Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Petek,
12. 2. 2016,
7.10

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Hillary Clinton Bernie Sanders Barack Obama soočenje

Petek, 12. 2. 2016, 7.10

6 let, 7 mesecev

Clintonova in Sanders sta se "udarila" glede Obame

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Demokratska kandidata za predsedniško nominacijo sta se med šestim soočenjem, prvim po slavju Bernieja Sandersa na zadnjih primarnih volitvah, spopadla glede podpore za predsednika Baracka Obamo.

Clintonova se je skušala prikazati kot varuhinja Obamove zapuščine in napadla Sandersa zaradi njegove kritike Obame: "Takšno kritiko, ki jo slišim od senatorja Sandersa, bi pričakovala od republikancev." Sandersu je očitala, da je Obamo v preteklosti označil za šibkega in za razočaranje. Senator iz Vermonta je bil besen: "Gospa sekretarka, to je nizek udarec." Sanders je vztrajal, da sta z Obamo prijatelja, da pa to ne pomeni, da se morata strinjati o vsem. "Eden izmed naju je kandidiral proti njemu leta 2008," je Sanders namignil na izjemno osebno predsedniško kampanjo pred osmimi leti, ko sta si Clintonova in tedaj še senator iz Illinoisa izmenjala težke udarce.

Nekdanja državna sekretarka je poudarila svoje povezave z Obamo, ki je zelo priljubljen med volivci iz manjšin. V naslednjih dveh zveznih državah, kjer bodo primarne volitve - Južna Karolina in Nevada -, živi večje število manjšinskih volivcev. Ankete kažejo, da ima med temnopoltimi v Južni Carolini Clintonova 74-odstotno podporo, Sanders pa 17-odstotno.

Sanders, ki napoveduje boj proti vse večji dohodkovni neenakosti, je poudarjal, da so temnopolti še bolj podvrženi neenakosti.

Po prepričljivem slavju v New Hampshiru je Sanders bolj odločno govoril o zunanji politiki, ki je bila do zdaj njegova šibka točka. "Ponosen sem, da lahko rečem, da Henry Kissinger ni moj prijatelj," je zabrusil Clintonovi, ki naj bi kot državna sekretarka prejemala nasvete od nekdanjega republikanskega svetovalca za državno varnost (med letoma 1969 in 1975) in nekdanjega vodje ameriške diplomacije med letoma 1973 in 1977. Sporna je predvsem njegova vloga v vojnah in nemirih v Vietnamu, Kambodži, Indoneziji in Južni Ameriki.

Ne spreglejte