Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 7. 2018,
8.36

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,85

1

Natisni članek

eksplozija Kitajska Peking ZDA

Četrtek, 26. 7. 2018, 8.36

5 let, 9 mesecev

Eksplozija pred ameriškim veleposlaništvom v Pekingu #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,85

1

Pred ameriškim veleposlaništvom v Pekingu je okoli 13.30 po lokalnem oziroma 7.30 po srednjeevropskem času odjeknila eksplozija. Kitajska policija je sprva zaprla širše območje okoli veleposlaništva, a so nekatere zapore že umaknili. Ranjen je bil le napadalec.

Oblasti so sporočile, da je moški sprožil manjšo eksplozivno napravo v bližini ameriškega veleposlaništva. 26-letnik, ki je iz avtonomne kitajske regije Notranja Mongolija, jo je domnevno izdelal doma iz petard. Ranjen je bil le napadalec, ki so ga zaradi lažjih poškodb roke prepeljali v bolnišnico.

Iz ameriškega veleposlaništva so potrdili, da je eksplozija odjeknila okoli 13.30 po lokalnem času  na jugovzhodnem vogalu poslopja, kjer se običajno zbirajo ljudje, ki želijo zaprositi za vizo.

Trump
Novice Trumpove carine ovirajo uvoz njegovih lastnih kap in majic s Kitajske

Potem ko je kitajska policija sprva zaprla širše območje okoli veleposlaništva, so kmalu za promet sprostili bližnjo cesto, po kakšni uri pa so umaknili vse zapore, poroča nemška tiskovna agencija dpa. O ponovni normalni aktivnosti na območju, kjer se ponovno drenjajo osebe, ki čakajo na vizo, poroča tudi BBC.

Nekaj ur pred eksplozijo se je ženska v bližini veleposlaništva poskušala zažgati, a ji je policija to preprečila. Za zdaj še ni jasno, ali sta incidenta povezana, poroča BBC.

Trgovinski spor med ZDA in Kitajsko

ZDA in Kitajska sta v zadnjem obdobju v trgovinskem sporu. Washington je v začetku julija uvedel 25-odstotne carine na uvoz iz Kitajske, vreden 34 milijard dolarjev letno. Napovedali so še dodatne carine, tako da bi bilo ocarinjeno blago v vrednosti 50 milijard dolarjev.

Kitajska, severna koreja, zastava
Novice Trump pripravljen uvesti carine na ves kitajski uvoz

Kitajska se je odzvala s povračilnim ukrepom in tudi sama uvedla carine na stotine ameriških izdelkov. ZDA so nato v odziv na protiukrep napovedale carine na dodatnih 200 milijard dolarjev kitajskega uvoza.

Kitajska je v preteklih tednih že večkrat opozorila, da ZDA proti njim vodijo "najobsežnejšo trgovinsko vojno v zgodovini".

tovorna ladja, Kitajska
Novice Kitajska še povečala trgovinski presežek z ZDA

Ne spreglejte