Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 2. 2013,
15.53

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Mali Francija

Torek, 5. 2. 2013, 15.53

3 leta, 8 mesecev

Druga stran posredovanja v Maliju: "Uničili so mi vse"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Francoski predsednik Francois Hollande razglaša zmago v Maliju, a na dan prihajajo zgodbe, ki kažejo drugo plat vojaškega posredovanja v tej afriški državi, kjer so islamisti želeli prevzeti oblast.

"Vsak dan izvemo kaj novega o tem, kaj se je zgodilo med bitko. Uporniki so zbežali na sever, ko so prišli francoski vojaki. Poročajo, da je bila cena te zmage visoka. Francoska letala so ubila le dva upornika, število civilnih žrtev pa ocenjujejo na 14," je novinar Gonzalo Wancha povedal za Russia Today.

"Moji otroci so bili stari enajst, deset in šest let – vsi so umrli" "Nisem bil doma, ko se je začelo bombardiranje. Začel sem moliti, ko sem slišal, da je moja hiša napadena. Uničili so vse, kar sem imel – mojo družino in moje preživetje. Moji otroci so bili stari enajst, deset in šest let. Vsi so umrli," je dodal Idris Meiga, kmet iz Konne. Meigova zgodba pa ni edina tovrstna, pravzaprav je vse več takšnih zgodb na severu Malija.

"Nekaj otrok je priteklo do mene in mi povedalo, da je njihova mama umrla. Otroke sem pripeljal k sebi domov, njihovi mami pa se je eno uro uspelo obdržati pri življenju, preden je umrla. Otroci nimajo nikogar, razen nas," je povedal Abdul Kampo.

Med zgodbami pa so tudi takšne, da je zaradi eksplozije bombe umrla ženska, ki je za sabo pustila tri otroke, med njimi tudi dojenčka. Dva dečka sta se v bližnji reki utopila, ko sta bežala pred boji. Prebivalci mest, ki so na lastno pest okusili vojno, niso prepričani v zmago, kot jo je razglasil francoski predsednik Hollande. "Prebivalci v mestu pravijo, da bi lahko Francozom sodili zaradi vojnih zločinov po ženevski konvenciji," je za Russia Today razkril Wancha.

Vojna bo na prebivalcih pustila trajen pečat Čeprav Hollande zagotavlja, da bo francosko vojaško posredovanje v Maliju trajalo le kratek čas, pa bo vojna vplivala na življenja nedolžnih civilistov, ki si jo bodo zapomnili za vse življenje. Medtem pa se boji v Maliju nadaljujejo, malijska vojska je v sodelovanju s francosko začela zračno bombardiranje na skrajnem severu države, v mestu Tessalit. Ciljali so na središča za urjenje in komunikacijo, s tem so želeli uničiti bližnje oskrbovalne poti. Francoski zunanji minister Laurent Fabius je za francoski radio Inter povedal, da uporniki v Tessalitu ne morejo ostati dolgo, razen če imajo nove zaloge.

Malijska in francoska vlada sta postali tarči ostrih kritik, ki ju obtožujejo mučenja in aretacij domnevnih teroristov in podpornikov islamskih skrajnežev. Medtem pa je bil v torek sestanek skupine v podporo Maliju, ki so se ga udeležili predstavniki 45 držav in organizacij. Malijski zunanji minister Tieman Hubert Coulibaly je mednarodno skupnost zaprosil za nadaljnjo podporo.

"Upamo, da bo mednarodna skupnost še naprej ostala mobilizirana," je dejal Coulibaly. Izrazil je pričakovanje svoje države, da se bo finančna podpora za vojaške enote Gospodarske skupnosti zahodnoafriških držav (Ecowas) in malijsko vojsko konkretizirala.

Razpravljali bodo tudi o izvedbi evropske misije v Maliju Razprava bo med drugim osredotočena tudi na izvedbo evropske misije za urjenje malijskih vojakov, ki naj bi začela delovati 12. februarja, ter na afriško vojaško operacijo Afisma, ki naj bi kmalu prevzela štafeto od francoskih vojaških sil.

Francoski predsednik Francois Hollande je glede posredovanja v Maliju dejal, da je bilo to nujno potrebno v boju proti terorizmu in je bilo "naša odgovornost". Poudaril je, da je to odločitev sprejel ne le v imenu Francije, ampak Evrope, katere vrednote se v svetu morajo slišati. Obenem se je zavzel za EU, ki bo na mednarodnem prizorišču bolj aktivna in enotna ter tako tudi močnejša.

Ne spreglejte