Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Sreda,
2. 12. 2015,
8.51

Osveženo pred

6 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Nato Črna gora

Sreda, 2. 12. 2015, 8.51

6 let, 9 mesecev

Črna gora dobila povabilo v Nato. Rusija nezadovoljna.

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Zunanji ministri zveze Nato so v Bruslju sprejeli odločitev o povabilu Črne gore v zavezništvo. Črna gora bo postala 29. članica severnoatlantskega zavezništva.

Odločitev, da povabijo Črno goro, je generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg označil za zgodovinsko: "To je začetek zelo lepega zavezništva."

"To je dober dan za Črno goro, dober dan za Zahodni Balkan in dober dan za zavezništvo," je na Twitterju zapisala črnogorska vlada. Črna gora se o članstvu pogaja od leta 2010.

Slovenski zunanji minister Karl Erjavec je čestital Črni gori za povabilo. Označil ga je za pomemben signal regiji ter pozitivno sporočilo BiH, Makedoniji in drugim državam, ki želijo postati članice zavezništva.

Rusija z odločitvijo ni zadovoljna Z odločitvijo o širjenju zavezništva ni zadovoljna Rusija, ki je večkrat posvarila pred takšno potezo, češ da predstavlja grožnjo stabilnosti na Zahodnem Balkanu. Rusija je izjemno sumničava zaradi širjenja Nata na vzhod, povabilo Črne gore pa bo še poslabšalo odnose med zavezništvom in Rusijo, ki so že tako na najnižji ravni od konca hladne vojne, tudi zaradi dogajanja v Ukrajini.

Rusija je napovedala, bo proučila razmere po današnjem vabilu Nata Črni gori za članstvo v zavezništvu in se bo na to tudi odzvala, je v Moskvi novinarjem dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Vplivni ruski politik Aleksej Puškov je ocenil, da ima povabilo Črni gori z vidika Moskve prej politični kot vojaški pomen. "Članstvo Črne gore v Natu ne bo spremenilo strateškega ravnotežja, vendar pa kaže, da se širitev, ki jo pospešujejo ZDA, ne bo končala," je dejal predsednik ruskega odbora za zunanjo politiko.

Črnogorski parlament je septembra izglasoval resolucijo, ki podpira pridružitev Natu. Resolucija je bila sprejeta s 50 glasovi od 79, opozicija pa zahteva referendum o članstvu. Odločitev vlade Mila Đukanovića, da se Črna gora pridruži Natu, je bila poleg obtožb o korupciji in slabem gospodarskem stanju v državi eden od razlogov za oktobrske nasilne proteste v Podgorici, kjer se je na tisoče ljudi zbralo pred parlamentom in zahtevalo Đukanovićev odstop.

Ne spreglejte