Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
8. 4. 2023,
11.49

Osveženo pred

6 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,36

49

Natisni članek

Vladimir Putin Volodimir Zelenski Vojna v Ukrajini Ukrajina Rusija

Sobota, 8. 4. 2023, 11.49

6 mesecev, 2 tedna

409. DAN VOJNE V UKRAJINI

Avdivka, mesto z le še štirimi otroki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,36

49

Evakuacija iz Avdivke | Foto Reuters

Foto: Reuters

Mesto Avdiivka je pod močnim obstreljevanjem ruskih sil in "bi lahko postalo novi Bahmut", opozarjajo predstavniki ukrajinske vojske. Vsaj dva od štirih otrok bodo prihodnji teden prisilno evakuirali, saj ne želijo v nevarnost spravljati otrok, če je že nekatere odrasle težko prepričati, da zapustijo svoje domove, je dejal vodja lokalne vojaške uprave Vitalij Barabaš. V mestu, kjer je ena od največjih tovarn koksa v Evropi, je pred vojno živelo 26 tisoč prebivalcev, danes jih vztraja še 1.800. 

Pregled pomembnejših dogodkov dneva

20.50 Velikonočni shodi v Nemčiji za mir v Ukrajini
19.57 V Avdivki živijo le še štirje otroci
19.33 Zelenski vztraja: Ni druge možnosti, kot vrnitev Krima pod nadzor Ukrajine
17.23 Rusi so v Zaporožju izkopali 70 kilometrov dolg jarek
15.44 Organizacija Save Ukraine: 31 otrok, ki so bili nezakonito odpeljani v Rusijo, se je vrnilo v Ukrajino
12.40 London: Ruski napadi na ukrajinsko energetiko verjetno neuspešni
10.21 Na spletu novi domnevno zaupni ameriški dokumenti o Ukrajini
8.14 Ukrajina: Več kot tri tisoč ruskih vojakov je poklicalo na linijo za predajo

20.50 Velikonočni shodi v Nemčiji za mir v Ukrajini

Na tisoče ljudi se je v Nemčiji udeležilo tradicionalnih mirovnih pohodov v zvezi z ukrajinsko vojno. Kijev je medtem sporočil, da bo po šestmesečni prekinitvi obnovil izvoz električne energije v Evropo, poroča Deutsche Welle. Na pohodih so pozvali vlado, naj si prizadeva za konec vojne v Ukrajini.

Na shodih, ki jih je organizirala mreža Peace Cooperative Network, so pozvali k ustavitvi nemškega izvoza orožja v Ukrajino in preklicu načrtov za razširitev in ponovno oborožitev nemških oboroženih sil. Približno 1500 udeležencev se je udeležilo pohodov v Berlinu, še 1200 pa jih je prišlo na ulice v Hannovru. Več sto demonstrantov se je zbralo tudi v mestih Bremen, München, Köln, Mainz in Leipzig.

"Vsak dodatni dan vojne pomeni več mrtvih in ranjenih. Zvezna vlada mora končno ukrepati in storiti vse, kar je v njeni moči, da doseže premirje in pogajanja za konec vojne v Ukrajini," je dejal Kristian Golla iz mreže nemškega Mirovnega gibanja. 

"Letošnji velikonočni pohodi bodo prispevali k povečanju pritiska civilne družbe, naj vlada končno opusti svojo pasivno vlogo v pogajanjih," je dodal Golla. 

Velikonočni shodi – ki so se prvič začeli v 60. letih 20. stoletja in so v 80. letih prejšnjega stoletja dobili zagon zaradi nasprotovanja vojni in militarizaciji – so ponovno pridobili pomen v ozadju vojne v Ukrajini.

Čeprav je lanska ruska invazija za Nemčijo predstavljala točko preobrata, javno mnenje o povečanih izdatkih za obrambo Nemčije v drugem letu vojne ostaja deljeno.

19.57 V Avdivki živijo le še štirje otroci

V mestu Avdiivka, ki bi lahko postal novi Bahmut, saj je nenehno na udaru ruskih vojaških sil, živijo le še štirje otroci, je povedal vodja lokalne vojaške uprave Vitalij Barabaš. Pravi, da oblasti vedo, kje sta dva od štirih otrok − devetletna deklica in njen dveletni brat − in ju nameravajo naslednji teden prisilno evakuirati.

Poudaril je, da je nekatere družine težko prepričati, da zapustijo svoje domove, tudi tiste v krajih, kjer so boji najhujši. "Odraslih ne moremo prisilno evakuirati, zato se moramo preprosto zanesti na njihova odgovornost in nagon po preživetju," je dejal za ukrajinsko televizijo.

