Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 3. 2013,
14.36

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Iberia stavka

Torek, 5. 3. 2013, 14.36

4 leta, 4 mesece

Drugi dan stavke v Iberii odpoved 239 letov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zaradi stavke zaposlenih je bilo v družbah Iberia, Iberia Express, Air Nostrum in Vueling skupno odpovedanih 239 letov.

Iberia je morala odpovedati 76 letov, kar predstavlja 40 odstotkov načrtovanih današnjih letov. Hčerinski družbi Iberia Express in Air Nostrum sta skupno odpovedali 111 letov, nizkocenovni prevoznik Vueling, ki je v 46-odstotni lasti Iberiine krovne skupine IAG in si z Iberio deli določene storitve, pa še dodatnih 52 letov.

Prizadete potnike so v skladu z utečenim postopkom bodisi preusmerili na alternativne lete bodisi so jim povrnili plačane vozovnice. Po španski zakonodaji mora sicer prevoznik zagotavljati minimum storitev.

Druga petdnevna stavka v dveh tednih Zaposleni pri Iberii so v ponedeljek začeli novo petdnevno stavko, s katero želijo izraziti nasprotovanje načrtovanemu odpuščanju. Do konca delovnega tedna naj bi zaradi stavke skupaj odpovedali okoli 1300 letov, 400 s strani Iberie, 434 s strani Air Nostruma, 316 s strani Vuelinga in 100 s strani Iberie Express.

Zaposleni pri Iberii so prvo petdnevno stavko izvedli med 18. in 22. februarjem, kar je imelo za posledico okoli 1370 odpovedanih letov, tretjo pa načrtujejo med 18. in 22. marcem. Sindikati pri Iberii protestirajo zaradi načrtov, da bodo v družbi, ki se je leta 2011 združila z britansko British Airways, ukinili okoli 3800 delovnih mest.

Znižanje plač za 25 do 35 odstotkov Iberia in British Airways sta se združili v skupino International Airlines Group (IAG). Ta poleg ukinitve okoli 3800 od skupaj 20.000 delovnih mest v Iberii napoveduje tudi znižanje plač za 25 do 35 odstotkov.

V IAG so lansko leto vknjižili 943 milijonov evrov čiste izgube, slab poslovni rezultat pa so pripisali finančnim bremenom in vse dražjemu gorivu. Izvršni direktor IAG Willie Walsh je po objavi rezultatov izpostavil, da se mora Iberia, če želi preživeti, "prilagoditi".

Ne spreglejte