Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 3. 2023,
14.48

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,82

16

Natisni članek

birokracija Zakon o tujcih Boštjan Poklukar

Torek, 28. 3. 2023, 14.48

1 leto

DZ sprejel novelo zakona o tujcih, v središču Ljubljane pa protestni shod #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,82

16

Boštjan Poklukar | Notranje ministrstvo se zavezuje k pripravi sodobne migracijske strategije v šestih mesecih. Ta bo imela poudarek na tem, da bo izvajana v praksi in ne bo zgolj napisan dokument, je dejal minister Boštjan Poklukar. | Foto STA

Notranje ministrstvo se zavezuje k pripravi sodobne migracijske strategije v šestih mesecih. Ta bo imela poudarek na tem, da bo izvajana v praksi in ne bo zgolj napisan dokument, je dejal minister Boštjan Poklukar.

Foto: STA

Državni zbor je s 45 glasovi za in 31 proti podprl novelo zakona o tujcih. Notranji minister Boštjan Poklukar je v predstavitvi novele dejal, da z zakonom predvsem odpravljajo administrativne ovire pri zaposlovanju in integraciji tujcev. V predlogu novele ohranjajo zahtevo po znanju slovenskega jezika za družine tujcev, a jim za to dajejo časovni odlog, da to znanje pridobijo na brezplačnih tečajih. Civilnodružbene organizacije, sindikati in prosilci za azil so v Ljubljani organizirali protestni shod proti diskriminatornim ukrepom, povezanim z zakonom o tujcih, in težavam, s katerimi se srečujejo prosilci za azil.

Z zakonskim predlogom poenostavljajo postopek menjave delodajalca, z večjo vlogo zavoda za zaposlovanje pa omogočajo pospešitev obravnave prošenj tujcev za izdajo enotnega dovoljenja za poklice na področju zdravstva, socialnega varstva, vzgoje in izobraževanja, je navedel Boštjan Poklukar. S tem želijo s sistemskim pristopom razbremeniti upravne enote, te procese pa bodo nadaljevali tudi v okviru redne novele zakona o tujcih, ki je predvidena v drugi polovici tega leta.

protest, Ljubljana, prosilci za azil | Foto: STA/Katja Kodba Foto: STA/Katja Kodba

V tokratnem predlogu se ministrstvo zavezuje tudi k pripravi sodobne migracijske strategije v šestih mesecih. Ta bo imela poudarek na tem, da bo izvajana v praksi in ne bo zgolj napisan dokument, je dodal notranji minister.

Državni zbor
Novice Pogoj o znanju slovenskega jezika za družine tujcev ostaja

protest, Ljubljana, prosilci za azil | Foto: STA/Katja Kodba Foto: STA/Katja Kodba

V predlogu novele ohranjajo zahtevo po znanju jezika za družinske člane tujcev, vendar tujcem z odlogom dajejo dovolj časa, da bodo potrebno znanje lahko pridobili na brezplačnih tečajih. Poklukar verjame, da so v noveli našli ravnovesje med različnimi interesi.

Koalicija na nasprotnih bregovih

Podporo noveli zakona o tujcih so napovedali v poslanskih skupinah Svoboda in SD, izrecno pa so ji nasprotovali v koalicijski Levici, saj nima varovalk pred razbijanjem družin. V NSi menijo, da je obstoječ zakon dober, zato novele niso podprli, v SDS pa so zakonskim rešitvam nasprotovali, saj jih skrbijo zlorabe socialnih transferjev.

delavci, gradbeništvo
Novice Odbor potrdil novelo zakona o tujcih, SDS omenja tudi referendum
Ne spreglejte