Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
9. 4. 2023,
8.14

Osveženo pred

6 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

168

Natisni članek

Vladimir Putin Volodimir Zelenski Rusija Ukrajina Vojna v Ukrajini

Nedelja, 9. 4. 2023, 8.14

6 mesecev, 2 tedna

410. DAN VOJNE V UKRAJINI

Čečenski borec v Ukrajini: "Samo pridejo in uničijo vsakogar, ki bi lahko nasprotoval njihovi moči."

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

168

Čečeni v Ukrajini | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

V Ukrajini je tudi proukrajinska čečenska enota, ki pomaga v boju proti ruski okupaciji. "Enaka mučenja, množična grobišča ... stvari, ki jih Rusi počnejo v Ukrajini, so počeli tudi v Čečeniji," pravi eden od borcev, ki se predstavlja pod imenom Maga. Med vojaki se je ustvarila tesna povezanost zaradi skupnega odpora proti Rusiji. Načrtujejo, da bodo po zmagi odšli osvobodit Čečenijo.

Pregled pomembnejših dogodkov dneva

20.34 Pakt za strmoglavljenje Putina: 'Počne to, kar so počeli vsem drugim".
20.19 Razkriti tajni ameriški vojni dokumenti
16.29 Poljska je ustavila uvoz ukrajinskega žita
15.53 Rus odkril Wagnerjevo pokopališče in pobegnil iz države: "Ljudje bi znoreli, če bi vedeli"
13.44 V ruskem napadu v Zaporožju umrla oče in hčerka
7.00 Čustveni posnetek: na ta trenutek so čakali več mesecev

20.34 Pakt za strmoglavljenje Putina: 'Počne to, kar so počeli vsem drugim".

Zločini ruskih sil v Ukrajini se, pravijo čečenski borci, ujemajo z zgodbami njihovih sorodnikov iz vojne za neodvisnost v devetdesetih letih, poroča Jutarnji list.

"Enaka mučenja, množična grobišča ... stvari, ki jih Rusi počnejo v Ukrajini, so počeli tudi v Čečeniji." To so besede 30-letnega čečenskega borca ​​z imenom Maga, ki predobro pozna grozote dogajanja v Ukrajini. Svojo zgodbo je prejšnji mesec povedal spletnemu portalu The Daily Beast iz skrivališča svoje enote v vzhodni Ukrajini. "Samo pridejo in uničijo vsakogar, ki bi lahko nasprotoval njihovi moči."

Maga, ki je na začetku ruske invazije na Ukrajino sodeloval pri obrambi Kijeva, se je nato pridružil borcem za osvoboditev regije Harkov. Pravi, da se zločini, ki jih je videl v Putinovi invaziji, ujemajo z zgodbami njegovih sorodnikov, ki so se borili v vojnah za čečensko neodvisnost proti Ruski federaciji v 90. letih prejšnjega stoletja.

Medtem ko je bil velik del sveta pretresen zaradi krvavih grozodejstev, ki so jih zagrešile Putinove sile v ukrajinskih mestih, kot sta Mariupol in Buha, za mnoge Čečene nič od tega ni bilo presenečenje. Zdi se, da je skupna travma ustvarila vez med čečenskimi borci in njihovimi ukrajinskimi kolegi. 

Dogovorili, da se bodo, ko bo vojne v Ukrajini konec, borili za svobodno Čečenijo. "Če bom živ, bom sodeloval pri osvoboditvi Čečenije," je dejal 43-letni Aleksander, ki se bori v bataljonu poimenovanem po Džoharju Dudajevu, nekdanjem čečenskem voditelju med vojnami z Rusijo. 

20.19 Razkriti tajni ameriški vojni dokumenti

V zadnjih dneh sta pravosodno ministrstvo ZDA in Pentagon sprožila preiskavo uhajanja občutljivih dokumentov na spletu, vključno z nekaterimi, ki so bili označeni kot "strogo zaupno". Nekateri dokumenti, ki so se pojavili v medijih, so se osredotočali na rusko invazijo na Ukrajino, drugi pa so podrobno analizirali morebitno britansko politiko glede Južnokitajskega morja in dejavnosti Hutijev v Jemnu.

