so sporočili iz Istanbula. Dodatno so se strinjali tudi, da bodo v svoje vrste znova sprejeli vodjo ukrajinske cerkve patriarha Filareta in kijevskega metropolita Makarija. Po sporu z Moskvo so ju namreč izgnali.

Moskovski patriarhat opozarja na razdor v pravoslavni cerkvi

Moskovski patriarhat, ki ga podpira Kremelj, trdi, da tehnično nadzoruje večino ukrajinskih pravoslavnih župnij. Opozoril je tudi, da bo neodvisnost ukrajinske cerkve povzročila razdor v pravoslavni cerkvi.

Ukrajinska cerkev je trenutno razdeljena na tri dele in enega tehnično nadzoruje moskovski patriarh, kar se zdi Kijevu zaradi trajajočega konflikta na vzhodu Ukrajine nesprejemljivo. Ukrajinska pravoslavna cerkev se je sicer ločila od Moskve v devetdesetih letih prejšnjega stoletja.

Ne spreglejte