Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 4. 2023,
7.32

Osveženo pred

6 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

148

Natisni članek

ZDA Pentagon vojna orožje načrtovanje dokument Rusija Ukrajina

Petek, 7. 4. 2023, 7.32

6 mesecev, 2 tedna

408. dan vojne v Ukrajini

Med bojem z Rusi ubit dirigent simfoničnega orkestra Ukrajine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

148

Med bojem z ruskimi enotami je bil ubit ukrajinski glasbenik in dirigent Nacionalnega akademskega simfoničnega orkestra Ukrajine Kostyantyn Starovyskyi, je potrdil tamkajšnji orkester.

Poudarki dneva:

18.41 Ameriškega novinarja v Rusiji uradno obtožili vohunjenja
16.37 Med bojem z Rusi ubit dirigent simfoničnega orkestra Ukrajine 
16.02 Pentagon preiskuje uhajanje zaupnih dokumentov o Ukrajini

12.35 Lavrov grozi z odstopom Rusije od dogovora o izvozu žita
10.00 Dopisnik Wall Street Journala objavil del tajnih dokumentov 
7.35 V javnost pricurljali tajni dokumenti ZDA in Nata 

18.41 Ameriškega novinarja v Rusiji uradno obtožili vohunjenja

Ameriškega novinarja Evana Gershkovicha so danes v Rusiji uradno obtožili vohunjenja, ob sklicevanju na ruske vire poroča francoska tiskovna agencija AFP. Dopisnik časnika Wall Street Journal je obtožbe odločno zanikal, že njegova aretacija konec marca pa je v ZDA sprožila burne odzive.

Preiskovalci ruske obveščevalne službe FSB so Gershkovicha obtožili vohunjenja v interesu ZDA. Vse obtožbe je odločno zanikal in izjavil, da je v Rusiji opravljal novinarsko delo, je poročala ruska tiskovna agencija Tass, ki se sklicuje na informacije organov pregona.

Njegova aretacija po navedbah AFP velja za novo stopnjevanje ruskega zatiranja medijev. Njegov primer je sicer označen za tajnega, zaradi česar so tudi omejene javno dostopne informacije.

Kot trdi FSB, naj bi Gershkovich po navodilih ameriške strani zbiral informacije, ki so označene kot državne skrivnosti, in sicer o dejavnostih enega od podjetij ruske vojaške industrije.

Pri časniku Wall Street Journal, za katerega piše Gershkovich, so prav tako odločno zanikali vse obtožbe proti svojemu novinarju, ki so ga opisali kot "zaupanja vrednega in predanega svojemu delu".

Do njegove aretacije prihaja v času, ko so se odnosi Moskve in Washingtona zaradi vojne v Ukrajini močno poslabšali. Washington že dlje časa obtožuje Moskvo, da samovoljno aretira državljane ZDA, da bi si v zameno zagotovila izpustitve pridržanih Rusov.

Ameriški predsednik Joe Biden je sicer že pred tednom dni pozval k izpustitvi ameriškega novinarja, Bela hiša pa je obtožbe proti njemu označila za "smešne". V Moskvi so medtem v četrtek dejali, da so vsakršni poskusi pritiska na Rusijo zaradi tega primera "nesmiselni".

16.37 Med bojem z Rusi ubit dirigent simfoničnega orkestra Ukrajine 

Med bojem z ruskimi enotami je bil ubit ukrajinski glasbenik in dirigent Nacionalnega akademskega simfoničnega orkestra Ukrajine Kostyantyn Starovyskyi, je potrdil tamkajšnji orkester.

Starovyskyi je umrl včeraj med "varovanjem celotne Ukrajine" v vzhodnem mestu Kramatorsk, je sporočil Nacionalni akademski simfonični orkester Ukrajine.

"Orkester je utrpel nepopravljivo izgubo," so zapisali. "Naš kolega Kostyantyn Starovytskyi je umrl pri zaščiti nas in vas, pri zaščiti celotne Ukrajine. Večen spomin na heroja," so še dodali. 

16.02 Pentagon preiskuje uhajanje zaupnih dokumentov o Ukrajini

Pentagon preiskuje izvor zaupnih dokumentov, v katerih je podrobno opisana strategija ZDA in zveze Nato za podporo Ukrajini v času ruske invazije in so bili ta teden objavljeni na več družbenih omrežjih, kot je v četrtek poročal New York Times. Po mnenju strokovnjakov, ki jih navaja ameriški časnik, so dokumenti sicer le delno avtentični.

Pri obrambnem ministrstvu ZDA so pojasnili, da zadevo še preiskujejo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Seznanjeni smo s poročili različnih medijev o objavah dokumentov na družbenih omrežjih in ministrstvo zadevo preučuje," je dejala tiskovna predstavnica Pentagona Sabrina Singh.

Dokumenti, ki so po navedbah ameriškega časnika nastali v začetku marca, vključujejo podatke o porabi streliva za mobilne raketomete Himars, ki jih uporabljajo ukrajinske sile, ter časovno razporeditev dobav orožja in usposabljanj, ki jih Zahod zagotavlja ukrajinskim vojakom.

Po mnenju strokovnjakov, ki jih navaja newyorški časnik, so dokumenti, ki so jih uporabniki delili na Twitterju in Telegramu, delno avtentični, vendar so bili nekateri spremenjeni, da bi prikazali položaj Rusije v ugodnejši luči, zlasti z zmanjšanjem obsega njihovih izgub.

Glede na razkrite dokumente naj bi oblikovali 12 novih ukrajinskih brigad, od katerih jih devet usposabljajo in opremljajo ZDA, poroča New York Times.