O obstoju dokumentov je prvi poročal The New York Times, potem ko je niz ruskih kanalov na Telegramu delil pet slikovnih datotek, povezanih z invazijo na Ukrajino 5. aprila, od katerih je preiskovalni portal Bellingcat medtem odkril, da je bila vsaj ena grobo montirana.

Dokumenti naj bi bili ustvarjeni v začetku marca, približno v času, ko so bili prvič objavljeni na spletu na Discordu, platformi za sporočanje, priljubljeni med igralci iger. 

16.29 Poljska je ustavila uvoz ukrajinskega žita

Ukrajinsko žito bo vsaj do julija prek Poljske lahko potovalo le v tretje države, je za TVP Info povedal Janusz Kowalski, namestnik poljskega ministra za kmetijstvo. Dodal je, da je poljsko-ukrajinski dogovor o žitu prvi korak pri reševanju kmetijske krize v državi, ki jo je povzročil velik dotok poceni ukrajinskega žita.

"Vsi produktu morajo iti skozi Poljsko, vendar ne smejo škodovati poljskim kmetom in proizvajalcem," je dejal. Poljski kmetje že nekaj časa protestirajo proti znatnemu dotoku ukrajinskega žita, ki zaradi nizkih cen ogroža domači trg, piše Kyiv Independent.

Ukrajina je ena največjih izvoznic žita na svetu, vendar ruska invazija ovira njegov izvoz prek črnomorskih pristanišč. Lani poleti je bil s posredovanjem ZN in Turčije dosežen dogovor o koridorju za zagotavljanje oskrbe držav Bližnjega vzhoda in Afrike, ki so glavni kupci.

Del ukrajinskih pošiljk je bil medtem preusmerjen prek Poljske in Romunije, nekatere pa so tam tudi končale pot. Ker so zaradi odprave carin in uvoznih kvot Evropske unije cenejši od pridelkov domačih kmetov, so pritisnili na cene in njihovo prodajo.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je pred dnevi obiskal Poljsko, kjer je bilo govora tudi o težavah poljskih in ukrajinskih kmetov. "Med tako tesnima partnerjema in pravima prijateljema, kot sta Poljska in Ukrajina, ne more biti nikakršnih odprtih vprašanj," je dejal in se zavzel za carine na vse kmetijske proizvode iz Ukrajine. Poljska vlada je Evropsko komisijo (EK) pozvala k ponovni uvedbi carin na ukrajinsko žito, vendar je Komisija brezcarinski režim z Ukrajino podaljšala še za eno leto.

15.53 Rus odkril Wagnerjevo pokopališče in pobegnil iz države: "Ljudje bi znoreli, če bi vedeli"

Ruski aktivist, ki je razkril podrobnosti pogreba v Ukrajini pobitih Wagnerjevih plačancev, je zapustil Rusijo. Vitalij Votanovski, ki je začel dokumentirati mrtve ruske vojake v Ukrajini s obiskovanjem pokopališč v svoji domači regiji, je po številnih grožnjah s smrtjo pred dnevi pobegnil iz države. Za BBC je spregovoril iz Erevana.

Nekdanjega častnika ruske vojske Votanovskega so pred dobrim letom, ko se je udeležil protesta, ker je nosil oblačila z napisom "Ne Putinu!" in "Brez vojne!". Votanovski je bil prvi, ki je odkril danes razvpito pokopališče v majhni vasici Bakinskaja v Krasnodarski regiji, od takrat znano kot Wagnerjevo pokopališče. Tam je skupina plačancev pokopavala svoje mrtve iz Ukrajine - moške, ki niso imeli sorodnikov ali katerih trupel nihče ni prevzel.

Majhno vaško pokopališče se je spremenilo v ogromno pokopališče z vse več novimi grobišči.  Šef Wagnerja Jevgenij Prigožin, ki je v četrtek obiskal pokopališče, je napovedal, da ga namerava spremeniti v spomenik "za prihodnje generacije".

