SiolNET. Novice Svet
0,02

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Črna gora s Frontexom podpisala sporazum o mejnem sodelovanju

0,02

termometer

Frontex | Pripadniki Frontexa že delujejo na črnogorski meji s Hrvaško na podlagi sporazuma med Črno goro in EU iz leta 2020, sedaj pa bodo lahko delovali na vsem ozemlju države, vključno na mejah z nečlanicami EU. | Foto: Reuters
Pripadniki Frontexa že delujejo na črnogorski meji s Hrvaško na podlagi sporazuma med Črno goro in EU iz leta 2020, sedaj pa bodo lahko delovali na vsem ozemlju države, vključno na mejah z nečlanicami EU. Foto: Reuters

Črna gora in evropska agencija za mejno in obalno stražo Frontex sta danes podpisala posodobljen sporazum o upravljanju meja, s katerim si želijo zmanjšati število nezakonitih prehodov meja. Pripadniki Frontexa sicer že delujejo na črnogorski meji s Hrvaško, to pa bo zdaj veljalo tudi za meji s Srbijo in Albanijo, so sporočili z Evropske komisije.

Sporazum so podpisali komisarka za notranje zadeve EU Ylva Johansson, švedski pravosodni minister Gunnar Strömmer in notranji minister Črne gore Filip Adžić. Sporazum bo v veljavo stopil 1. julija, z njim pa se uresničuje del akcijskega načrta za upravljanje migracij na Zahodnem Balkanu, ki ga je Evropska komisija predstavila decembra.

Pripadniki Frontexa že delujejo na črnogorski meji s Hrvaško na podlagi sporazuma med Črno goro in EU iz leta 2020, zdaj pa bodo lahko delovali na vsem ozemlju države, vključno na mejah z nečlanicami EU.

Na zunanjih mejah EU z Albanijo, Severno Makedonijo in Srbijo je sicer trenutno okoli 500 pripadnikov Frontexa, dve operaciji, ki se izvajata po starem sporazumu, pa se bosta nadaljevali tudi v okviru novega sporazuma.

Podoben sporazum kot Črna gora je s Frontexom letos podpisala Severna Makedonija, ki gosti več kot sto pripadnikov te agencije.

Nova uredba agenciji prinaša več pooblastil

Leta 2019 je bila sprejeta nova uredba Frontexa, ki je agenciji razširila pooblastila na več področjih, vključno s sodelovanjem s tretjimi državami. Novi mandat agenciji omogoča, da državam s sporazumom o statusu pomaga na vsem njihovem ozemlju, ne le v regijah, ki mejijo na EU, kot je veljalo v prejšnjem mandatu.

Omogoča tudi, da osebje Frontexa izvaja izvršilna pooblastila, kot so mejne kontrole in registracija oseb. Sporazumi o statusu, ki omogočajo skupne operacije, se po novem lahko sklenejo s širšim krogom držav in niso omejeni le na sosednje države.

V skladu s prejšnjimi pravili je imel Frontex sklenjene sporazume o sodelovanju pri upravljanju meja z Albanijo, Črno goro in Srbijo, Svet EU pa je novembra lani odobril začetek pogajanj s temi državami za razširitev sporazumov.

Dogovoril se je tudi o začetku pogajanj o sporazumu z Bosno in Hercegovino, julija lani pa je odobril še začetek pogajanj o sporazumih z Mavretanijo in Senegalom.

Boštjan Poklukar Novice Poklukar v Severni Makedoniji poudaril pomen Frontexovega sporazuma
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin