Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 2. 2016,
18.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

migracije ukrepi

Sreda, 24. 2. 2016, 18.27

8 let

Države na balkanski migracijski poti za drastično omejitev migracij

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Na današnji konferenci na Dunaju so države ob balkanski migracijski napovedale dogovor o kriterijih za vstop migrantov na zahodnobalkansko migracijsko pot.

Notranji in zunanji ministri desetih držav (Avstrije, Slovenije, Albanije, BiH, Bolgarije, Hrvaške, Kosova, Makedonije, Črna gore in Srbije) so dogovorili, da je treba na balkansko pot v Makedoniji spustiti le tiste migrante, ki dejansko potrebujejo zaščito. Določanje, kdo v to skupino sodi, pa bo prepuščeno posamezni državi, je na novinarski konferenci po srečanju povedala avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner.

Györköš Žnidarjeva kritična do severnih držav na migrantski poti Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar je na konferenci o migracijah na Dunaju poudarila, da so za uspešno obvladovanje migracijskih pritiskov potrebni skupni kriteriji za vstop migrantov na zahodnobalkansko pot v Makedoniji. Ob tem je kritizirala države, ki javno vodijo politiko odprtih vrat, istočasno pa zaostrujejo kriterije sprejema. Priznala je, da je treba najti rešitve za migracijske pritiske tudi v Grčiji in v sodelovanju s Turčijo. "A Slovenija in ostale države na migracijski poti ne moremo le čakati na zaprtje meje na severu, ampak si moramo prizadevati za zmanjšanje toka," je zatrdila Györkös Žnidarjeva.

Strožji pregled migrantov Migrante s ponarejenimi dokumenti bodo države zavračale na meji. Udeleženci so se dogovorili tudi o skupnih standardih za registracijo migrantov, pogojih za zavračanje migrantov na mejah in njihovo morebitno vračanje. Posebno podporo pa bodo namenili Makedoniji.

Udeleženci konference, na katero ni bila povabljena Grčija, so sicer v deklaraciji poudarili, da sodelovanje z Atenami ostaja ključno. Avstrijska ministrica je poudarila, da je zajezitev migracijskega toka "vprašanje preživetja" za Evropsko unijo. Sicer še vedno verjame v skupni evropski odziv, a se boji, da je pot do njega še dolga. Po njenih besedah so zdaj ukrepi nujno potrebni, drugače bodo na moči pridobili nacionalisti.

V petek srečanje direktorjev policij Srbski notranji minister Nebojša Stefanović je ob tem napovedal, da se bo današnja konferenca na ravni direktorjev policij držav udeleženk nadaljevala v petek v Beogradu. Dodal je, da bodo povabili še Madžarsko, Grčijo in druge države, ki bi lahko doprinesle k rešitvi migrantskega vprašanja.

Ne spreglejte