Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 10. 2024,
17.10

Osveženo pred

4 ure, 40 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Orange 7,64

Natisni članek

Natisni članek

pričanje Beograd Srbija strelski pokol

Torek, 8. 10. 2024, 17.10

4 ure, 40 minut

Ubil sem jih, ker je bila očetova pištola pri roki, mama pa je name kričala

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Orange 7,64
Srbija | Pred beograjsko sodišče so prišle tudi žalujoče družine žrtev. | Foto Pixsell

Pred beograjsko sodišče so prišle tudi žalujoče družine žrtev.

Foto: Pixsell

V Beogradu je danes prvič pričal 14-letni Kosta K., ki je 3. maja lani v osnovni šoli Vladislava Ribnikarja v strelskem pohodu ubil deset ljudi. Nadaljevalo se je tudi sojenje njegovima staršema Vladimirju Kecmanoviću in Miljani Kecmanović ter inštruktorju strelišča, kamor je deček prišel z očetom, piše Telegraf.rs. Med zaslišanjem je najstnik dejal, da je bil razlog za masaker kričanje mame, ki je od njega vedno želela najboljše in da mu strelski pohod ne bi uspel brez očetove pištole, ki je bila pri roki.

14-letnik, ki je lani izvedel strelski napad v osnovni šoli v Beogradu ter ubil devet učencev in varnostnika, je danes pričal na sodišču v Beogradu. Med pričanjem je bil obrnjen k sodniku, medtem ko so ga starši ubitih vrstnikov gledali v hrbet.

Pištola je bila pri roki, mama je name kričala in me zmerjala 

"Če ne bi imel očetove pištole, ne bi zagrešil masakra. Orožje je bilo dosegljivo," je med pričanjem na sodišču proti staršema dejal štirinajstletnik.

S tem je deček odgovornost za množični umor prenesel na očeta. O mami je dejal, da je "nenehano zahtevala, da sem v vsem najboljši. Če tega ni bilo, se je razjezila, ga zmerjala in znova poudaričl, da je obnašanaje njegove mame krivo za streljanje.

"Počutil sem se zavrnjenega, zato sem jih ubil. Tisti dan sem prinesel pištolo, da bi to naredil, a nisem bil prepričan, da bom streljal," je povedal po poročanju portala Telegraf.rs.

Med zaslišanjem je štirinajstletniku nenadoma postalo slabo, ko mu je vprašanja zastavila mama enega od ubitih osnovnošolcev. Spremenila se mu je barva obraza, zato so posredovali urgentni zdravniki in mu izmerili pritisk, nato pa se je sojenje nadaljevalo. 

Dečka so na sodišče pripeljali z reševalnim vozilom iz otroške psihiatrične klinike v spremstvu policijskih avtomobilov. Pred posebnim sodiščem so bili oboroženi policisti s puškami, ki so varovali sodišče.

Blic je objavil posnetek prihoda dečka na sodišče. 

Jeza in solze v sodni dvorani

Pred beograjsko sodišče so prišle tudi žalujoče družine žrtev. Na sodišču so bili strogi varnostni ukrepi, sojenje je bilo zaprto za javnost, kljub temu pa so medijem po temeljitem pregledu vsega, kar so imeli pri sebi, dovolili vstop na sodišče za deset minut.

Nekateri starši otrok, ki so bili v tretji sobi sodne dvorane, ki je s steklom ločena od lože, v kateri sta sedela obtožena Miljana in Vladimir Kecmanović, so med pričanjem morilca večkrat besneli in vzklikali, drugi pa jokali ob nekaterih izjavah najstnika. Tudi sama, oče in mama, naj bi si večkrat obrisala solze, ki so jima tekle po obrazu.

Žalujoči starši in novinarji pred sodiščem v Beogradu.  | Foto: Pixsell Žalujoči starši in novinarji pred sodiščem v Beogradu. Foto: Pixsell

Ovadili so dečkova starša, a krivde ne priznavata

Glede na to, da je bil Kosta v času strelskega napada mlajši od 14 let, ni kazensko odgovoren za svoja dejanja, zato na beograjskem sodišču že dlje časa sodijo njegovim staršem.