Ukrajina je medtem domnevne ameriške tajne dokumente o pripravah na protiofenzivo v vojni proti Rusiji označila za ruski ponaredek.

"Od razpada Sovjetske zveze je obveščevalna dejavnost Rusije tako degradirana, da se poslužuje lažnega uhajanja informacij in ponarejenih fotografij. Moskva si želi prekiniti ukrajinsko protiofenzivo, vendar bodo pravi načrti kmalu vidni na terenu," je na Twitterju zapisal Mihajlo Podoljak, svetovalec ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega.

Glede na dokumente naj bi bile sicer po poročanju nemške tiskovne agencije dpa ukrajinske priprave na protiofenzivo končane 30. aprila. Vključevale naj bi do 60.000 vojakov z več kot 250 tanki in več kot 350 oklepnimi vozili.

12.35 Lavrov grozi z odstopom Rusije od dogovora o izvozu žita

Moskva bi lahko odstopila od dogovora o izvozu žita iz Črnega morja, če ne bo umika ovir za izvoz ruskih gnojil in žita, je danes v Ankari opozoril ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Rusija in Ukrajina sta sredi marca dosegli dogovor o obnovitvi sporazuma, ki sta ga s pomočjo Turčije in Združenih narodov prvič sklenili julija lani.

"Če ne bo nadaljnjega napredka pri odpravi ovir za izvoz ruskih gnojil in žita, bomo razmislili, ali je ta sporazum potreben," je Lavrov sporočil med obiskom Turčije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je ob podaljšanju dogovora povedal, da je od implementacije sporazuma 800 ladij iz črnomorskih pristanišč izvozilo 25 milijonov ton žita. Med Kijevom in Moskvo sicer ni soglasja o tem, ali so veljavnost dogovora podaljšali za 60 ali 120 dni.

Glede vojne v Ukrajini je Lavrov dejal, da bodo morebitna mirovna pogajanja morala upoštevati ruske interese. Ob tej priložnosti je ponovil stališče ruskega predsednika Vladimirja Putina, da Moskva zavrača "unipolaren svet pod vodstvom enega hegemona".

Lavrov je v turško prestolnico prispel v četrtek, gosti pa ga kolega Mevlüt Cavusoglu. V skladu z napovedmi se bosta zunanja ministra med pogovori dotaknila tudi vprašanja vojne v Siriji, kjer Moskva vojaško podpira sirsko vlado, medtem ko je Turčija od začetka vojna zagotavljala podporo več uporniškim skupinam na ozemlju svoje južne sosede.

10.00 Dopisnik Wall Street Journala objavil del tajnih dokumentov 

Zunanjepolitični dopisnik Wall Street Journala Jaroslav Trofimov je na Twitterju objavil del tajnih vojaških dokumentov, ki podrobno opisujejo načrte ZDA in Nata za okrepitev ukrajinske vojske pred načrtovano ofenzivo proti ruskim silam.

Na levi fotografiji so verodostojni dokumenti, na desni pa tisti, za katere se zdi, da jih je obdelal moskovski režim.

To lahko sklepamo iz spremenjenih številk - v levem dokumentu piše, da je bilo v Rusiji 43.500 vojaških žrtev, v spremenjenem dokumentu pa je ta številka zmanjšana na 17.500.

Prav tako je število uničenih ruskih vojaških vozil padlo s 6.004 na 600. V verodostojnem dokumentu je navedeno, da so Rusi ostali brez 72 lovskih letal in 82 helikopterjev, v predelanem pa se je številka zmanjšala na sedem lovcev in osem helikopterjev.

Pentagon preiskuje, kako so se dokumenti znašli v javnosti.  | Foto: Reuters Pentagon preiskuje, kako so se dokumenti znašli v javnosti.  Foto: Reuters

7.35 V javnost pricurljali tajni dokumenti ZDA in Nata 

Pentagon preiskuje, kdo bi lahko bil odgovoren za uhajanje tajnih dokumentov, ki so bili objavljeni na Twitterju in Telegramu, poroča The New York Times. Gre za zaupne vojaške dokumente s tajnimi načrti Združenih držav Amerike in Nata za okrepitev ukrajinske vojske pred načrtovano protiofenzivo proti ruskim silam

Vojaški analitiki po navedbah Timesa menijo, da so bili dokumenti objavljeni v nekoliko spremenjeni vsebini glede na izvirnike. V različici, ki je pricurljala na splet, so ameriške ocene ukrajinskih izgub pretirane, prav tako sumljiva pa je Pentagonova ocena ruskih izgub.

Za vsem bi lahko stala Moskva ali vsaj akterji, povezani s strukturami v Kremlju, še menijo analitiki. 

Dokumenti kljub temu omenjajo informacije, za katere se zdi, da so pristne in neobdelane, vključno z grafi števila dostavljenega orožja, ocenami moči enot in številnimi drugimi načrti. 

Vladimir Putin
Novice Veleposlaniki Putinu pripravili neprijetno presenečenje #video
termobarične rakete, TOS-1 a
Novice Rusija: Padalske enote smo opremili s termobaričnimi raketami. Zahod česa takega nima.
vojaki ukrajina vojska
Novice Rusi: Vstop na rusko ozemlje smo preprečili 20 ukrajinskim saboterjem
Wagner, borci, Jevgenij Prigožin
Novice Je Rusija na robu državljanske vojne?
Jens Stoltenberg, generalni sekretar, Nato
Novice Stoltenberg: Kitajska dobava orožja Rusiji bi bila zgodovinska napaka. Možne so hude posledice.
Ne spreglejte