Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 4. 2013,
23.31

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Državni zbor Hrvaška

Ponedeljek, 1. 4. 2013, 23.31

7 let, 12 mesecev

Državni zbor ratificiral hrvaško pristopno pogodbo (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Poslanci so na seji, ki sta se je udeležila tudi hrvaški premier Zoran Milanović in zunanja ministrica Vesna Pusić, soglasno ratificirali hrvaško pristopno pogodbo.

Slovenska premierka Alenka Bratušek je pred tem v razpravi o ratifikaciji hrvaške pristopne pogodbe v parlamentu poudarila, da je ratifikacija hrvaške pristopne pogodbe pomemben korak za obe državi in da je vseeno treba sosedske odnose gojiti še naprej. Izpostavila je, da "skupaj gledamo v evropsko prihodnost dveh prijateljskih narodov in držav". Ob koncu razprave so poslanci glasovali o ratifikaciji pogodbe, ki so jo potrdili z 82 glasovi za in z nobenim proti. Za ratifikacijo so se zavzele prav vse poslanske skupine.

"Evropska pot združuje" Po mnenju predsednice vlade pomeni vstop Hrvaške v Evropsko unijo pomembno sporočilo, da "evropska pot združuje in ustvarja pomembna zavezništva", ki pa jih je v prihodnjih letih treba razširiti tudi na Zahodni Balkan. Evropska unija predstavlja prostor, kjer se medsebojni odnosi gradijo na "spoštovanju, dialogu in zaupanju".

"Govorili bomo vsak svoj jezik in Evropa nas bo razumela," izpostavlja Bratuškova, ki pa se po drugi strani v luči evropske gospodarske krize sprašuje, ali mi razumemo evropski jezik. "Tudi finančno krizo bomo lažje premagali skupaj," meni premierka. Sama ratifikacija kaže, da Slovenija razume evropsko politiko "sobivanja in solidarnosti". V luči hrvaške priključitve članstvu EU-ja je premierka spomnila na besede pesnika Prešerna, ki nas je "naučil, da moramo živet v svetu, kjer ne vrag, le sosed je mejak".

Erjavec: Slovenija se veseli hrvaškega članstva Njenim besedam se je pridružil tudi zunanji minister Karl Erjavec, ki je izpostavil, da je danes poseben dan. Po njegovih besedah se Slovenija iskreno veseli hrvaškega članstva v EU-ju, ki bo pomenil "nove perspektive za sodelovanje in novo kakovost za odnose med državama". Zaupanje je temelj ključnih dogovorov, meni Erjavec, ki je ob tem dodal, da sta državi od nekdanje skupne države podedovali izjemno zapletena vprašanja, z ratifikacijo pa se odpira novo poglavje za odnose med njima.

Zaupanje je temelj ključnih dogovorov, meni Erjavec, ki je ob tem dodal, da sta državi od nekdanje skupne države podedovali izjemno zapletena vprašanja, članstvo Hrvaške pa je v interesu Slovenije in bo pomenilo novo poglavje za odnose med državama.

Milanović: Kdaj je lepo videti tudi soglasje Po končani seji v parlamentu je izjavo za javnost dal tudi hrvaški predsednik vlade Zoran Milanović, ki je poudaril, da ima soglasna potrditev ratifikacije predvsem pomembno simbolno vrednost. "V demokraciji vedno obstajajo različni pogledi, kdaj pa je lepo videti tudi soglasje," je pripomnil.

Po ratifikaciji je spregovoril še predsednik DZ-ja Janko Veber, še enkrat pa tudi premierka Bratuškova, oba pa sta se prav tako razveselila soglasne odločitve našega parlamenta. Veber meni, da samo glasovanje daje vedeti, da je vstop Hrvaške tudi v Sloveniji pomembno vprašanje. Bratuškova pa je ponovila svoje besede, da gre danes za pomemben dan, ki bo veliko prinesel tudi za gospodarstvo obeh držav.

Podpora v vseh poslanskih skupinah Pred glasovanjem o ratifikaciji je svojo podporo hrvaški pridružitvi izkazalo tudi vseh sedem poslanskih skupin. Po mnenju Sama Bevka iz SD je ratifikacija nadaljevanje pozitivne zgodovinske izkušnje odnosov med obema državama, s čimer se je strinjal tudi Jožef Horvat iz Nove Slovenije, ki pa je opozoril, da je za skupno evropsko pot potrebno zaupanje, zato upa, da "Hrvaška nikdar ne bo izigrala slovenskega zaupanja". Načeloma so se sicer predstavniki vseh strank strinjali, da so odnosi med državama dobri, da pa jih je treba negovati še naprej.

Pusićeva se je zahvalila Erjavcu in pogajalcema Na seji DZ-ja je bila poleg Milanovića prisotna tudi hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić. Slednja se je srečala s slovenskim kolegom Erjavcevm, po srečanju pa izpostavila, da gre v mnogočem za poseben trenutek za Hrvaško in edinstven primer v zgodovini, da je reševanje enega problema prineslo boljše odnose med državama, kot so bili. "Mi smo ta čas izkoristili ne samo, da rešimo problem, s katerim smo se soočili, ampak smo v tem obdobju po mojem mnenju tudi zgradili boljše odnose med Slovenijo in Hrvaško, kot so bili kdajkoli doslej," je dejala.

Za to in za partnerstvo pri reševanju problemov se je zahvalila tudi Erjavcu. Zahvalila pa se je tudi vsem, ki so pri tem sodelovali, pri čemer je še posebej izpostavila finančna strokovnjaka Franceta Arharja in Zdravka Rogića. Erjavec je izrazil prepričanje, da se bo z ratifikacijo pogodbe začelo novo poglavje v odnosih med državama. Hrvaška je četrta najpomembnejša partnerica Slovenije, Slovenija pa največja investitorka na Hrvaškem. Izpostavil je tudi skupen interes obeh držav po stabilnosti na Zahodnem Balkanu in, kot je dodal, "ravno pot v EU omogoča vsem državam Zahodnega Balkana večjo stabilnost in možnost razvoja".

Na vprašanje, kaj konkretno bo članstvo Hrvaške v EU prineslo navadnim Slovencem, je minister Erjavec izpostavil to, da na carini ne bo več pregledov. Pričakuje pa tudi, da bo Hrvaška v dveh do treh letih izpolnila pogoje za vstop v schengen, izpostavil pa je tudi odpiranje novih možnosti za slovensko gospodarstvo.

Na kosilo s predsednikom Pahorjem Gosta iz Hrvaške je ob prihodu v Ljubljano sprejela premierka, ki je imela na sedežu vlade tudi pogovore s hrvaškim kolegom Milanovićem. Milanovića in Pusićevo je ob tej priložnosti sprejel tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je gostil slavnostno kosilo v Vili Podrožnik. Udeležila sta se ga tudi premierka Bratuškova in zunanji minister Erjavec. Milanović ima na programu še ločena srečanja z nekdanjim premierjem in predsednikom SDS Janezom Janšo, s predsednikom SD Igorjem Lukšičem in ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem.

Ne spreglejte