Dečkovega očeta Vladimirja Kecmanovića so ovadili, ker je dečka učil streljati in ker ni pravilno zavaroval pištol. Mama Miljana Kecamnović pa je obtožena, da je imela nezakonito v lasti strelivo, saj so njen DNK našli na enem od orožij, najdenem v učilnici. Ovadili so tudi inštruktorja na strelišču, ker je policistom povedal, da fant nikoli ni streljal na strelišču, posnetki pa so pokazali drugače.

Mami grozita dve leti in pol zapora, njenemu možu pa dvanajst. Sinovo dejanje oba obžalujeta, krivde ne priznavata. 

Objavljen delček dečkovega pričevanja 

Blic je na predvečer pričanja pred dvema dnevoma objavil dele dečkovega pričevanja. "Nisem imel namena pobiti vseh učencev, ki so bili tisto jutro pri pouku zgodovine, ampak sem nameraval začeti v razredu, ki sem ga sam obiskoval. Prinesel sem 92 nabojev in hotel sem porabiti vse strelivo," je povedal 15-letnik. Povedal je tudi, da ga je oče peljal na strelišče in da je bil "ponosen na to, da strelja". 

Idejo je dobil med gledanjem dokumentarnega filma o pokolu na srednji šoli Columbine na YouTubu, zanj pa se je odločil, ker je imel občutek, da ga sošolci ne cenijo in ker se nikakor ni mogel ali znal vključiti v družbo. "Dve minuti čez osmo uro zjutraj sem fotografiral orožje v dnevni sobi, vzel nahrbtnik, spravil vanj orožje in šel v šolo. Načrt je bil, da zamudim k prvi uri, da bi bili vsi že v učilnici. Preden sem začel streljati, sem rahlo okleval. Razmišljal sem, da bi poklical mamo in šel domov, a je v tistem trenutku do mene stopil varnostnik in me vprašal, ali bi rad šel v razred. Bilo je še dve minuti do začetka ure. Rekel sem mu, da bom še počakal, nakar me je zagrabila panika. Zdelo se mi je, da mi predstavlja grožnjo. Mogoče zato, ker bi mi lahko preprečil vrnitev domov," je povedal v preiskavi. 

Takoj zatem je začel streljati, najprej varnostnika, nato tri deklice na hodniku, potem pa je stopil v učilnico. "Ko sem vstopil v učilnico, nisem nikogar prepoznal. Vem, da je bila notri učiteljica, saj so mi rekli, da sem jo ranil. Ne vem, zakaj sem nehal streljati, saj sem imel dovolj nabojev. Skočil sem skozi okno in poklical policijo. Mislil sem, da je prav, da se predam. Bilo me je tudi strah, da bi mi kdo kaj naredil ali me celo ubil."

Pred napadom je spisal seznam vrstnikov, ki jih je nameraval ubiti. Vseboval je 22 imen, a je seznam kasneje zavrgel. "Ne vem točno, o čem sem takrat razmišljal. Nisem pa hotel streljati v nekoga, s komer sem v dobrih odnosih," je povedal na zaslišanju.

Krivdo je priznal, a brez večjega obžalovanja. In zakaj je to storil? "Čisto tako, da vem, kako je. Zaradi sebe." Kako bo videti njegovo nadaljnje življenje, ne ve, zaveda pa se, da ne bo normalno. Pred strelskim napadom je tudi preveril, kakšna kazen ga čaka. 

Naslednje zaslišanje dečka bo 17. oktobra.

Gimnazija  Sanjski Most
Novice Pokol na srednji šoli v BiH: hišnik ubil tri sodelavce
Strelec Kosta K. na beograjski osnovni šoli
Novice Masaker na šoli v Srbiji: so našli ključno pričo? #video
Beograd, žalovanje
Novice V beograjski bolnišnici umrla deklica, ki je bila hudo ranjena v pokolu na šoli
Srbija, streljanje
Novice Nove grožnje v Srbiji: "Končali boste kot tisti na televiziji"
strelski napad, Pittsburgh
Novice Po pokolu v sinagogi prijeli strelca, smrtnih žrtev 11

 

Ne spreglejte