Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 4. 2023,
10.53

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,09

32

Natisni članek

napad vojska raketa orožje Ukrajina Rusija

Četrtek, 6. 4. 2023, 10.53

1 leto

Rusija: Padalske enote smo opremili s termobaričnimi raketami. Zahod česa takega nima.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,09

32

termobarične rakete, TOS-1 a | Uporaba TOS-1A pogosto povzroči izjemno močan udarni val, ki lahko poruši stavbo.  | Foto Reuters

Uporaba TOS-1A pogosto povzroči izjemno močan udarni val, ki lahko poruši stavbo.

Foto: Reuters

Iz Moskve so sporočili, da so s termobaričnimi raketami, ki jih Rusija sicer uporablja že od začetka vojne v Ukrajini, opremili ruske zračnodesantne enote. To je prvič v njihovi zgodovini, da so padalske enote opremili z "Žarečim soncem" oziroma takoimenovanimi vakuumskimi bombami. "Dobili ste mogočno orožje, ki mu ni enakega v arzenalu kolektivnega Zahoda," je padalcem dejal ruski polkovnik. 

Termobarično orožje ne uporablja običajnega streliva. Napolnjeno je z visokotlačnim eksplozivom, ki ​​sesa kisik iz okolja, da ustvari izjemno močno eksplozijo in pritisk. 

Padalske enote z raketami TOS-1A "Solntsepek" (Žareče sonce) je Moskva označila kot "težke metalce ognja" in da gre za orožje, ki "povzroča paniko." 

Soltnspek lahko izstreli več deset termobaričnih raket in je nameščen na različnih podvozjih glavnega bojnega tanka, odvisno od različice. TOS-1A je nadgrajena različica TOS-1, s "povečanim dometom zaradi daljših raket," so po navedbah Newsweeka pojasnili pri ameriški vojski.

Te termobarične rakete ustvarjajo "zažigalne in eksplozivne učinke", ki trajajo dlje kot običajni eksplozivi, so marca 2022 sporočili z britanskega obrambnega ministrstva. "Vpliv TOS-1A je uničujoč. Uniči lahko infrastrukturo in povzroči znatno škodo notranjim organom ter hude opekline in posledično smrt vsem, ki so bili izpostavljeni eksploziji."

Posledice za okolico eksplozije so strašne in za tiste najbliže eksploziji ni rešitve. Bolj oddaljeni dobijo hude opekline, vdihnejo tudi strupene pline in pogosto imajo popolnoma poškodovana pljuča. Še bolj oddaljenim lahko to orožje uniči notranje organe, preluknja bobniče in povzroči izgubo vida. Po nekaterih poročilih naj bi žrtve med zadušitvijo umrle v hudih bolečinah in pri polni zavesti.

"Uničevanje zgradb, infrastrukture in "sovražnikove žive sile"" je glavni namen tega orožja, poročajo ruski državni mediji. | Foto: Reuters "Uničevanje zgradb, infrastrukture in "sovražnikove žive sile"" je glavni namen tega orožja, poročajo ruski državni mediji. Foto: Reuters

Uničujoče posledice 

TOS-1A so že uporabljale sovjetske sile v Afganistanu in ruske sile v Čečeniji ter v Ukrajini od začetka vojne februarja 2022. Termobarično orožje so uporabljale tudi Združene države Amerike v šestdesetih letih prejšnjega stoletja.

Natančno vodene rakete najprej eksplodirajo, visokotemperaturni eksploziji pa sledi drugi vžig. 

TOS-1A ima največji doseg 5,6 milj (9 kilometrov) in je pripravljen na boj v minuti in pol, poročajo ruski državni mediji. "Solntsepek je zasnovan za uporabo proti utrdbam, jarkom in bunkerjem na bojišču," je za Newsweek še povedal vojaški in obrambni strokovnjak David Hambling.

"Lahko je zelo učinkovito in visoko prioritetno orožje v ruskem arzenalu," je nadaljeval. Meni, da ima Rusija le omejeno število teh termobaričnih lansirnikov. "Edini učinkovit način, da se jim zoperstavimo, je identificirati, locirati in odstraniti izstrelke, preden jih lahko sprožimo," je še dejal Hambling.

a
Novice Forbes navdušen nad slovenskim orožjem v Ukrajini: To niso več tanki, ampak nekaj drugega
vojaki ukrajina vojska
Novice Rusi: Vstop na rusko ozemlje smo preprečili 20 ukrajinskim saboterjem
Biznis Center
Novice Razkritje: v tej dolgočasni stavbi je Putinovo skrivno orožje
Jens Stoltenberg, generalni sekretar, Nato
Novice Stoltenberg: Kitajska dobava orožja Rusiji bi bila zgodovinska napaka. Možne so hude posledice.
Ne spreglejte