Petintrideset ljudi je bilo v preteklem tednu premeščenih na varno lokacijo, tako da je skupno število evakuiranih v zadnjem mesecu preseglo 300, je dejal. V mestu je ostalo okoli 1.800 od predvojnih 26 tisoč prebivalcev, piše CNN.

"Čakamo na priložnost, da otroke umaknemo na varno, saj je mesto izpostavljeno močnemu obstreljevanju. Otrok ne bomo spravljali v nevarnost," je dejal Barabaš.

Avdiivka se nahaja le nekaj kilometrov od mesta Doneck, "prestolnice" proruskih separatistov na vzhodu Ukrajine. Razmere v tem mestu so bile od začetka ruske invazije razmeroma mirne, v zadnjem času pa so ruske sile zasedle nova območja v bližini mesta, zato je ukrajinska vojska sredi prejšnjega meseca opozorila, da bi mesto lahko postalo "novi Bahmut".

"Žal mi je, da moram to povedati, a Avdiivka je vse bolj podobna mestu iz postapokaliptičnih filmov," je takrat dejal Barabaš o mestu, kjer je največja tovarna koksa v Ukrajini in ene največjih v Evropi. Pred vojno je v tovarni delalo štiri tisoč ljudi.

Pred tednom dni je The New York Times objavil intervju z Genadijem Judinom, ukrajinskim policistom, ki je hodil od vrat do vrat in poskušal prebivalce prepričati, naj zapustijo mesto. Mnogi med njimi so stari in si ne morejo privoščiti življenja drugje. Nekateri čutijo nostalgijo po sovjetskih časih in pravijo, da čakajo, da jih ruske sile osvobodijo. Tisti, ki so ostali v mestu, so se preselili v podzemlje, kjer že mesece preživijo brez redne oskrbe z elektriko in ogrevanjem. Spijo v kleteh, hranijo zaloge hrane in vode, ki jim jih prinašajo prostovoljci. Kljub spopadom v mestu še vedno delujeta dve majhni trgovini z živili.

19.33 Zelenski vztraja: Ni druge možnosti, kot vrnitev Krima pod nadzor Ukrajine

"Svet bi moral vedeti, da se bosta spoštovanje in red vrnila v mednarodne odnose šele tedaj, ko se bo ukrajinska zastava vrnila na Krim −, ko bo tam svoboda," je dejal Zelenski v videosporočilu, ki ga je objavil njegov urad.

Ukrajinski predsednik je v petek gostil uradni iftar za muslimane v državi, vključno z vojaškimi uslužbenci, uradniki in diplomati. Dejal je, da bo večerni obrok, s katerim se prekine ramazanski post, postala nova tradicija spoštovanja.

Zelenski je tudi obsodil ravnanje Rusije z muslimansko tatarsko skupnostjo na Krimu. Muslimanska etnična manjšina je avtohtona na polotoku Krim. Vendar so mnogi nedavno pobegnili v strahu pred preganjanjem, medtem ko je druge Rusija trenutno pridržala.

Ukrajinski predsednik se je zahvalil muslimanom in dejal, da tudi oni "hrepenijo po miru in zaščiti pred zlom".

Brazilski predsednik Luiz Inácio Lula da Silva je nedavno predlagal, naj se Kijev odpove polotoku Krim, ki si ga je Rusija leta 2014 nezakonito priključila, kot kompromis v morebitnem mirovnem sporazumu z Moskvo.

17.23 Rusi so v Zaporožju izkopali 70 kilometrov dolg jarek

Ruske sile so v zasedenih delih Zaporoške regije izkopale 70 kilometrov dolg jarek, poroča Kyiv Independent, ki se sklicuje na center za novinarske raziskave.

Jarek je posnel satelit Sentinel-2 in se nahaja za sedanjo fronto. Razteza se od zasedenega mesta Melitopol v regiji Zaporožje do vasi Marinovka v regiji Doneck.

15.44 Organizacija Save Ukraine: 31 otrok, ki so bili nezakonito odpeljani v Rusijo, se je vrnilo v Ukrajino

Več kot 30 otrok se je vrnilo v Ukrajino, da bi se znova združili s svojimi družinami, potem ko so jih nezakonito odpeljali v Rusijo, poroča ukrajinska organizacija Save Ukraine. "Otroci, ki so jih Rusi ugrabili iz regij Herson in Harkov, so se po večmesečni ločitvi znova združili s svojimi družinami. Otroci so zdaj na varnem, a potrebujejo psihološko in fizično okrevanje," je organizacija zapisala na Twitterju.