Votanovski je pričel obiskovati pokopališča v regiji Krasnodar in beležiti število grobov ter dokumentirati in imena mrtvih.

"Očitno je bilo, da gre za ujetnike in plačance. Rekrutirali so jih iz zapora,"je med drugim dejal Votanovski. "Dejstvo je, da so se ruske izgube na bojišču od decembra 2022 večkrat povečale," ter "število mrtvih je strmo naraslo. Pokopališča so večinoma zasedli mobiliziranci in Wagnerjevi borci. Poklicnih vojakov je bilo zelo malo".

Votanovski je bil kmalu po prvi objavi o grobovih deležen groženj, zato je pobegnil v Armenijo, zdaj pa namerava zaprositi za politični azil v Nemčiji.

"Za našo državo so to grozljive statistike in rusko ljudstvo preprosto ne pozna pravih številk. Ljudem sem hotel pokazati pravi obseg katastrofe. Znoreli bi, če bi poznali pravo število žrtev na bojišču," je še povedal za BBC. 

13.44 V ruskem napadu v Zaporožju umrla oče in hčerka

V ruskem raketnem napadu na mesto Zaporožje sta ponoči umrla 50-letni moški in njegova 11-letna hčerka, so danes sporočile ukrajinske reševalne službe. 46-letno mater so reševalci potegnili iz ruševin, eksploziji ob udaru dveh raket pa sta poškodovali več okoliških objektov.

Starejše hčerke v času napada ni bilo doma, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zaporožje na jugu Ukrajine je bilo že večkrat tarča ruskega obstreljevanja. Čeprav si je Moskva lansko leto enostransko priključila istoimensko regijo, pa prestolnica od začetka invazije ostaja pod nadzorom ukrajinskih sil.

7.00 Čustveni posnetek: na ta trenutek so čakali več mesecev

"Otroci, ki so jih Rusi ugrabili iz regij Herson in Harkov, so po večmesečni ločitvi ponovno združeni s svojimi družinami. Otroci so zdaj na varnem, a potrebujejo psihološko in fizično okrevanje," je ukrajinska nevladna organizacija Rešimo Ukrajino sporočila na Twitterju. 

"Danes pozdravljamo še 31 otrok, ki so bili nezakonito odpeljani v Rusijo z okupiranega ozemlja," je zapisal Mikola Kuleba, vodja nevladne organizacije. Kuleba je pohvalil "junaške matere", ki so prišle iskat svoje otroke, in dejal, da je to najtežje poslanstvo organizacije doslej. 

Spodaj si lahko ogledate čustveno srečanje otrok in njihovih staršev. 

Oblasti v Kijevu sicer ocenjujejo, da je bilo od začetka invazije na Ukrajino ugrabljenih in odpeljanih več kot 16 tisoč ukrajinskih otrok, mnogi so bili nameščeni v otroške domove. Moskva trditve zavrača in pravi, da je ukrajinske otroke reševala tako, da jih je odpeljala iz konfliktnega območja in pripravila načrt za njihovo vrnitev družinam.

Mednarodno kazensko sodišče je 17. marca izdalo nalog za aretacijo ruskega predsednika Vladimirja Putina zaradi suma, da je odgovoren za nezakonit izgon ukrajinskih mladoletnikov z zasedenih območij Ukrajine v Rusijo. Haaško sodišče je iz podobnega razloga izdalo mednarodno tiralico za rusko komisarko za otroke Marijo Lvovo-Bjelovo.

Novice Ukrajinski hekerji ponagajali Putinovemu podporniku: namesto dronov naročili spolne igrače
Wagner, borci, Jevgenij Prigožin
Novice Je Rusija na robu državljanske vojne?
Vladimir Putin
Novice Veleposlaniki Putinu pripravili neprijetno presenečenje #video
Evakuacija iz Avdivke
Novice Avdivka, mesto z le še štirimi otroki
Ne spreglejte