Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 5. 2023,
13.53

Osveženo pred

11 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

3

Natisni članek

meja Frontex Boštjan Poklukar

Ponedeljek, 8. 5. 2023, 13.53

11 mesecev, 3 tedne

Poklukar v Severni Makedoniji poudaril pomen Frontexovega sporazuma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

3

Boštjan Poklukar | Poklukar in Jušić sta na slovesnosti ob dnevu makedonske policije v nedeljo čestitala makedonskim kolegom in se zahvalila za zelo dobro sodelovanje s Slovenijo, dvodnevni obisk pa sta zaključila z udeležbo na odprtju evropske regionalne konference Interpola na Ohridu. | Foto STA

Poklukar in Jušić sta na slovesnosti ob dnevu makedonske policije v nedeljo čestitala makedonskim kolegom in se zahvalila za zelo dobro sodelovanje s Slovenijo, dvodnevni obisk pa sta zaključila z udeležbo na odprtju evropske regionalne konference Interpola na Ohridu.

Foto: STA

Notranji minister Boštjan Poklukar je ob obisku v Severni Makedoniji v nedeljo izrazil zadovoljstvo, da je aprila začel veljati sporazum evropske agencije za mejno in obalno stražo Frontex s Severno Makedonijo. Po njegovi oceni bi lahko agencija še več pomagala obremenjenim državam na zunanji meji EU, so danes sporočili z notranjega ministrstva.

Poklukar in vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Senad Jušić sta se v nedeljo na območju mejnega prehoda Gevgelija srečala s slovenskimi policisti, ki delujejo v okviru Frontexa.

Frontex je namreč aprila z več kot sto mejnimi policisti začel pomagati makedonski policiji pri nadzoru zunanje meje EU ter pri obvladovanju nedovoljenih migracij in čezmejnega kriminala. Trenutno v Severni Makedoniji deluje šest slovenskih policistov.

Pomoč pri varovanju že dobrih sedem let 

Slovenska policija je od januarja 2016 vseskozi prisotna na območju Severne Makedonije, kjer pomaga pri varovanju makedonsko-grške meje in s tem pri obvladovanju nedovoljenih migracij, so še sporočili z ministrstva.

Za učinkovito upravljanje migracij je treba polno izkoristiti okrepljene mandate agencij EU, zato spodbujamo sklepanje sporazumov med agencijami in partnerskimi državami, so zapisali. "Čeprav se je z novo uredbo o evropski mejni in obalni straži agenciji Frontex razširil mandat delovanja, ta še ni izčrpan v zadostni meri," je dejal Poklukar.

Ob robu delovnega obiska v Severni Makedoniji je Poklukar imel dvostransko srečanje z ministrom za varnost Bosne in Hercegovine Nenadom Nešićem, ki mu je predstavil trenutne varnostne razmere v svoji državi, so še sporočili z ministrstva.

Boštjan Poklukar
Novice Poklukar izdal usmeritve in obvezna navodila glede uporabe policijskih pooblastil
Boštjan Poklukar
Novice Izredne razmere pri sosedih: Bi morali biti Slovenci zaskrbljeni?
Boštjan Poklukar
Novice DZ sprejel novelo zakona o tujcih, v središču Ljubljane pa protestni shod #foto
Ograja
Novice Na MNZ podpisali pogodbo z Minisom za odstranitev ograje na meji
Boštjan Poklukar
Novice Revizija pokazala pomanjkljivosti, Poklukar pogodbe še ne bo podpisal
Ne spreglejte