Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gašper Lubej

Sreda,
21. 8. 2024,
12.15

Osveženo pred

1 dan, 7 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 6,55
šola BiH pokol

Natisni članek

Sreda, 21. 8. 2024, 12.15

1 dan, 7 ur

Pokol na srednji šoli v BiH: hišnik ubil tri sodelavce

Gašper Lubej

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 6,55
Gimnazija  Sanjski Most | Foto Zlatko Cekic/PIXSELL

Foto: Zlatko Cekic/PIXSELL

V srednji šoli v Sanskem Mostu na zahodu BiH je hišnik z avtomatsko puško ubil tri sodelavce, poročajo lokalni mediji. Hišnik je bil v disciplinskem postopku, umoril je ravnatelja šole, tajnico in profesorico angleškega jezika. Strelec je bil vojni veteran, trenutek smrti ravnatelja pa je za portal časnika Nezavisne novine opisala priča dogodka.

Po poročanju portala časnika Dnevni Avaz naj bi hišnik po streljanju poskušal soditi sebi in se hudo ranil. V trenutku streljanja je bilo v šoli tudi nekaj dijakov, saj potekajo popravni izpiti.

Ubil člane komisije, ki so ga suspendirali

Hišnik je bil dalj časa v sporu z vodstvom šole zaradi neizpolnjevanja delovnih obveznosti, sam pa se je pritoževal zaradi diskriminacije. Imel naj bi tudi psihične težave, poroča portal N1 BiH. Po poročanju portala časnika Nezavisne novine so bile žrtve člani komisije, ki je odločala v disciplinskem postopku in ga suspendirala.

V banjaluškem kliničnem centru so za portal potrdili, da ima hišnik strelno rano na prsnem košu, da je pri zavesti in da bo kmalu operiran.

Priča je hotela pomagati, a je ustrelil še nekajkrat

"Prizor je bil res grozljiv, ker je streljal v ravnatelja in ga ranil. Pritekel sem, da bi mu pomagal, a me je hišnik odrinil in v ravnatelja izstrelil še nekaj nabojev," je za Nezavisne novine povedala priča streljanja.

Bil je vojni veteran

Morilec je žrtvam domnevno grozil, sicer pa je bil mirna in vase zaprta oseba, poročajo Nezavisne novine. Dodajajo, da je sodeloval v vojni v BiH in da tisti, ki ga bolje poznajo, trdijo, da je bil psihično nestabilna oseba.

Nekajkrat se je pritoževal lokalnim medijem, da je žrtev mobinga na delovnem mestu.

Pretreseni župan pozval: Ne jemljite zakona v svoje roke

Žrtve so bile ugledni meščani in priljubljeni profesorji, pišejo Nezavisne novine, ki navajajo tudi izjavo župana občine Sanski Most Farisa Hasanbegovića, da takšnega dogodka v novejši zgodovini mesta ne pomnijo.

"Gre za šokanten dogodek, v teh trenutkih je težko najti besede, s katerimi bi lahko potolažili družine ubitih. Izgubljena so življenja naših dragih someščanov, ki so bili pomembni za našo lokalno skupnost. Iskreno upamo, da se kaj takega ne bo več nikoli ponovilo." Župan je občane tudi pozval, naj zakona ne jemljejo v svoje roke in da se je treba tudi v takšnih primerih opreti na pravosodne institucije.

Zamik začetka šole?

Minister za izobraževanje Unsko-sanskega kantona Denis Osmankić je dejal, da bodo v četrtek sprejeli odločitev, ali se bo šolsko leto na Gimnaziji Sanski most začelo po načrtih ali pa bodo začetek pouka prestavili na kasnejši čas.

 

Ne spreglejte