12.40 London: Ruski napadi na ukrajinsko energetiko verjetno neuspešni

Po mnenju britanskega ministrstva za obrambo so bili ruski napadi na ukrajinsko energetsko omrežje zelo verjetno neuspešni, saj jim ni uspelo resno ohromiti preskrbe z elektriko. Kljub posameznim ruskim napadom na omrežje menijo, da se bo z višanjem temperatur stanje v ukrajinski energetiki izboljševalo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zagotavljanje nadomestnih delov in popravilo infrastrukture sta za ukrajinska energetska podjetja sicer velika logistična izziva, vendar britansko ministrstvo za obrambo v svojem rednem poročilu meni, da se bodo razmere izboljševale, Ukrajina pa je verjetno že začela priprave na naslednjo zimo.

Od sredine oktobra lani je Rusija izvedla številne obsežne raketne napade, predvsem na objekte ukrajinske energetske infrastrukture. Zaradi obsežnega uničenja infrastrukture se je marsikje zgodila prekinitev dobave električne energije, kar je prizadelo na milijone ljudi.

Britansko obrambno ministrstvo od začetka ruske invazije na Ukrajino februarja lani na podlagi podatkov svojih obveščevalnih služb dnevno objavlja poročila, ki pa jih Moskva označuje kot dezinformacije.

10.21 Na spletu novi domnevno zaupni ameriški dokumenti o Ukrajini

Na spletu so se v petek pojavili novi domnevno zaupni ameriški vojaški dokumenti o Ukrajini, objavljeni pa so bili tudi dokumenti o Kitajski, Bližnjem vzhodu, vojaških razmerah v indo-pacifiški regiji in terorizmu. Dokumenti o Ukrajini so med drugim vsebovali podatke o stanju ukrajinske protizračne obrambe, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po poročanju ameriških medijev dokumenti dajejo videz, da izvirajo iz ameriške vojske in obveščevalnih služb. V Pentagonu so za časnik Wall Street Journal potrdili le, da domnevno uhajanje zaupnih podatkov preiskujejo, prav tako uhajanje zaupnih dokumentov preiskuje ameriška obveščevalna agencija Cia.

Pentagon se je tako odzval že v četrtek, ko so bili na spletu objavljeni domnevno zaupni dokumenti o pripravah Ukrajine na protiofenzivo. Po poročanju časnika New York Times je neimenovan ameriški obveščevalni uradnik razkritja opisal kot "nočno moro".

Po mnenju strokovnjakov, ki jih navaja newyorški časnik, so sicer četrtkovi dokumenti delno avtentični, vendar so bili nekateri spremenjeni, da bi prikazali položaj Rusije v ugodnejši luči, zlasti z zmanjšanjem obsega njihovih izgub.

Za uhajanje zaupnih podatkov je po navedbah treh neimenovanih ameriških predstavnikov, ki jih navaja tiskovna agencija Reuters, verjetno odgovorna Rusija ali proruske skupine.

Na domnevno uhajanje zaupnih podatkov pa se je odzval tudi svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak, ki je pojasnil, da dokumenti vsebujejo "zelo veliko neresničnih podatkov," njihova objava na spletu pa je poskus Rusije, da bi zasejala dvom o uspehu ukrajinske protiofenzive.

"Namen razkritja zaupnih dokumentov ameriške vojske je odvrniti pozornost, sejati dvom in sejati razdor," je na Twitterju zapisal Podoljak in dodal, da za objavo dosjejev stojijo ruske tajne službe.

V Kremlju se na objavo domnevnih tajnih dokumentov še niso odzvali.

8.14 Ukrajina: Več kot tri tisoč ruskih vojakov je poklicalo na linijo za predajo 

Več kot tri tisoč ruskih vojakov je poklicalo odprto linijo za predajo, trdi Ukrajina. Številka vojakov, ki kličejo na telefonsko linijo za predajo ali celo za predajo svojih enot ukrajinski vojski, se je močno povečala, je dejal Vitalij Matvienko, tiskovni predstavnik telefonske linije za predajo. Po njegovih besedah so v marcu prejeli tri tisoč klicev, dvakrat več kot februarja. 

Ukrajina meni, da je povečanje lahko povezano z napovedano ukrajinsko protiofenzivo, ki naj bi bila predvidena za pomlad.  

Novice Ukrajinski hekerji ponagajali Putinovemu podporniku: namesto dronov naročili spolne igrače
Wagner, borci, Jevgenij Prigožin
Novice Je Rusija na robu državljanske vojne?
Vladimir Putin
Novice Veleposlaniki Putinu pripravili neprijetno presenečenje #video
Novice Med bojem z Rusi ubit dirigent simfoničnega orkestra Ukrajine
Ne spreglejte